„Soția crede că sunt un idiot. Cum îi demonstrez că pot avea grijă de copii?”
Bărbatul spune că are 37 de ani, iar soția sa are 35 de ani. Cei doi au împreună două fetițe gemene de 5 luni și jumătate, iar recent soția lui s-a înscris recent în grupuri de părinți pentru a primi sfaturi despre cum să aibă grijă de cei mici. La început a fost în regulă, însă lucrurile s-au schimbat radical după câteva săptămâni, când femeia nu i-a mai dat voie bărbatului să se apropie de copii fiindcă nu îl consideră capabil să aibă grijă de aceștia.
„Prin intermediul acestor grupuri a învățat multe și a preluat multe sfaturi de parenting”, adaugă el. „De exemplu, a învățat despre diversificare și a decis că vom începe să le dăm copiilor noștri alimente solide, ceea ce mi se pare grozav! De asemenea, ea s-a ocupat de programul lor pentru somn și de rutinele de somn și face progrese minunate. De când m-am întors la serviciu după un concediu de paternitate de 20 de săptămâni, ea a trebuit să se ocupe în totalitate de copii”, povestește tatăl.
Până acum, nimic nu pare ieșit din comun. O mulțime de mame se alătură grupurilor de părinți pentru sfaturi și sprijin. Cu toate acestea, ea a dus acest lucru la un alt nivel, spune bărbatul:
„În ultima vreme, însă, mi se pare că duce lucrurile un pic prea departe în ceea ce privește controlul”, a scris el. „Ea a decis că nu pot face parte din rutina de culcare pentru că fetele devin prea agitate când mă văd și nu vor dormi. Acest lucru este un pic cam greu, deoarece lucrez toată ziua și nu am atât de mult timp cu ele. De asemenea, a decis în mare măsură că nu pot fi în cameră când le hrănește din același motiv, ceea ce mă deranjează. Astăzi a fost totuși picătura care a umplut paharul. La noi e caniculă, iar toleranța ei la căldură este foarte mare, așa că rareori folosim aerul condiționat, dar astăzi a fost deosebit de cald (30 celsius). Fetele plângeau foarte tare, așa că am aruncat o privire la termostatul din camera lor și arăta 28 de grade, mult prea cald pentru un somn confortabil”, spune acesta.
„Unitatea noastră de aer condiționat este chiar în fața ușii dormitorului lor, așa că am deschis ușa puțin, am pornit aerul condiționat și am pus un ventilator în crăpătura ușii pentru a sufla aer rece în cameră. Când soția m-a văzut că fac asta, m-a împins literalmente din drum, mi-a blocat calea, a oprit ventilatorul și aerul condiționat și a închis ușa, apoi m-a certat pentru că îi deranjez pe copii lăsând ușa deschisă. După câteva minute de ceartă, i-am spus că nu sunt dispus să fac compromisuri în această privință, că 28 de grade este prea cald și că aerul condiționat va rămâne pornit. Am pornit totul la loc și am plecat. 5 minute mai târziu m-am întors și ea a oprit din nou totul și a închis ușa...."
Tatăl explică faptul că vrea să se implice mai mult, dar soția lui nu îl lasă. „Este clar că ea crede că nu pot avea grijă de acești copii. Este groaznic pentru că în cele 20 de săptămâni de concediu de paternitate am împărțit toate atribuțiile și mi-a spus în repetate rânduri că sunt un tată grozav, dar asta s-a schimbat radical acum că m-am întors la muncă. Nu sunt sigur ce să fac aici”, adaugă bărbatul.
Apoi a cerut sfatul altor tați, iar aceștia i-au răspuns. „Sunt de acord că duce lucrurile un pic prea departe. Nu este corect să nu poți petrece timp și cu copiii tăi după muncă. Cred că trebuie să ai o conversație cu ea spunându-i, în esență, că tu crezi că ceea ce face este grozav, dar trebuie să găsească o modalitate de a te include în rutina lor”, a scris o persoană.
Alții l-au încurajat să ceară ajutor de la pediatru. „Sună la pediatru cu soția ta de față. În camera aceea era mult prea calda, iar zgomotul ventilatorului poate ajuta uneori bebelușii să rămână adormiți. Această situație este cel mai mare semnal de alarmă. Bebelușii atât de mici nu-și pot regla încă temperatura. Ei depind de părinții lor pentru a-i menține la o temperatură sigură, iar 28 de grade Celsius este prea mult pentru un bebeluș care doarme, mai ales dacă nu a existat niciun flux de aer. Temperaturile ridicate, lipsa fluxului de aer, acestea sunt pericole pentru sindromul de moarte subită”, a mai scris cineva.
Alți utilizatori de Reddit l-au avertizat în legătură cu toxicitatea care poate să se răspândească în grupurile online de părinți. „Și eu am învățat destul de multe lucruri utile din grupurile de mame online/social media. Dar unele pot fi destul de toxice și au impresia ca și cum dacă nu faci exact așa cum spun ei că ar trebui să faci, îți distrugi copilul pe viață. Și este ușor să crezi în asta și să te lași prins. Așa că poate discutați despre asta pentru a vedea dacă face parte din problemă?”, l-a sfătuit cineva.
„Soția mea a părăsit toate aceste grupuri de mămici pentru că toate propagă mitul că tații sunt niște cretini care ar muri instantaneu dacă nu ar exista mamele. Iar 28 de grade este MULT prea cald pentru a dormi, fie copii mici, fie adulți. Trebuie să ai o discuție LUNGĂ și SERIOASĂ cu soția despre asta. Personal vorbind, eu nu aș tolera așa ceva”, a mai adăugat o persoană.
Alții au subliniat că, dacă acest comportament este neobișnuit, ar putea fi un semn de anxietate postpartum.
„Temperatura acelei camere era periculos de ridicată pentru copii de 5 luni, dar ea nu te-a lăsat să deschizi o ușă pentru a-i răcori? Asta îmi sună a anxietate postpartum”, a scris cineva.
„Sunt de acord cu părerea că asta sună a anxietate. De fapt, se pare că altfel aveți o relație corectă unul cu celălalt, iar această schimbare atât de dramatică sună puțin a anxietate postnatală. Acest lucru poate fi mult mai rău decât anxietatea generalizată și se poate transforma într-o tulburare care schimbă viața dacă nu este tratată”, a mai adăugat un internaut.
Citește și:
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: sheknows.com