Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare

Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare

Mariana Voinea

Tatăl se poate implica activ în creșterea copiilor chiar din primele zile de viață. Cu multă grijă și suficientă informație, bărbatul își poate susține partenera să alăpteze!

De-a lungul anilor, rolul tatălui în familie în creșterea și educarea copiilor a devenit tot mai important. Tatăl nu mai este văzut ca și singurul sprijin financiar al familiei, ci este un membru implicat în toate activitățile copiilor, inclusiv în deciziile privind hrănirea lor încă de la naștere.

Tatăl își poate sprijini partenera în decizia de alăpta sau de a oferi copilului lapte praf. De asemenea, capul familiei joacă un rol important în ritualul de culcare al copilului. Rolul tatălui începe chiar din sarcină. Chiar dacă el nu poate aduce pe lume un copil, se poate implica la fel de mult ca și mama.

Ce impact are tatăl asupra alăptării bebelușului și asigurării unui somn liniștit în condiții de siguranță?

Cercetătorii de la Northwestern University și de la Spitalul de copii din Chicago Ann & Robert H. Lurie, au intervievat 250 de tătici din Georgia în primele șase luni de viață ale copiilor lor. Rezultatele au fost spectaculoase și au arătat că 95% dintre tătici au susținut inițiativa mamei de a alăpta, iar în 78% dintre familiile respondente, mama încă alăpta la vârsta de opt săptămâni ale copilului.

Au existat desigur și tătici care nu și-au exprimat părerea asupra alăptării și au susținut hrănirea cu formulă de lapte. Dintre aceștia, 69% au declarat că în familie s-a inițiat alăptarea încă de la naștere și numai în 33% dintre cazuri copiii erau alăptați la vârsta de opt săptămâni.

Academia Americană de Pediatrie recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni și continuarea procesului de alăptare până la vârsta de doi ani a copilului. Dar pentru a atinge asemenea performanțe mamele au nevoie de un sprijin consistent și acesta poate veni de la tată și ceilalți membri ai familiei.

5 studii care demonstrează că tații chiar contează în dezvoltarea copilului

În multe familii, copiii nu beneficiază de avantajele alăptării din cauză că membrii familiei nu susțin suficient de mult acest concept“, susține autorul studiului, domnul doctor John James Parker. “Tații trebuie să se implice clar în discuțiile despre beneficiile alăptării, iar cadrele medicale trebuie să pună accent pe rolul tatălui în acest sens“, continuă el.

mma cu bebelus in brate tata cu bebelus in brate

Studiile au descoperit și că 99% dintre bărbați și-au pus copilul la culcare la un moment dat. Dar nu înseamnă că au și respectat recomandările Asociației Americane de Pediatrie în acest sens, privind măsurile de siguranță.

În timp ce 81% dintre bărbați și-au pus copiii la culcare în poziția culcat pe spate, doar 32% recunosc că au folosit o suprafață fermă și tare, iar 16% au urmat toate recomandările Asociației Americane de Pediatrie pentru a preveni sindromul morții subite a bebelușului.

Doctorul Parker susține că “tații trebuie să primească o educație corespunzătoare în acest sens și să fie foarte bine informați pentru a-și culca copilul în condiții de siguranță. Cazurile de moarte subită în somn la bebeluși sunt din ce în ce mai dese și de cele mai multe ori au legătură cu nerespectarea acestor practici. De aceea, informațiile trebuiesc cunoscute de ambii părinți, nu numai de mamă“, continuă specialistul.

Părinții trebuie să colaboreze pentru starea de bine și pentru sănătatea copilului

Studiile arată că tații care sunt mai implicați în sarcină, au copii mai sănătoși și sunt mult mai implicați în viața copilului și în educația lui. Cu toate acestea, unii dintre bărbați susțin că s-au simțit ca și cum au fost lăsați pe dinafară în deciziile privind sarcina, nașterea și alăptarea. Aceasta este cauza pentru care au simțit că rolul lor nu este atât de important în familie.

Cercetătorii Tova Walsh și Alvin Thomas care sunt implicați în găsirea importanței rolului tatălui în starea de bine a copilului și unitatea familiei, susțin că “sistemul de asistență familială nu recunoaște rolul tatălui ca fiind egal cu cel al mamei. De aceea bărbații nu sunt conștienți de rolul important pe care îl au în familia lor“.

Iată cum poți să îți implici partenerul când vine vorba de luarea deciziilor în ceea ce privește hrănirea și somnul bebelușului.

Rolul tatalui in familie: trucuri in echilibru emotional

Participați la cursuri împreună

În timpul sarcinii puteți alege să participați împreună cu partenerul de cuplu la cursuri în ceea ce privește creșterea și educarea copiilor. Acolo, specialiștii vă vor învăța foarte multe lucruri și vă vor arăta cheia spre succes. De asemenea, reuși să conștientizați fiecare rolul pe care îl aveți în familie.

