- Ce inseamna nasterea prin cezariana?
- Complicatii posibile la nasterea prin cezariana
- Situatii care impun nasterea prin cezariana
- Tipuri de nastere prin cezariana
- Pregatirea pentru nasterea prin cezariana
- Anestezia la nasterea prin cezariana
- Anestezia generala la nasterea prin cezariana
- Operatia de cezariana
- Dupa nasterea prin cezariana
- Nasterea naturala versus cezariana
- Nasterea vaginala dupa cezariana
Ce inseamna nasterea prin cezariana?
Operatia de cezariana este o procedura medicala destul de complexa, ce dureaza in medie 30-40 de minute. Primul lucru pe care personalul medical trebuie sa il faca inaintea inceperii operatiei este sa ii monteze mamicii o perfuzie in brat si o sonda urinara. Obstetricianul va taia peretele anterior al uterului, va drena lichidul amniotic, va scoate copilasul si placenta si va inchide plaga. In cazul in care mamica nu va beneficia de anestezie generala, ea isi va putea vedea bebelusul imediat ce este scos din burtica.
In cazul operatiei de cezariana, incizia poate fi facuta transvers, desupra zonei pubiane (in cele mai multe cazuri) sau vertical de la buric spre zona pubiana (in cazuri de urgenta).
Complicatii posibile la nasterea prin cezariana
Desi viitoarelor mamici li se pare mai usoara si mai sigura operatia de cezariana, aceasta poate avea urmari atat pentru mama cat si pentru bebelus. Iata ce complicatii pot sa apara dupa nasterea prin cezariana:
- infectii;
- pierderi de sange semnificative;
- probleme la vezica biliara;
- decesul mamei (in cazuri extrem de rare care apar in special la operatiile facute in regim de urgenta)
- traume pentru bebelus (din cauza operatiei);
- imaturitatea pulmonara a bebelusului, in cazul in care data nasterii a fost gresit calculata;
- sanse reduse ca urmatoarea nastere sa fie pe cale naturala (vaginala), existand riscul de ruptura uterina (risc care scade dupa 2 ani de la cezariana).
Situatii care impun nasterea prin cezariana
Chiar daca mama isi doreste sa nasca natural (pe cale vaginala), nu intotdeauna graviduta poate sa aleaga cum sa aduca pe lume bebelusul pentru ca exista situatii care nu depind de ea si care impun nasterea prin cezariana. Iata cazurile in care medicii recomanda nasterea prin cezariana:
- mama are afectiuni cronice, cum ar fi miopie avansata, are probleme cu coloana vertebrala, cu inima;
- placenta praevia (placenta este patrunsa mai mult decat in mod normal in peretele uterin si exista risc de hemoragie puternica);
- mama a mai nascut prin cezariana;
- mama are o cicatrice uterina;
- mama are bazinul foarte stramt si bebe ar putea suferi traume in timpul nasterii vaginale;
- stres fetal;
- prematuritate;
- anomalii fetale (defecte congenitale cardiace, de nas, buze, globi oculari, sindromul Down, etc).
Sunt destul de numeroase si cazurile in care mama nu prezinta nicio problema pe tot parcursul sarcinii, dar pe ultima suta de metri, in timpul travaliului, apar unele complicatii ce vor duce catre o nastere prin cezariana.
Medicul Zorela Sgarbura a declarat pentru Antena 1: "Orice travaliu trebuie foarte atent monitorizat, pentru ca in orice moment al sau poate interveni o cauza care sa ne oblige la schimbarea planului de nastere."
In Romania sunt foarte frecvente si cazurile in care gravidutele solicita nasterea prin cezariana fara sa existe o situatie care sa impuna o astfel de operatie. Frica de durere sau teama ca bebe sa nu pateasca ceva in timpul expulziei le impinge pe mame sa opteze pentru o interventie chirurgicala.
Este bine de stiut ca in celelalte state din Uniunea Europeana operatia de cezariana se face doar in cazul in care viitoarea mamica nu poate sa nasca natural (pe cale vaginala).
Tipuri de nastere prin cezariana
Cezariana neplanificata
Sunt cazuri in care travaliul debuteaza dar nasterea naturala nu poate avea loc si medicul intervine cu operatie de cezariana. Cauze posibile de cezariana neplanificata: travaliu lung si greoi, complicatii la nastere care pot pune in pericol viata mamei sau a bebelusului. Cele mai frecvente complicatii sunt legate de cordonul ombilical sau de placenta (cand aceasta se separa mai repede decat ar trebui de peretele uterin).
