Specialiștii spun că acum, după mai bine de un an de stat în fața calculatorului, fără prieteni și fără alte relații sociale, copiii nu mai vor să se întoarcă la școală. Unii au devenit extrem de anxioși și au frecvent atacuri de panică, în timp ce alții au dezvoltat forme de depresie și tendințe suicidale.
Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor
Copiii sunt panicați și în depresie după școala online! Potrivit observatornews.ro, tulburările emoționale în rândul adolscentilor de 14-16 ani au cunoscut o creștere alarmantă din toamnă și până acum. Medicii spun că recunosc deja un tipar:
„Când adolescentul stă izolat în cameră, refuză să mai comunice este foarte iritabil este nervos sau plânge mult, când îşi provoacă leziuni prin tăiere şi prin alte mijloace, şi părintele descoperă, este cerut ajutorul de specialitate. Reîntoarcerea la şcoală a venit cu o presiune şi din partea părinţilor şi din partea cadrelor didactice”, explică Anghel Cristina, medic psihiatru.
Citește și: Și copiii pot suferi de depresie
Presiunea și frica de a nu mai face față așteptărilor profesorilor sunt principalii factori care îi determină pe copii să nu își mai dorească să se întoarcă fizic la școală:
„Sunt unii care s-au întors, dar cu frică de ce urmează, de aşteptărilor profesorilor, de aşteptărilor părinţilor teamă că li se va strică media, şi suni şi unii care, şi această categorie este în creştere, care nu mai vor să vină la şcoală”, a declarat Ionela Neagoe, director de liceu.
Ce pot face părinții? Cum își pot ajuta copiii?
Nu, nu e doar o fază. Nu, nu o să îi treacă de la sine. Anxietatea și depresia sunt afecțiuni psihice, care netratate pot avea consecințe extrem de grave. Depresia, de exemplu, poate duce și la suicid, motiv pentru care este important că părinţii şi profesorii să observe din timp semnele unor tulburări emoţionale și să ia măsuri.
Citește și: 5 tulburări de comportament ale copilului explicate de psiholog
În prezent, în școlile din România sunt mai puţin de 2.500 de consilieri şcolari la aproape 3 milioane de elevi. Asta înseamnă că un singur specialist ar trebui să se ocupe de 800 de elevi. Acum ,însă, un consilier școlar are în grijă 1.200 de copii. Așa că până când se vor lua măsuri în acest sens, îi revine parintelui datoria de a-și ajuta copilul care se confruntă cu forme de anxietate sau depresie.
Este foarte important să discuți cu copilul tău despre temerile sau motivele sale de îngrijorare. Încearcă să îl asiguri și să îi arăți că înțelegi cum se simte. De asemenea, învață-l să recunoască semnele unei tulburări emoționale și spune-i că oricând îți poate cere ajutorul atunci când simte nevoia. Dacă tulburarea emoțională de care suferă micuțul tău este gravă, persistă și intervine în viață de zi cu zi, trebuie să apelezi la ajutor specializat.
Citește și: Anxietatea la copil: simptome și tratament
- Surse: observatornews.ro, stiripebune.com, kidshealth.org
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com