Infecțiile după operație de cezariană apar la 3-15% din nașterile prin operație. Cicatricea rămasă se poate infecta dacă bacteriile intră în acel loc și se răspândesc, lucru care nu depinde numai de igiena mamei. Rezultatul este îngrijorător pentru că mama poate dezvolta infecție uterină sau abdominală, chiar la câteva zile de la operație.
Cauzele infecțiilor ce apar după operația de cezariană
Rana deschisă ce rămâne în urma operației de cezariană poate intra în contact cu microbi, bacterii sau alte microorganisme dăunătoare care pot cauza probleme de sănătate mamei. De cele mai multe ori, rana este contaminată cu bacterii din microflora proprie a pacientei sau din surse externe. Putem vorbi, așadar, de stafilococul auriu, de streptococ, E-coli sau de bacterii anaerobe.
În altă ordine de idei, contaminarea locului chirurgical poate provoca dezastre și dezechilibre în corpul proaspetei mămici. Bacteriile de pe pielea pacientei sau din mediul sălii de operație pot contamina locul chirurgical în timpul procedurii. Dar o operație de cezariană se infectează și ca răspuns imunitar afectat, dacă pacienta suferă de exemplu de diabet sau obezitate, boli care cresc susceptibilitatea la infecții.
Cicatricea operației de cezariană se poate inflama și din cauza administrării incorecte sau necorespunzătoare a antibioticelor care pot să nu asigure o protecție adecvată împotriva infecțiilor. Nu în ultimul rând, ruptura prelungită a membranelor înainte de cezariană crește riscul de infecție în mod semnificativ.
Cum recunoști infectarea operației de cezariană?
Pentru mama care a născut, simptomele nu sunt greu de recunoscut, începând cu disconfortul pe care îl simte, cu umflarea anormală a zonei, durerea și roșeața în jurul plăgii sau cu lichidul care se scurge din locul operației de cezariană.
De asemenea, femeile pot simți un disconfort abdominal mărit, durere sau umflarea picioarelor, transpirație abundentă sau pot observa o sângerare vaginală anormală. Transpirația, durerile de cap, frisoanele și temperatura de peste 38° C sunt semne clare ale unei infecții un corp, iar în cazul în care operația de cezariană este afectată, mama va simți totodată și oboseală, dureri musculare și își va pierde pofta de mâncare. Pot dura până la 30 de zile pentru ca simptomele unei astfel de infecții să apară.
Nasterea prin cezariana - tot ce trebuie sa stii
Prevenirea infecțiilor după o naștere prin cezariană
Pentru mamele care își planifică operația de cezariană în avans, medicul le poate recomanda un duș cu săpun antibacterian special înainte de procedura în sine, concomitent cu administrarea antibioticelor înainte de operație pentru a reduce riscul de infecție uterină. Dacă mama are diabet, atunci trebuie să își ia măsuri pentru a limita șansele de infecție și să-și controleze zaharurile înainte și imediat după operație.
Totodată, este necesar să urmați instrucțiunile de îngrijire a plăgii pentru a preveni infecția, lucru care presupune curățarea cicatricii și schimbarea bandajelor în mod regulat. Mama nu trebuie să ridice greutăți și bebelușul nu trebuie pus direct asupra plăgii. Nu ignorați sfatul medicului și așteptați perioada indicată pentru a avea raportul intime cu partenerul de cuplu.
Cezariana la cerere: moft sau necesitate ?
Categorii de paciente predispuse să sufere de infecții ale plăgii operației de cezariană
Desigur că nu toate femeile care au făcut operație cezariană vor avea parte și de această surpriză neplăcută. Vorbim însă de factori de risc care determină anumite mămici să fie mai predispuse dezvoltării acestei infecții decât altele. Așadar, femeile care au o vârstă ce depășește 30 de ani la naștere, un indice de masă corporală care depășește 24 și mămicile care suferă de diabet sunt mult mai predispuse dezvoltării unei astfel de infecții.
Totodată, pacientele care au pierdut peste 400 ml de sânge la naștere, femeile ale căror operații de cezariană au durat mai mult decât este normal sau au folosit cateterul urinar după naștere mai multe zile, sunt supuse riscului infectării plăgii.
Prezența unui hematom, fumatul în timpul sarcinii, infecțiile bacteriene în lichidul amniotic și dimensiunea mare a operației de cezariană (spre exemplu în cazul nașterilor de gemeni) predispun pacientele la dezvoltarea infecțiilor de acest tip.
Ce tratament se recomandă în cazul infecției operației de cezariană?
La fel ca orice altă infecție care apare în corp, medicul va recomanda tratamentul cu antibiotice pentru a preveni complicațiile ulterioare. Este necesar un consult medical de urgență în cazul în care aveți unul sau mai multe din simptomele enumerate pentru că nu este recomandat să administrați tratamentul din auzite sau în urma recomandărilor altor mămici.
În cazul în care nu este tratată corespunzător, infecția operației cezariană poate duce la endocardită (infecția valvelor inimii), osteomielită (infecția oaselor) sau chiar bacterimie (prezența bacteriilor vii în sânge) care pot conduce la complicații.
Având toate aceste informații la dispoziție, cu siguranță veți avea mult mai multă grijă de sănătatea proprie și a copilului și de curățarea corespunzătoare a plăgii după operația de cezariană.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: parents.com, hueglifraserlaw.com, medicalnewstoday.com, medicalnewstoday.com