Ce înseamnă microcalcificare
Calcificarea apare atunci când sunt prezente săruri de calciu în țesutul mamar al unei femei. Acest fenomen este destul de frecvent și, în cele mai multe cazuri, nu reprezintă motiv de îngrijorare. În unele cazuri, însă, calcificarea la nivelul sânului poate însemna cancer de sân.
Există două tipuri de calcificări la sân: macrocalcificarea și microcalcificarea.
Microcalficificările la sân reprezintă depuneri de calciu care apar la o mamografie sub forma unei pete mici și albe. Microcalcificarea nu sunt, neapărat, maligne, însă dacă există prea multe pete sau sunt grupate într-un anumit model, ele pot înseamna un cancer de sân timpuriu.
Macrocalcificările, în schimb, sunt considerate necanceroase. Acestea apar la mamografie ca niște pete mai mari, albe, dispersate în mod aleator. Sunt frecvente în special în rândul femeilor cu vârsta peste 50 de ani.
Microcalficările sunt prea mici ca să poată fi simțite cu mâna, așadar, ele pot fi descoperite doar cu ajutorul mamografiei. Dacă ai descoperit că ai microcalcificări la sân, cel mai bine este să repeți mamografia din când în când, pentru a putea interveni din timp, în caz că acestea devin motiv de îngrijorare.
Citește și Ce spun sânii tăi despre sănătatea ta
Cauzele pentru care apar microcalcificări la sân pot fi:
- chisturi mamare;
- leziune a sânului;
- infecții manifestate la nivelul sânului;
- noduli benigni la sân;
- operație anterioară la sân;
- post-tratamentul cancerului la sân;
- fracturi;
- o doză prea mare de vitamina D3;
- tulburări metabolice.
Nodul la sân cu microcalcificare: când ar trebui să te îngrijoreze
Cum spuneam și mai devreme, dacă ai microcalcificări la sân nu înseamnă neapărat că ai cancer. Însă este bine să te informezi din timp și mai degrabă să previi, decât să tratezi.
Dacă, în urma mamografiei, medicul suspectează că microcalficicările la nivelul sânului au un risc mare de a se dezvolta în cancer la sân, te va trimite la investigații mai amănunțite. În unele cazuri se recomandă o altă mamografie în care să se vadă petele mai îndeaproape, alteori se poate solicita o biopsie a țesutului mamar.
Nu în ultimul rând, este posibil ca aceste microcalcificări să fie ținute sub strânsă observație timp de minimum 6 luni, pentru ca medicul să poată observa modificarea numărului, formei sau modelului în care sunt grupate petele care apar la mamografie.
Microcalcificările care sunt monitorizate doar cu ajutorul mamografiei timp de minimum 6 luni au mai puțin de 2% șanse să se dezvolte în cancer la sân. Dacă medicul solicită o biopsie a țesutului mamar, atunci posibilitatea unui cancer crește; însă cu cât e detectat mai repede, cu atât mai bine.
Cum previi microcalcificarea la nivelul sânului
Încă nu există studii care să ateste de ce unele persoane prezintă microcalcificări la sâni, iar altele nu. În afară de posibilele cauze, nu se știe dacă există ceva în stilul de viață al persoanei în cauză care ar putea fi schimbat, astfel încât să prevină aceste microcalcificări.
Singura metodă de prevenție ar fi vizitele la medic și mamografiile regulate, pentru a putea monitoriza evoluția medicală în funcție de riscul care există.
Citește și Tot ce trebuie să știi despre tumorile mamare benigne
Microcalcificări la sân: tratament naturist
Cele mai multe microcalcificări la nivelul sânului nu necesită tratament, pentru că nu sunt canceroase. Dacă situația este diferită, iar microcalcificările prezintă motiv de îngrijorare, se va apela la tratamentul pe care îl recomandă medicul. Acesta poate consta în:
- monitorizarea țesutului mamar prin mamografii repetate;
- îndepărtarea țesutului mamar sau al întregului sân;
- chimioterapia;
- terapia medicamentoasă.
În afară de tratamentul medical, există și tratamentul naturist, care poate te poate ajuta să elimini depunerile de calciu la nivelul sânului.
Iată ce poți face pentru a preveni și pentru a trata acasă microcalcificările la sâni:
- încearcă să ai o dietă cât mai echilibrată, săracă în grăsimi și bogată în vitamine;
- consumă ceai verde, bogat în antioxidanți;
- consumă cât mai multe fructe și legume;
- încearcă să reduci pe cât posibil consumul de nicotină și alcool;
- hidratează-te corespunzător;
- fă mișcare/exerciții fizice de fiecare dată când ai ocazia.
Microcalcificările la nivelul sânului nu reprezintă, de obicei, un motiv serios de îngrijorare, însă este bine să ai în vedere toate posibilitățile. Nu uita că este important să ai grijă de sănătatea ta și să faci vizite regulate la medic, pentru a preveni orice problemă de sănătate.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: https://my.clevelandclinic.org
www.mayoclinic.org
www.webmd.com