Tot ce trebuie sa stii despre camera bebelusului
Daca uitam de superstitii si medicul ne spune ca sarcina noastra evolueaza minunat, nu avem niciun motiv sa nu incepem din timp amenajarea camerei bebelusului.
In primele luni de viata, bebe nu va face altceva decat sa doarma, sa manance si sa umple scutece. Asa ca avem nevoie de un patut, o saltea confortabila, doua lenjerii colorate, un dulapior pentru a avea la indemana schimburi pentru pitic, o masa de infasat si un fotoliu confortabil pentru ca mama sa-l poata alapta pe bebe in intimitatea camerei sale.
Cu siguranta iti vei folosi toata dragostea si imaginatia pentru a decora cat mai frumos peretii din camera copilului, pe care o vei umple cu jucarii si alte accesorii pentru bebelusi.
Patutul bebelusului
Cel mai important criteriu la care trebuie sa te gandesti atunci cand alegi un patut este siguranta. Si asta pentru ca, dintre toate produsele de ingrijire a copilului, patuturile sunt responsabile pentru cele mai multe accidente infantile. Studiaza cu atentie patutul pe care vrei sa-l achizitionezi. Iata cateva sfaturi bune de luat in seama atunci cand mergi sa cumperi un patut pentru bebe:
- Sinele laterale trebuie sa fie fixe si nu reglabile. In SUA, este interzisa comercializarea patuturilor cu sine reglabile, din motive de siguranta.
- Distanta dintre gratiile patutului nu trebuie sa fie mai mare de 3-4 cm, pentru ca piticii sa nu-si prinda manutele, piciorusele si chiar capul printre gratii.
- Daca patutul are roti, trebuie sa aiba si piedici (dispozitive pentru blocarea rotilor), astfel incat sa nu alunece la fiecare miscare a copilului.
- Verifica daca suruburile sau sistemele de prindere sunt solide si montate bine.
- Patutul nu trebuie sa fie vopsit cu substante neconforme, in cazul in care patutul este nou cere un certificat de calitate in care va fi specificata si substanta folosita pentru lacuire sau vopsire, daca patutul este vechi trebuie sa te asiguri ca nu a fost vopsit sau lacuit cu substante care contin plumb.
- Salteaua trebuie sa se potrivesca perfect cu ramele patutului. Daca este mai mica, bebelusul poate aluneca intre rama patului si saltea, daca este prea mare nu va incapea in patut. In plus, salteaua trebuie sa stea perfect intinsa. Poate te gandesti ca un nou-nascut nu se misca prea mult, dar nu cred ca vrei sa schimbi patutul prea curand, asa ca alege-l cu grija, gandindu-te la toate aspectele.
Siguranta primeaza, insa, atunci cand pleci la cumparaturi pentru camera bebelusului, gandeste-te cat timp vrei sa-l foloseasca. Daca vrei ca piticul sa doarma in el si peste 3-4 ani, incearca o varianta de patut convertibil, care se transforma intr-un pat adevarat – exista acum mobilier pentru camera copilului pe care il poti adapta si modela in functie de varsta copilului, patutul se poate transforma intr-un pat mai mare. Este, intr-adevar, ceva mai scump decat un patut clasic, dar nu-l mai schimbi cativa ani buni.
In schimb, daca iti place sa calatoresti si ai nevoie de un patut care sa incapa in portbagajul masinii, iti trebuie unul portabil. Patutul pliabil este realizat din material sintetic, plastic, material textil si are sustinere din metal. Este usor de montat, de pliat si de transportat. Asta inseamna ca bebelusul va putea dormi in patutul lui oriunde v-ati afla. In plus, patuturile pliabile sunt colorate, vesele, iar bebe poate dormi in siguranta intr-un astfel de patut, pana pe la varsta de 2 ani. Il poti asorta cu restul mobilierului sau cu una dintre culorile de pe pereti.
Salteaua copilului
Trebuie sa fie confortabila, pentru a asigura o pozitie sanatoasa a corpului si sa ofere siguranta. Cele mai importante criterii in alegerea saltelei copilului sunt: dimensiunea corecta, fermitatea, ventilatia si gradul de impermeabilitate. Sunt de luat in seama si nivelul de curatare, rezistenta la foc, protectia anti-acarieni, antimucegai sau antimicrobiana.
Lenjeria bebelusului
Trebuie sa fie de calitate - din bumbac, fara fire care ies sau se trag usor, fara nasturi sau fermoare care pot afecta pielea bebelusului sau care pot fi inghitite de bebelusi (nasturi si capete de fermoar). La inceput, vei alege tu lenjeria de pat a bebelusului, pe gustul tau, dar mai tarziu preferintele piciului vor triumfa.
