Un studiu realizat în cadrul Universității din Glasgow, Scoția și-a propus să pună în relație alăptarea și problemele comportamentale și de dezvoltare din copilărie, iar rezultatele au arătat că cei care sunt alăptați minim 6 săptămâni au mai puține șanse să dezvolte probleme comportamentale.
„Știm cu toții că Organizația Mondială a Sănătății recomandă mamelor să-și alăpteze copiii în primele 6 luni de viață, dar știm și că multe femei nu pot face asta o perioadă atât de lungă. Studiul nostru arată că și o perioadă mai scurtă de alăptare - 6 săptămâni - e suficientă pentru a preveni anumite probleme comportamentale și de învățare la copii”, susține medicul Michael Fleming, autorul principal al studiului, potrivit nypost.com.
Cercetarea a cuprins un eșantion mare, mai exact 191.745 de copii născuți începând cu anul 2004, care au mers la o școală de stat, respectiv la o școală pentru elevi cu nevoi speciale, între 2009 și 2013.
Dintre aceștia, 66,2% au fost hrăniți cu lapte praf în primele 6-8 săptămâni de viață; 25,3% au fost alăptați exclusiv la sân; iar 8,5% au fost alăptați la sân, dar și cu lapte praf.
Din totalul participanților 12,1% dintre copii aveau nevoi educaționale speciale, iar concluzia studiului a fost că atât alăptarea exclusivă la sân, cât și cea mixtă, scad riscul de a dezvolta probleme educaționale sau comportamentale cu aproximativ 10%.
În plus, bebelușii alăptați exclusiv la sân în primele două luni de viață s-au dovedit a fi mai sociabili, având un risc mai scăzut de a dezvolta probleme de comunicare, precum și de natură socio-emoțională, comportamentală; dificultăți ale ariei senzoriale; dizabilități fizice sau motorii.
Știm deja că alăptarea are numeroase beneficii pentru bebeluș, dar și pentru relația sau cu mama, iar studiul de față arată că încă mai avem multe de învățat despre acest proces magic, care îl ajută pe copil să se dezvolte.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: nypost.com