Rolul bunicilor în fericirea și starea de bine a copiilor- studiu
Un studiu realizat în cadrul „Universității Oxford” a apelat la peste 1500 de copii din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani. O parte dintre ei nu creșteau în preajma bunicilor, în special din cauza divorțurilor și a destrămării familiilor. Alții (aproximativ 40%) îi aveau în preajmă și pe bunici, inclusiv în perioada adolescenței.
Concluziile studiului au fost următoarele:
- O bunică este prezentă în viața nepoților mai ales prin alinarea și prin afecțiunea pe care le oferă
- Un bunic are în special rol de mentor și își poate antrena nepoții în activități variate
- Un copil care trece prin situații traumatizante, cum ar fi divorțul părinților sau bullying-ul, va depăși mai ușor stresul, trauma, știind că îi are aproape și pe bunicii, care îl iubesc necondiționat și pe care se poate baza
- Copiii care cresc pe lângă bunici se bucură de o stare de bine mai mare decât aceia care nu trăiesc în preajma bunicilor
- Copiii ce îi au pe bunici alături își vor dezvolta un sentiment al continuității, vor aprecia mai mult relațiile strânse cu cei dragi, în condițiile în care bunicii știu să fie și adevărați povestitori, adevărați „istorici”, mereu dornici să le împărtășească nepoților din istoria și tradițiile familiei
O altă observație a celor care au elaborat studiului este următoarea: copiii se simt cu adevărat în largul lor alături de bunici întrucât aceștia din urmă nu își asumă rolul părinților, ci oferă în alt mod dragoste și de obicei nu vorbesc despre asumarea de responsabilități.
Beneficiile prezenței bunicilor în viața nepoților
Copiii ce cresc alături de bunici vor avea parte de o dezvoltare emoțională mai bună
Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acei copii care își petrec mai mult timp alături de bunici sunt mai capabili să-și exprime emoțiile și să le folosească în mod constructiv, fiind supuși și unui risc mai mic de a avea probleme emoționale sau tulburări de comportament.
Oamenii de știință spun că putem avea copii mai fericiți și mai capabili să proceseze emoțiile dacă vor petrece în mod constant timp alături de bunicii lor.
Bunicii îi ajută pe copii să-și dezvolte comportamente prosociale
Un studiu a arătat că prezența constantă a bunicilor în viața nepoților le poate fi deosebit de utilă acestora din următoarele puncte de vedere:
- Comunicarea dintre generații îi va învăța pe cei mici să-i aprecieze, să-i înțeleagă și să-i ajute pe cei în vârstă, deprinzând solidaritatea
- Copiii vor deveni mai empatici
- Devenind mai empatic, un copil poate să-și dorească, pe măsură ce crește, să întreprindă activități de voluntariat pentru cei aflați în dificultate
- Prezența bunicilor în viața copiilor este o componentă critică a unei dezvoltări armonioase, centrată pe comportamente pozitive.
Prezența bunicilor îi determină pe copii să dobândească mai multă încredere în sine
Din acest punct de vedere, psihologii consideră că bunicii îi pot sprijini într-adevăr pe nepoți să se transforme în adulți mai fericiți, mai încrezători în ei înșiși, cu o stimă de sine ridicată, dacă vor reuși să realizeze următoarele demersuri:
- Își vor asculta nepoții cu empatie, abținându-se să-i judece, să-i critice și arătându-le că pot comunica oricând cu ei
- Le vor împărtăși visurile, aspirațiile, interesele chiar dacă sunt total diferite față de ale lor
- Îi vor lăsa adesea pe nepoți să-i ajute- În acest context, cei mici vor înțelege că sunt în stare să realizeze diverse lucruri, la care poate nici nu s-ar fi gândit
- Îi vor învăța pe nepoți lucruri noi- Cu cât copiii vor învăța de la o vârstă mai fragedă să facă diferite treburi, ce le vor fi utile, cu atât se vor descurca mai bine și în acest fel își vor dezvolta încrederea în ei
Copiii ce își au bunicii în preajmă vor fi mai puțin predispuși depresiei
Studiile au evidențiat și următorul fapt: copiii care au o relație strânsă cu buncii lor vor fi mai puțin predispuși stărilor depresive sau de anxietate. Acest lucru este valabil și pentru bunici. Astfel, nepoții vor simți legătura puternică pe care o au cu bunicii și vor știi că au pe cine să se bazeze, că sunt iubiți necondiționat, iar bunicii se vor simți mai utili, ceea ce îi va ține departe de o depresie.
Psihologii atrag atenția și asupra acestui lucru: familiile extinse, în care există bunici și nepoți, le vor întări copiilor sentimentul de apartenență, inclusiv când vor ajunge la maturitate.
Copiii cu bunicii alături sunt mai veseli
Fie că este vorba de antrenarea la o joacă pe cinste, fie că este vorba despre implicarea în activități variate, copiii vor avea puține șanse de plictiseală când au alături bunici dornici să petreacă alături de ei timp de calitate. În aceste condiții, timpul cu bunicii poate fi perceput ca o adevărată „aventură”, iar copiii pot avea șansa să-și descopere pasiuni la care nici nu s-ar fi gândit.
De aceea, cei mici vor avea o șansă în plus să fie mai binedispuși, dar și mai instruiți, iar părinții vor putea să aibă mai mult răgaz și pentru ei, ca să-și reîncarce bateriile și să dea tot ce au mai bun pentru cele mai scumpe ființe din viața lor.
Copiii învață ce înseamnă o relație marcată de iubirea necondiționată
Întrucât bunicii nu sunt în rolul părinților, ei beneficiază de mai multă răbdare și energie pentru a le oferi nepoților foarte multă atenție. Suportul emoțional venit și din partea lor, alături de cel de la părinți, îi va ajuta pe copii să se bucure de o stare de bine, dar și să învețe, la rândul lor, cât de important este ca în viață să iubești necondiționat și astfel să-ți construiești relații solide și frumoase, din care să te poți „alimenta” chiar și în momentele cele mai dificile.
Copiii vor avea o șansă suplimentară de a învăța lucruri noi
Indiferent de vârsta pe care o au, nepoții pot să învețe câte ceva nou de la bunici. Întrucât aceștia transmit cunoștințele cu dragoste și cu pasiune, cei mici vor putea să deprindă abilitățile ce le vor fi de folos din plin și în viața de adult. De la gătit, cusut, până la grădinărit, mers pe bicicletă, activități de bricolaj etc. copiii vor învăța de toate și vor petrece mai mult timp de calitate alături de bunici.
Nepoții se vor binedispune auzind poveștile bunicilor
Întrucât bunicii știu multe date despre familie, le pot relata nepoților cele mai neobișnuite și mai amuzante întâmplări. În plus, bunicii pot dezvălui rețete, istorii și orice alte „comori” nebănuite, care în mod cert că îi vor determina pe cei mici să fie mai veseli.
Datorită bunicilor nepoții pot afla povești suplimentare despre părinții lor, diferitele anecdote ajurându-i să-și cunoască mai bine părinții, să învețe câte ceva nou și chiar îi vor determina să-și consolideze relația cu aceștia.
Surse: family.lovetoknow.com, grandmagazine.com, redtri.com, totcetrebuiesastii.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com