”Nu este copilul lor să îi dea medicamente!” spune un tătic pe TikTok după ce a aflat consternat că fiul lui de 15 ani ia antidepresive prescrise de psihiatrul liceului unde învață. Eli Holt (@mr.notnew) povestește că a fost sunat de consilierul liceului să îi spună că fiul lui nu a venit să își ridice antidepresivele la final de an. ”I-am spus că fiul meu nu ia antidepresive. Despre ce vorbești? Copilul meu nu e depresiv. Apoi mi-au spus că au chemat un psihiatru la școală care i-a dat copilului meu antidepresive de mai multe luni. Nu știam nimic.” , spune acesta pe TikTok.
Eli a aflat că este legal ca școlile să trateze copiii fără să anunțe părinții. Așa a procedat și personalului liceului din Snohomish, Washington, SUA, unde se duce fiul său. În anumite state din SUA există legi care permit adolescenților de peste 13 ani să caute și să primească tratament pentru sănătatea psihică sau pentru abuz de substanțe fără acordul părinților.
”Dacă ai un copil care primește medicamente trebuie să știi. Înțelegeam dacă provenea dintr-un mediu familial abuziv și era în pericol. Dar nu este deloc cazul. Dacă îi permiteam să bea un pahar de vin? Nu că aș face asta, dar dacă? Dacă avea probleme cardiace sau era alergic la medicamentele respective? Fiul meu mi-a spus că el credea că știu.” Postarea lui Holt a stârnit mii de comentarii cu privire la drepturile copilului și ale părinților în ceea ce privește sănătatea acestuia. O parte dintre ei au luat apărarea tatălui, spunând că, prin faptul că nu a fost informat, ar fi putut pune în pericol sănătatea copilului și că părinții știu ce este mai bine pentru copiii lor. Alții, în schimb spun că legea repsectivă a salvat mulți copii ai căror părinți fie nu sunt deloc interesați de sănătatea mentală a copilului, fie sunt în negare și nu pot accepta ca propriul lor copil să aibă depresie.
În urma unui studiu calitativ, realizat în 8 locuri din România de către Organizația “Salvați Copiii” și lansat în octombrie 2010, s-a dovedit că 20% dintre copii suferă de o afecțiune psihică, 3,5% au fost diagnosticați cu depresie clinică și 13% cu tulburări de anxietate (anxietate generalizată, anxietate socială, fobii, anxietate de separare, atacuri de panică). La nivelul României, există astfel 880.709 copii cu probleme și tulburări de sănătate mintală, dintre care 154.124 copii cu depresie și 572.461 copii cu tulburări de anxietate. Prin urmare, depresia la copii și adolescenți nu este deloc de neglijat, nici măcar în România.
Citește și:
Surse foto: TikTok
Surse articol: TikTok