Nici în România lucrurile nu stau prea roz. ”Pandemia a avut efect seismic asupra sănătății mintale a oamenilor. Este un lucru definitiv și care nu poate fi pus doar pe seama măsurilor restrictive, deși au jucat un rol important. Vorbim de deplasarea limitată la nivel transnațional, de pierderea locului de muncă, de boala oamenilor apropiați, toate acestea au creat trauma. Ingredientele traumei colective sunt acolo", a explicat la Digi24 psihiatrul Gabriel Diaconu.
Citește și: Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent
Ce este depresia?
Am putea asocia depresia cu tristețe, melancolie, durere emoțională. Însă, depresia este mai mult decât atât, este o afecțiune psihologică periculoasă, care poate căpăta proporții dacă nu este identificată și tratată la timp. Simptomele ei, mai ales dacă sunt bifate toate, trebuie să ne ducă imediat spre ajutor specializat:
- sentimentul durerii morale, al inutilități
- lentoare a gândirii și mișcărilor
- neliniște, deznădejde
- lipsă de speranță în ceea ce privește viitorul
- sentimente de vinovăție
- senzație de gol afectiv
- iritabilitate, mimică tristă
- plâns nemotivat
- vorbire lentă, monosilabică
- lipsă de spontaneitate și de energie
- pierderea poftei de mâncare
- dureri de cap, greață, vărsături
- tulburări urinare
- pierderea dorinței sexuale
- palpitații, dureri în piept, respirație dificilă
Cum combatem depresia? Ce spune dr. Gabriel Cicu, psihiatru și psihoterapeut psihanalist
„Mama, când e mamă din prima ei secundă de mamă are Enciclopedia Universului de cum se tratează depresia. Să ne învețe ele. Ele știu să-și țină copilul în brațe, să îl mângâie, ce ne trebuie? Ăla micul din ce se hrănește ca să ajungă mare? Din iubire!
Corpul nu va veni să îți spună că ai depresie, dar îți va da semnale: sunt obosit, nu mai mă dau jos din pat, mi-e greu să fac lucruri, nu mai simt plăcere, nu mai am chef de sex, nu mai mă uit la filme, nu mai fac ce făceam înainte. Când corpul îți dă aceste semnale, nu le ignora. Ia măsuri imediat. Nu aștepta să-și dea ceilalți seama că ceva este în neregulă cu tine pentru că ființa umană știe să se ascundă de ceilalți foarte bine, iar depresia este un subiect greu și dureros, despre care, din păcate, nu vorbim. Când ceilalți observă că e ceva în neregulă cu noi, este în general târziu, pentru că există deja un istoric de suferință care a fost mascată și care a săpat adânc în interiorul ființei. Astfel rămâi mereu atent la tine și nu ignora semnalele pe care corpul ți le dă.
Citește și: Povestea unui depresiv: simțeam Singurătatea ca pe o persoană ce locuia in mine
- Găsește-ți tribul - Ființa umană este ființă de haită. De aceea, primul lucru pe care ai putea să îl faci este să îți căuți haita care ți se potrivește. Tribul care ți se potrivește. Nu vă lăsați influențați de societate, de ce fac sau spun alții. Tribul ar trebui să fie pe sufletul tău, pe valorile tale, pe afinitățile reale și atunci tribul te poate susține cu adevărat.
- Căută plăcerea - Plăcerea este cea care ne dă binele vieții, plăcerea este energia care ne scoală dimineața. Budiștii spun că omul are două chestiuni de făcut: să elimine suferința și să caute plăcerea. E atât de simplu. Putem pune peste asta câtă carne vrem, dar asta e esența.
- Mișcare și meditație - Hipocrate spunea că „Mersul este cel mai bun medicament” iar mersul în natură este un leac excelent împotriva depresiei. Poți să mergi singur, să faci mindfull walk (să fii atent la fiecare pas pe care îl faci) sau să mergi împreună cu oameni dragi, iar asta te va ajuta și mai mult. Meditația te ajută să fii atent la tine, să asculți semnalele pe care corpul ți le dă. Această meditație ne invită să practicăm iubirea și bunătatea față de noi înșine și față de cei din jurul nostru.
- Iubește - Îngăduiți-vă să vă iubiți pe voi înșivă și pe cei din jurul vostru. Nu vă feriți să vă atingeți, să vă îmbrățișați. Lipsa de contact uman din timpul pandemiei a dus la acutizarea stărilor de depresie și anxietate. De aceea, ar trebui să se dea o lege că să ne strângem în brațe, ca să ne revenim după această pandemie.”