Un studiu realizat în cadrul Universității din Queens, Irlanda, vorbește despre rolul pe care îl au regretele în luarea deciziilor la copii. Se pare că aceștia iau decizii mai bune, după ce au experimentat sentimentul regretului. Interesant, nu-i așa?
„Nu vorbim de acele regrete serioase, ci de cele mai mici, care îi pot aduce copilului beneficii pe viitor. Am descoperit că cei mici devin mai înțelepți în luarea deciziilor, după ce au făcut anumite alegeri greșite pentru ei”, a declarat dr. Aidaan Feeney, conducătorul studiului.
Studiul a implicat 325 de copii cu media de vârstă de 6 ani, din Irlanda de Nord. Dintre aceștia, cei care au putut experimenta sentimentul regretului în legătură cu trecutul lor, știu cum să ia decizii mai bune.
Iată cum au procedat cercetătorii: i-au rugat pe copiii să aleagă între două cutii. Indiferent de cutia pe care au ales-o, au primit un autocolant și li s-a cerut să evalueze cât de fericiți sau triști i-a făcut acea decizie. Apoi, li s-a arătat cum alegerea celeilalte cutii i-ar fi adus mai multe autocolante și li s-a cerut din nou să-și evalueze sentimentele.
Copiii care s-au simțit mai rău după ce au aflat consecințele în urma deciziei de a nu alege cutia respective, au experimentat regretul.
A doua zi, copiii au primit aceeași sarcină. Au avut de ales între cele două cutii, iar cei care au experimentat regretul în ziua precedentă, au ales cutia cu mai multe autocolante. Acest lucru demonstrează că atunci când copiii își amintesc că au regretat o alegere, sunt predispuși să își schimbe comportamentul.
„Dacă îi lăsăm pe copiii noștri să trăiască cu consecințele alegerilor lor, vor face alegeri mai bune pe viitor. Și asta e tot ce ne dorim, nu-i așa?”, a menționat Feeney, la final.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: mother.ly