Cezariana planificata
Cezariana se poate planifica in momentul in care nasterea naturala nu are un grad de siguranta foarte ridicat. Cele mai cunoscute situatii in care se va planifica operatia sunt:
- pozitia pelvina a fatului (bebe nu s-a intors cu capul in jos – pozitia normala a fatului in timpul nasterii); - preeclampsia (cresterea peste normal a tensiunii arteriale a mamei);
- mama are pelvisul ingust si bebelusul este prea mare;
- o nastere anterioara tot prin cezariana;
- anomalii congenitale.
Cezariana poate fi planificata si la cerinta viitoarei mamici, in cazul in care aceasta se teme de durerile unei nasteri pe cale naturala. Totul se va stabili impreuna cu medicul.
Medicul Zorela Sgarbura spune ca: "E foarte clar ca medicul decide acest lucru (n.r. operatia de cezariana) in ultimul trimestru de sarcina, atunci cand avem deja o prezentatie a fatului, sa spunem, definitiva."
Pregatirea pentru nasterea prin cezariana
Nasterea oricarui bebelus este un moment plin de emotie si bucurie, asa ca el va ramane pentru totdeauna in mintea si in sufletul tuturor mamicilor. Clipa in care o femeie se pregateste sa devina mama este de neuitat, insa inainte de ziua cea mare ea trebuie sa se pregateasca atat fizic cat si psihic.
Inainte de interventia chirurgicala, mamica va trebui sa aduca la spital toate ecografiile de pe parcursul sarcinii, dupa care i se va face un set de analize de sange si de urina pentru a descoperi daca are sau nu probleme de sanatate.
Inainte de operatie, zona pubiana va fi rasa si se va indeparta parul existent pe abdomen (daca este cazul).
O asistenta ii va pune o sonda pentru urina si va pregati gravida pentru operatie.
Va urma intalnirea cu medicul anestezist care ii va propune gravidutei unul din cele doua tipuri de anestezie: anestezia epidurala sau anestezia generala – viitoarele mamici trebuie sa stie fiecare din ele prezinta atat avantaje cat si dezavantaje.
Este foarte important ca gravidutele ce urmeaza sa nasca prin cezariana sa stie ca vor ramane in spital cel putin trei zile pentru a prinde puteri si pentru ca medicul sa fie sigur ca nu apar complicatii. In unele cazuri, ele pot ramane internate chiar si cinci sau mai multe zile.
La momentul intrarii in spital, viitoarea mamica trebuie sa se asigure ca are in bagaj tot ceea o va face sa se simta confortabil si in siguranta: servetele umede, schimburi curate, papucei, halat etc.
Nu uita paiul si sticla cu apa (sau o canita de bebelus cu pai) utile dupa ce trece efectul anesteziei. Proaspata mamica, operata de cezariana, nu va avea voie sa ridice capul de pe perna si nici nu va putea sa se miste prea mult, asa ca paiul o va ajuta sa bea putina apa.
Anestezia la nasterea prin cezariana
Anestezia epidurala sau anestezia spinala este aleasa de majoritatea gravidutelor. Cu ajutorul acestei anestezii, mamica nu va mai simti niciun fel de durere ce provine din segmentul inferior al coloanei vertebrale. Pentru ca epidurala sa fie administrata, femeia trebuie sa se aseze ghemuita intr-o parte. Aceasta pozitie nu este intamplatoare, ci ajuta la prevenirea unor probleme ce pot sa apara in timpul nasterii. In plus, ea va creste semnificativ eficienta anesteziei epidurale. Anestezia este efectuata de un medic anestezist care va introduce cu ajutorul unui cateter fin un anestezic local in partea de jos a spatelui, in spatiul epidural.
Nu-ti face griji de dozaj, acesta se face in functie de kilogramele gravidei. Doza va fi suficienta pentru amortirea partii de jos a corpului (de la brau in jos) si bebelusul va fi scos din burtica inainte ca anestezicul sa ajunga la el.
Anestezia generala la nasterea prin cezariana
Anestezia generala trebuie utilizata in cazul in care operatia de cezariana trebuie inceputa de urgenta, in momentul in care anestezia epidurala nu poate fi efectuata sau cand beneficiile anesteziei generale sunt mult mai mari decat riscurile ei. Exista si cazuri in care viitoarea mamica solicita anestezie generala.
Operatia de cezariana
Anestezia isi face repede efectul si gravida va fi intinsa pe masa de operatie. Medicul incepe urgent incizia pentru ca anestezicul sa nu ajunga la bebelus. Acesta va taia abdomenul si uterul pentru a ajunge la bebe si va apasa putin pe abdomenul superior al gravidei pentru a scoate copilul. Dupa ce bebe ajunge in bratele unei asistente, medicul va scoate placenta si va inchide operatia.
Dupa nasterea prin cezariana
Dupa ce proaspetele mamici au iesit din sala de operatie, ele trebuie sa ramana sub supraveghere medicala intre 3 si 5 zile.