Pentru a nu sta sa schimbi in toiul noptii lenjeria uda (se intampla si accidente, chiar daca exista scutece absorbante), ar fi bine sa pui un cearceaf pe salteaua bebelusului, apoi o paturica absorbanta si din nou un cearceaf. In acest fel, in cazul unui "accident", tragi repede primul cearceaf si paturica absorbanta si-l culci din nou pe bebe in patutul lui, cat ai zice "peste".
Dulapiorul nou-nascutului
Toate mamicile se gandesc la faptul ca bebelusii au niste hainute atat de mici, incat pot incapea lejer intr-un dulap micut si pitit intr-un colt din camera bebelusului. Niciuna dintre noi nu anticipam muntii de body-uri, pantalonasi, rochite, caciulite, pijamalute si paturici care, in lipsa de spatiu, vor sta pretutindeni. Poate iti spui ca tu nu vei cumpara prea multe, dar vin soacra, mama, sora, cumnata, prietenele, nasii... si ce aduc? Da, aduc hainute, care trebuie depozitate undeva. Asa ca aloca spatii generoase depozitarii hainutelor de bebelus.
Masa de infasat
Ocupa un spatiu considerabil in camera bebelusului, asa ca puteti face sub masa un spatiu de depozitare, sau, daca incaperea este mica, incearca sa cumperi un patut care are si masa de infasat (se pune peste patut). In orice caz, o masa de infasat nu-ti este utila mai mult de 6 luni pentru ca bebe nu va mai sta linistit la infasat si vei prefera sa-l schimbi pe un pat sau chiar pe covor, pentru mai multa siguranta. Cu toate acestea, avand in vedere ca vorbim despre camera nou-nascutului, masa de infasat te va ajuta mult in primele luni, pentru ca nu vei fi nevoita sa te apleci si eviti astfel niste dureri de spate, sau niste dureri de burta (in cazul in care ai nascut prin cezariana).
Un fotoliu este mai mult decat util atunci cand alaptezi (mai ales noaptea). Daca ai loc in camera bebelusului, ar fi bine sa ai si un pat sau un fotoliu extensibil – in cazul in care esti nevoita sa dormi sau, mai bine spus, sa "motai" langa puiutul tau.
Pentru un somn linistit si ca sa nu stai sa ghicesti, in toiul noptii, unde sunt obiectele in incapere, ar fi bine ca in camera bebelusului sa existe si o lampa de veghe – nu deranjeaza somnul bebelusului, ba chiar il ajuta sa se simta in siguranta.
Nu uita de interfon, montat in camera bebelusului acesta va "spiona" si iti va transmite orice miscare a bebelusului care doarme in patut.
Pentru putinele momentele in care nou-nascutul este treaz, ai putea sa-i pui deasupra patului o jucarie colorata care sa scoata niste sunete relaxante – o melodie duioasa, ori sunete linistitoare preluate din natura.
Citeste si: Cum alegi culorile din camera copilului tau
Camera bebelusului de 6 luni
Pe la 6 luni, ai deja un bebelus care abia isi mai gaseste locul in patut, care zambeste, gangureste, se taraste si se rostogoleste. Asta inseamna ca trebuie sa faci niste schimbari in camera lui – in primul rand trebuie sa faci loc sacilor cu jucarii.
Nici nu-ti vei dai seama cand si cum camera bebelusului incepe sa se umple cu jucarii, care mai de care mai colorate, mai mari, mai galagioase. Si nu te poti indura sa arunci nimic, unele il fac pe pici sa rada, altele canta, danseaza, altele sunt bune de "rontait", unele de intins pe jos, altele stimuleaza inteligenta. Este clar, de jucarii nu scapi.
Important este sa lasi liber centrul camerei, astfel incat jucariile sa fie intinse aici si bebe sa aiba spatiu de "manevra".
Gasesti in comert foarte multe modele de saci, cutii si alte obiecte in care sa depozitezi jucariile. Le alegi in functie de spatiul din camera. Sunt unele care se agata de tavan si au mai multe etaje, sunt altele care se pot baga sub pat. Important este sa le cumperi pe cele care sunt usor accesibile si usor de "pitit" – ar fi bine sa aiba si "gurile" foarte largi ca sa le poti baga de-a valma atunci cand vin musafirii.
Poti elimina din camera masa de infasat, bebe nu mai sta linistit la schimbat si se poate rostogoli. Pe un pat sau pe un covoras, schimbarea bebelusului se poate face in siguranta.