Puneți la punct un plan postpartum

Nu este niciodată prea târziu să puneți la punct un plan după nașterea copilului. Acest plan poate fi conceput în sarcină sau chiar după aducerea pe lume a copilului.

Stabiliți împreună cum va fi hrănit bebelușul, cu lapte de mamă sau cu formulă de lapte, cine va hrăni bebelușul și cum vă veți împărți această sarcină, precum și cum veți gestiona trezirile nocturne și schimbarea scutecelor.

Puneți la punct împreună camera copilului

Este foarte important ca bebelușul să aibă camera lui, sau măcar un spațiu sigur din camera în care dormiți împreună cu partenerul. Va trebui să îi creați un mediu sigur în care să doarmă. Copilul trebuie să aibă un pătuț numai al lui, cu o saltea cu suprafață tare.

mama si tata langa patutul bebelusului

De asemenea, în pătuț să nu existe jucării, păturici sau altfel de obiecte. Este necesar să vă informați asupra măsurilor de siguranță în timpul somnului bebelușilor chiar înainte de a concepe camera copilului.

Mergeți împreună cu partenerul la controalele de rutină sau vaccinurile bebelușului

Este foarte important ca partenerul să fie implicat activ nu numai în creșterea și educare copiilor, ci și în deciziile privind sănătatea. Dacă timpul vă permite, vizita la medic trebuie efectuată de amândoi părinții.

Este esențial ca amândoi părinții să se implice activ în educația și creșterea copilului. Trebuie subliniat rolul esențial al tatălui în starea de bine a familiei. Dacă mama este ajutată și susținută de către soțul sau iubitul ei, atunci toate lucrurile vor merge ca pe roate. În caz contrar, mama o aduce pe umeri tot greul și ajunge la epuizare. Este ideal ca partenerii să muncească în mod egal pentru binele celui mic și pentru unitatea familiei.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: mother.ly

Articolul urmator
Scrisoarea unei mame către tații din toată lumea: „Știți cum îi faceți viața mai bună soției? Cu o vasectomie!"
Scrisoarea unei mame către tații din toată lumea: „Știți cum îi faceți viața mai bună soției? Cu o vasectomie!"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Studiile confirmă: bebelușii alăptați au șanse mai mici să dezvolte probleme de comportament
    Studiile confirmă: bebelușii alăptați au șanse mai mici să dezvolte probleme de comportament

    Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor mamelor să-și alăpteze copiii cel puțin 6 luni, însă un studiu recent de peste hotare arată că alăptarea face o...

    Studiile confirmă: uitatul copilului în mașină i se poate întâmpla oricui
    Studiile confirmă: uitatul copilului în mașină i se poate întâmpla oricui

    Probabil că orice părinte își spune „Nu are cum să mi se întâmple mie” atunci când se gândește că își poate uita copilul în...

    Studiile confirmă: copiii care rămân cu regrete vor deveni adulți mai înțelepți
    Studiile confirmă: copiii care rămân cu regrete vor deveni adulți mai înțelepți

    Cui îi plac regretele? Într-un scenariu ideal, am face doar alegerile potrivite și nu am greși niciodată. Însă este acesta chiar un scenariu ideal? Cum am...

    Jocurile de rol: de ce unii copii sunt interesați de personajele negative?
    Jocurile de rol: de ce unii copii sunt interesați de personajele negative?

    Unii copii preferă să interpreteze rolul personajului pozitiv, al eroului care salvează vieți, în timp ce alții se regăsesc mai degrabă în rolul personajului negativ. Ce...

    Susținerea ta de a cum este stima de sine a copilului de mai târziu. Încearcă și tu Jocul Mesajelor cu copilul tău
    Susținerea ta de a cum este stima de sine a copilului de mai târziu. Încearcă și tu Jocul Mesajelor cu copilul tău

    Dacă vrei să crești un adult frumos, inimos și capabil să stea drept pe picioarele sale, ai de lucru, dragă părinte! Parentingul ăsta nu e floare la ureche, nici măcar plantă...

    Electroliții: ce sunt și ce rol au în organism?
    Electroliții: ce sunt și ce rol au în organism?

    Electroliții sunt substanțe esențiale pentru buna funcționare a organismului, având un rol crucial în menținerea echilibrului hidric, în transmiterea impulsurilor...

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!
    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață.De mic și până mai târziu. Și cât timp trăiește. Poți să-l înveți știință, să insiști să...

    Totul despre fosfor: beneficii și rol în organism
    Totul despre fosfor: beneficii și rol în organism

    Știai că fosforul reprezintă 1% din greutatea corporală totală a unei persoane? Este al doilea cel mai abundent mineral din organism, prezent în fiecare celulă a corpului. Te...

    © 2024 Qbebe