Doamna doctor Zorela Sgarbura declara: "Pentru a preveni niste complicatii post operatorii posibile, pacienta va trebui mobilizata precoce. Imediat a doua zi de dimineata ea trebuie sa mearga."
In toate aceste zile cat sta internata, proaspata mamica primeste medicamente contra durerii, pentru a se relaxa si in acest fel secretia de lapte va fi stimulata. In cazul unei nasteri prin cezariana, perioada de recuperare variaza intre 4 si 6 saptamani, timp in care femeia trebuie sa evite pe cat posibil efortul.
De asemenea, mamicile care isi fac griji pentru aspectul cicatricii trebuie sa stie ca aceasta va deveni cu timpul doar o urma alba care poate fi acoperita cu usurinta de orice chilot.
Medicul Zorela Sgarbura spune ca "fiind femeie, sunt foarte grijulie cu estetica operatiilor cezariene si ca mine, sigur, multi colegi. De mult timp folosesc o sutura intradermica cu fire care se resorb, in asa fel incat calitatile estetice ale operatiei sa fie cat mai in avantajul frumusetii pacientei"
Nasterea naturala versus cezariana
Avantajele nasterii naturale:
- este o metoda de nastere noninvaziva si corpul femei este pregatit pentru o astfel de nastere;
- mama participa activ la nastere;
- relatia dintre mama si bebelus se dezvolta mult mai repede;
- din punct de vedere emotional, mama se va comporta mult mai bine dupa nastere – risc scazut de depresie postnatala;
- recuperare rapida;
- mobilitate buna imediat dupa nastere;
- laptele matern apare mult mai repede si copilul poate fi pus la pieptul mamei la scurt timp dupa nastere.
Dezavantajele nasterii naturale:
- durere si disconfort in timpul nasterii (travaliu si expulzie);
- travaliul poate fi lung si greu;
- oboseala din cauza efortului depus de mama in timpul nasterii;
- risc de epiziotomie (taietura in zona perineului pentru a largi deschizatura vaginala)
- risc de hemoragie.
Avantajele nasterii prin cezariana:
- nu sunt dureri in timpul nasterii;
- gravida nu face niciun efort sa nasca;
- nu exista risc de epiziotomie;
- nu exista travaliu si nici disconfortul legat de nastere (ruperea apelor; contractii etc.)
- bebelusul nu mai trece prin canalul ingust al nasterii si este scos in conditii de siguranta;
- data nasterii nu te ia prin surprindere.
Dezavantajele nasterii prin cezariana:
- recuperare grea si de lunga durata (cateva saptamani pana se sudeaza bine operatia si cateva luni pana mama va putea face efort sustinut);
- mama nu-si poate pune copilul la piept dupa nastere,
- lactatia vine mai greu in caz de cezariana si copilul va fi hranit cu formula de lapte;
- risc crescut de depresie postnatala;
- risc de hemoragie si infectii.
Tot un dezavantaj al nasterii prin cezariana este si faptul a bebelusul nu se naste la termen, adica atunci cand este pregatit sa se nasca (debutul contractiilor si al travaliului). De multe ori bebe este privat de una sau chiar doua saptamani de stat in burtica, timp in care bebe ar fi putut sa ia mai mult in greutate si sa se dezvolte mai bine din toate punctele de vedere.
Nasterea vaginala dupa cezariana
Daca ai nascut printr-o operatie de cezariana, la urmatoarea sarcina poti incerca o nastere vaginala. Aceasta procedura este denumita nastere vaginala dupa cezariana sau pe scurt NVDC.
Cele mai multe femei care au incercat o NVDC nu au avut probleme sa aduca pe lume, in conditii de siguranta, un copil perfect sanatos.
Nasterea vaginala dupa cezariana implica o proba de travaliu sau o incercare pentru ca nasterea sa se faca pe cale naturala (vaginala). Nu se poate spune exact daca NVDC va functiona sau nu. Este important ca medicul sa monitorizeze atent travaliul gravidei care incearca un NVDC, astfel incat sa fie pregatit sa intevina chirurgical in cazul in care apar complicatii. In acest caz nasterea va avea loc tot printr-o operatie de cezariana.
Statisticile arata ca 4 din 10 femei care au incercat nasterea vaginala dupa cezariana au ajuns in cele din urma sa nasca tot printr-o interventie chirurgicala. Dar raportul este bun pentru ca 6 din 10 au reusit NVDC.
In concluzie, nasterea prin cezariana, chiar daca este considerata a fi o procedura sigura, ramane totusi o interventie chirurgicala majora si comporta riscuri importante. Asa ca trebuie sa te gandesti bine inainte de a alege nasterea prin operatie de cezariana.
Surse: Sfatul Medicului, March of Dimes, Surgery Encyclopedia, Medicine Net.