Patutul bebelusului trebuie putin modificat - salteaua trebuie sa fie pozitionata cat mai aproape de partea de jos a patutului, pentru ca bebelusul sa nu se impinga peste marginea patutului.
Cred ca vei observa si tu ca bebe are nevoie acum de umerase si de un spatiu adecvat pentru camasute, costumase sau rochite si paltonase. Fie ca-i fetita sau baietel, hainele bebelusului s-au inmultit considerabil, la fel si paturelele, plapumioarele, pernutele colorate si alte obiecte care trebuie si ele depozitate undeva. Nu ar strica sa adugi cateva dulapioare suspendate, daca altfel nu se poate.
Daca nu ai facut-o pana acum, este timpul sa pictezi peretii sau sa adaugi niste aptibilduri vesele pe mobilier sau pe pereti. Veselia si culoarea sunt cuvintele care ar trebui sa descrie camera bebelusului la aceasta varsta.
Citeste si: Camera copilului tau: idei interesante in functie de zodie
Camera bebelusului la 9 luni
Fa loc, ia din calea bebelusului orice se poate sparge sau il poate rani pe bebelusi. Pune sigurante la toate prizele si la toate dulapioarele aflate la indemana lor. Acopera colturile mobilierului (daca nu ai deja un mobilier adaptat bebelusilor cu margini rotunde). La aceasta varsta, bebe poate merge de-a busilea si chiar se poate ridica prinzandu-se de marginea mobilei.
Este de prisos sa ti se mai spuna ca jucariile sunt din ce in ce mai multe si ca este foarte probabil sa ai inca de pe acum in camera masinute mari, calut-balansoar, sezlonguri, leagane si mingi uriase. Ti-ar prinde foarte bine o debara libera. La aceasta varsta, ar fi bine daca bebe ar avea in camera un tarc in care sa se joace in siguranta.
Camera bebelusului la 12 luni
La un anisor, bebe poate face multe lucruri care il pot pune in pericol, cum ar fi mersul in picioare, agatatul de mobila, tendinta de a se catara. Asa ca mare atentie la praguri (ar trebui inlaturate, daca exista), scari, dulapuri fara usi (pot incerca sa se catere; exista protectie si pentru aceste dulapuri).
La aceasta varsta, tot mobilierul din camera bebelusului (si nu numai) trebuie sa aiba protectie pentru ca bebelusul sa nu se raneasca.
Usile din camera ar trebui si ele sa aiba protectie – in cazul in care o usa da spre un balcon, aceasta trebuie sigilata.
Daca la geamuri sunt perdele lungi la care bebe poate ajunge, acestea trebuie inlocuite cu jaluzele sau niste perdele scurte, cat geamul – bebe isi poate trage galeria si perdeaua peste el sau se poate infasura in perdea existand riscul de sufocare.
Mari schimbari nu trebuie sa faci in camera bebelusului de 1 an, dar este foarte important sa-i pregatesti camera pentru joaca (daca acolo vrei sa se joace). Pentru asta, trebuie sa eliberezi centrul camerei.
Daca in camera bebelusului ai parchet sau linoleum, ai grija ca bebe sa nu alunece. Ar fi bine sa pui o mocheta mai grosuta, care va impiedica alunecarea si va atenua caderea.
Tarcul poate fi folosit in continuare, dar este posibil sa intampini proteste din partea bebelusului atunci cand doresti sa-l pui in patut.
Camera bebelusului mai mare de un an
Dupa petrecerea de 1 anisor, deja putem spune ca avem un bebe "mare". Are dorinte, cerinte, suparari, mofturi. Intampinam refuzuri si impotriviri. Este posibil sa fii nevoita sa faci mici schimbari prin camera – poate vrea perdele cu printese sau cu Spiderman, nu-i mai place patutul sau lenjeria de pat.
In curand, vei fi nevoita sa faci loc in camera bebelusului pentru o masuta si un scaunel pitic – bebe se asaza pe "cololat, "chis" si "senat" (colorat, scris si desenat).
De pe la 1 an si jumatate este timpul sa renunti, draga mamica, la patutul de bebelus. In primul rand, pentru ca devine periculos, caci bebe va incepe sa escaladeze gratiile. Veti trece la patut normal, fara gratii, dar cu mici bare de protectie, ca sa nu se rasuceasca peste marginea patului. Din pacate pentru mamicile nostalgice, in curand, camera bebelusului se va transforma in camera scolarului, cu birou si dulapuri pline de carti si caiete (unde alta data erau jucariile si carticelele cu povesti) si apoi in camera adolescentului rebel, care cu siguranta nu va mai pastra nicio amintire din ceea ce a fost odata "camera bebelusului".