Moft: De ce aleg femeile sanatoase sa nasca prin cezariana la cerere
Avantajele operatiei de cezariana la cerereCunoasterea datei nasterii in avansUnele femei adora sa detina controlul si isi planifica totul din avans in cel mai mic detaliu. Asadar, faptul ca niciun medic nu le poate spune cu exactitate ziua cand vor da nastere micutului lor le ofera un sentiment de nesiguranta si stres. Ele gasesc cezariana la cerere ca o solutie perfecta, in loc sa astepte sa intre in travaliu. Insa, cu toate ca medicul iti va programa operatia de cezariana in jurul datei cand ar trebui sa nasti normal, nu poti fi sigura ca momentul nasterii nu va fi mai devreme decat data stabilita.Evitarea durerilor nasteriiContractiile din timpul travaliului si durerile nasterii sunt faimoase ca fiind cea mai grea si insuportabila durere pe care o poti simti vreodata. La auzul acestor povesti si experiente ale altor mamici, unele femei prefera sa evite chinurile facerii si sa ceara ca bebelusul sa vina pe lume chirurgical.abilita. Insa toate durerile vor fi evitate doar daca operatia de cezariana are loc inainte de declansarea travaliului si daca duci sarcina pana la data la care ai fost programata sa nasti. |
In plus durerile dupa operatia de ceraiana sunt mult mai mari decat cele dupa o nastere vaginala sau naturala. Deci, in cazul in care motivul pentru care alegi cezariana sunt durerile, sa stii ca exista o varianta de a ameliora durerile: epidurala.
Necesitate: motive medicale care cer operatia de cezariana
*Pozitionarea anormala a bebelusului (adica, altfel decat "angajat", ceea ce inseamna ca bebelusul nu se afla in uterul mamei pozitionat cu capul in jos).
*Dezlipirea prematura a placentei, inainte de nasterea copilului;
*"Caderea" in vagin a cordonului ombilical - care pune in pericol hranirea copilului);
*Boli ale mamei - cardiace (valvulopatii, stenoza mitrala), genitale, diabet.
Dezavantajele si riscurile operatiei de cezariana
Medicale
Recuperare indelungata
Ca oric einterventie chirurgicala, cezariana presupune taietura. In cazul nasterii prin ceriana taiatura are loc pe burta, fiind taiati muschii abdominali si apoi peretele uterului. De aceea procesul de vindecare esre complex si dureaza in medie de 6 luni de zile. In tot acest timp te poti confrunta cu amorteli in jruul buricului, dureri abdominale, dureri provocate de gazele intestinale, dificultatea de a urina. |
In plus nu iti poti tine bebelusul in brate cateva zile de la nastere si trebuie sa fii creativa atunci cand vei alapta, deoarece operatia nu iti va permite orice pozitie de alaptat. Risc crescut ca bebelusul sa aiba probleme de respiratieCea mai des intalnita temere a medicilor cu privire la efectuarea operatiei de cezariana inainte de termenul fiziologic de nastere este dezvoltarea incompleta a fatului. Daca bebelusul este expulzat mai devreme decat da semne natural ca ar dori sa vin ape lume pot interveni probleme de adaptare cu mediul din afara panatecului mamei. Si aici nu ne referim doar la nematurarea suficienta a plamanilor si problemelor de repiratie dar si la functionarea inimii, raspunsul sistemului imunitar, reglarea temperaturii nivelul enzimelor hepatice, colonizarea florei intestinale si dificultati de atasare si initiere a comportamentului de supt. |
Riscuri in viitoarele sarcini
Dupa efectuarea operatiei de cezariana exista riscul ca la urmatorea nastere sa te confrunti cu o complicatie serioasa si anume ruptura de uter. Este adevarat ca aceasta esteo complicatie rare si apare la 1 % dintre operatii.
Psihologice
Afecteaza relatia dintre mama si bebelus
In mod instinctual mamica se pregateste in cele 9 luni de sarcina pentru venirea pe lume a copilului. Aceasta simte teama si nesiguranta, poate chair neincredere fata de personalul si sitemul medical. Insa operatia de cezariana te poate scuti de anumite probleme si iti poate oferi altele de implicatie emotionala. Specialistii afirma ca in cazul unei anestezii generale relatia dintre mama si copil poate fi periclitata, doearece participarea la aducerea micutului pe lume va fi nula. Faptul ca mamica se trezeste cu bebelusul langa ea, fara a impinge si fara a depune efortul pentru care s-a pregatit fizic si psihic sa il depuna in timpul travaliului poate duce la o depresie post-partum.
Acestea sunt doar cateva dintre problemele pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand vrei sa fii sigura daca operatia de cezariana este modalitatea potrivita prin care sa dai nastere bebelusului tau. Alte riscuri si beneficii, care sunt specifice pentru mamica si bebelus in special, vor trebui, de asemenea, sa fie luate in considerare si discutate intre gravida si medicul care ii urmareste sarcina.
Tu ai ales sau vei alege sa nasti prin cezariana?