Mamele care îi au alături pe părinții lor sunt mai puțin predispuse la depresie- concluziile unui studiu
Pe parcursul acestei luni, în revista „Population Studies- A Journal of Demography” a apărut un studiu care aduce în prim-plan următorul fapt: mamele care au parte de susținerea venită din partea propriilor părinți au un risc mai scăzut de a se confrunta cu depresie.
Studiul, realizat în cadrul „Universității din Helsinki” (Finlanda), se bazează pe participarea a 116.917 mame despărțite de partenerii lor și a 371.703 mame care nu se regăsesc într-o asemenea situație. Toate mamele au copii mai mici de 12 ani, iar starea lor mintală a fost monitorizată pentru cel puțin 3 ani, în intervalul 2000-2014. În acest scop, s-a urmărit relația dintre consumul de medicamente antidepresive și implicarea propriilor părinți în viața mamelor.
Pentru realizarea studiului s-au utilizat și informații precum vârsta părinților mamelor, cât de departe se aflau aceștia de ele, starea de sănătate a acestora, dacă aveau un loc de muncă sau nu. După analizarea datelor avute la dispoziție s-a ajuns la următoarele concluzii:
- Relația dintre consumul de medicamente antidepresive și implicarea bunicilor în viața mamelor a fost mai puternică mai ales în cazul mamelor singure;
- Mamele separate de partenerii de cuplu care nu locuiau în apropiere de bunici consumau mai multe antidepresive decât cele care îi aveau aproape;
- Mamele sunt mai puțin expuse riscului de a se confrunta cu depresie și de a lua medicamente antidepresive dacă se bazează pe sprijinul părinților care: au sub vârsta de 70 de ani, nu au probleme de sănătate grave și lucrează încă;
- Mai ales bunicile materne contribuie la micșorarea riscului ca mamele să sufere din pricina depresiei;
- Bunicii oferă susținere și resurse propriilor fiice pe măsură ce se implică în viața lor și a nepoților: în acest context, bunicii sunt responsabili inclusiv de reducerea stresului psihic resimțit de mame;
- Mamele care prezentau cel mai ridicat risc de a ajunge să ia medicamente antidepresive erau cele despărțite de partenerii lor și care aveau părinți de peste 70 de ani, care locuiau departe de ele și/sau care aveau probleme de sănătate precum demență, accidente vasculare, boala Parkinson sau fractură de șold.
Pornind de la concluziile menționate, Niina Metsä-Simola, lector și cercetător la „Universitatea din Helsinki” și coordonatorul studiului, a ținut să precizeze că bunicii au un rol esențial în susținerea familiilor cu copii și că implicarea lor este benefică și pentru că diminuează riscul de depresie în rândul părinților. De asemenea, s-a insistat și asupra următoarei idei: susținerea și sfaturile provenite din schimbul dintre generații contează mult pentru sănătatea mintală a mamelor, cu atât mai mult în cazul mamelor singure.
De ce au nevoie mamele pentru a-și păstra sănătatea mintală- ce spun specialiștii
După ce a analizat concluziile studiului prezentat anterior, Matt Lundquist, un cunoscut psihoterapeut din New York, a acordat un interviu pentru Fox News Digital și a explicat că mamele au nevoie atât de sprijinul venit din partea celor dragi, cât și de cel din partea comunității. Psihoterapeutul a menționat că în special mamele care au probleme de sănătate mintală, care necesită intervenția unui specialist, trebuie să aibă parte de suportul familiei și al comunității.
În același timp, raportându-se la studiul finlandez, Matt Lundquist a adus în prim-plan următorul aspect: mamele au nevoie cu precădere de sprijinul venit din partea propriilor mame întrucât trebuie să depășească provocările ce intervin ca urmare a schimbărilor majore din viața lor după venirea pe lume a copiilor.
Mai mult, psihoterapeutul a subliniat faptul că implicarea bunicilor în viața proaspetelor mame scade riscul de apariție a depresiei postnatale. Pentru sursa citată, a venit cu următoarele explicații: „Când ne gândim la rolul pe care părinții mamei îl joacă, trebuie să o avem în vedere mai ales pe mamă, dat fiind faptul că ea este cea care o ghidează pe drumul schimbărilor pe proaspătă mamă și care îi oferă un spațiu sigur pentru a putea vorbi despre acestea”.
Cât de bine este să-ți crești copilul cu bunicii, pe lângă faptul că stau gratis cu el
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: edition.cnn.com, foxnews.com, nypost.com, tandfonline.com