1. Depresia care se dezvolta la bebelusi pana in 3 ani
Desi majoritatea presoanelor asociaza aceasta conditie medicala cu o anumita serie de efecte negative exterioare, s-a observat ca si bebelusii, cel mai devreme la 6 luni, pot trece prin perioade de depresie sau pot avea anumite simptome ale ei.
De obicei bebelusii mamelor care sufera de depresia postnatala pot dezvolta si ei o forma de depresie caracterizata prin lipsa interesului pentru ce il inconjoara, lipsa dorintei de a interactiona cu ceilalti, expresie faciala nefericita si miscari lente.
Se presupune ca daca a dezvoltat de la aceasta varsta simptomele depresiei acest lucru se poate datora fie prin transmisie directa de la gena parintilor, fie ca rezultat al interactiunii din timp cu un parinte care trece prin asa ceva, fie fenomenul poate sa le cuprinda pe amandoua.
Simptomele depresiei clinice ale bebelusilor intre 0 si 3 ani
1. tristete sau fata palida, inexpresiva cu privirea atintita intr-un punct fix
2. lipsa tendintei de a se juca cu alti copii,
3. probleme cu hranirea,
4. probleme cu somnul,
5. stari de iritare,
6. letargie si lipsa interesului in joaca cu cei de varsta lui,
7. probleme de atasare sau anxietate,
8. este retras, nesociabil, tacut, pasiv si linistit,
9. nu necesita multa atentie,
10. probleme cu calmarea in situatiile cand este agitat,
11. este subponderal si are greutati in dezvoltare fizica sau emotionala.
Trebuie sa tii cont de faptul ca nu toti bebelusii vor avea un astfel de comportament in timpul acestei perioade a primilor trei ani mai ales daca sufera de o boala fizica. Deoarece aceste simptome apar pe o perioada indelungata este bine sa il duci la un control medical si sa vezi daca nu cumva simptomele sunt de fapt pentru alte boli psihologice.
Cauzele depresiei la bebelusii intre 0 si trei ani
Depresia la copii pana in trei ani are la baza mai multe cauze:
1. depresia postnatala prin care trece mama,
2. tensiunea care are loc in familie sau prin transmiterea de la frati sau surori,
3. daca pierde mama, care cea mai importanta pentru un bebe, fie la propriu fie la figurat, adica atunci cand ea devine incapabila din punct de vedere emotional,
4. orice disturbare din cadrul relatiei dintre mama si fiu care poate contribui la dezvoltarea sentimentului ca si-a pierdut mama,
5. orice activitate care o tine pe mama departe de cel mic.
Tratamentul depresiei la bebelusii intre 0 si 3 ani
In situatia in care speri sa gasesti un tratament pentru micutul tau, sa nu iti faci sperante in cel bazat pe medicamente, deoarece este contraindicat, mai ales pentru cei la o varsta asa de frageda, asupra carora medicamentele in sine pot face un mare rau.
Cea mai buna solutie ar fi un consult la un psiholog specializat pe depresia la copii in care sa aflati in urma discutiei cu medicul ce anume ar putea cauza aceasta stare prin care trece si apoi modalitatea prin care se poate remedia.
2. Depresia la copiii scolari si adolescenti
In ceea ce priveste depresia copiilor sau a adolescentilor expertii au rezumat un simplu fapt si anume acela ca depresia este mult mai putin frecventa la copii decat la adulti, insa in perioada adolescentei riscul creste dramatic fata de orice alta perioada a vietii.
Simptomele depresiei la copii si adolescenti
Asa cum ar trebui sa ne asteptam simptomele depresiei clinice pe care o pot dezvolta copiii mai marisori sau adolescentii sunt diferite intr-o oarecare masura de cele ale bebelusilor. Acestea sunt:
1. expresie trista, nefericire cronica, apatie sau iritabilitate,
2. socializare scazuta si lipsa dorintei de a interactiona cu cei de aceasi varsta,
3. probleme cu hranirea la copii tineri si la adolescenti disfunctii intermitente ale hranirii ca lipsa apetitului sau pofta de mancare,
4. probleme cu somnul-cosmaruri sau anumite fobii legate noapte, iar la adolescenti dificultati in a adormi sau a ramane adormit,
5. letargie, stima de sine scazuta, sentimente de vinovatie,
6. performante scolare scazute,
7. predilectie pentru accidente la copii, iar la adolescenti ganduri de sinucidere sau o privire depresiva asupra vietii,
8. la copii fobii legate de scoala, iar la adolescenti anxietate,
9. boli fizice neexplicabile care pot fi atribuite distrurbarii comportamentului.
Cauze ale depresiei la copii si adolescenti
Ca si la adulti, depresia la copii sau adolescenti este cauzata de combinatia factorilor aflati in relatie cu sanatatea fizica, evenimentele ale vietii, mediul inconjurator, vulnerabilitatii genetice si tulburarile biochimice.
Mai specific, anumite evenimente ca moartea unui membru de familie, un divort sau o recasatorire, boli cronice in familie, schimbarea locuintei, pierderea unui animal drag, picarea unui test important, depresia din istoria familiei.
Tratamentul depresiei la copii si adolescenti
In cazul acestei depresii tratamentul poate sa difere de la interventii prin medicamentatie pana la sedinte la psiholog. Tratamentul cu medicamente ar trebui sa fie folosit doar ca ultim mijloc, de exemplu cand este posibila o sinucidere, insa in conditii normale este recomandata sa nu se foloseasca deoarece creierul uman continua sa se dezvolte pana la varsta de 25 de ani, iar efectele pe termen lung ale medicamentelor antidepresive asupra creierului adultilor sau copiilor sunt inca necunoscute.
Cealalta optiune se refera la sedintele de psihoterapie, optiune pe care medicii o iau ca prima varianta in detrimentul tratamentului cu medicamente pentru ca este mai sigura si nu poate avea efecte negative asupra celor afectati.