Stimularea orală reprezintă o etapă importantă din dezvoltarea copilului. Cu ajutorul acesteia, bebelușul își satisface nevoia de foame și de sete (atunci când suge de la sânul mamei).
Totodată, sânul, suzeta sau chiar și degetul pe care îl bagă în gură, au rolul de a-l calma. Când mai cresc, cei mici găsesc și alte modalități de a-și regla emoțiile, însă unii copii folosesc aceeași metodă pe care o foloseau și când erau bebeluși.
Alte cauze pentru manifestarea acestui comportament pot fi concentrarea asupra unei sarcini, plictiseala, dar și anxietatea. Dacă micuțul tău a depășit vârsta de 3 ani și încă își mai roade mâneca sau gulerul de la bluză, creioanele sau alte obiecte, este cazul să iei măsuri, precizează Laura Grashow, pediatru și psiholog clinician potrivit verywellfamily.com.
Ce poți să faci ca să-l dezveți pe copil de obiceiul stimulării orale
Vorbește cu el
Grashow încurajează părinții ca înainte de toate, să vorbească cu copilul despre acest comportament. Nu îl acuza, doar pune-i întrebări și explorați împreună cauza pentru care face asta.
De pildă, poți să-i spui că ai observat că se stimulează oral și apoi întreabă-l care e cauza, sau cu ce îl ajută comportamentul respectiv.
Descoperă care sunt declanșatorii acestui comportament
Fiecare dintre noi are un factor declanșator (trigger) care ne împinde la a manifesta un anumit comportament. Observă în ce momente roade obiecte. Înainte de masă, înainte de somn? Asta te va ajuta să găsești cauzele.
Oferă-i alternative
Cum spuneam, copilul își roade bluza pentru că se stimulează oral. Oferă-i o alternativă mai potrivită. De exemplu, fructe mici, bomboane, sau gumă de mestecat.
Apelează la specialist
Dacă observi că cel mic nu încetează să manifeste acest comportament, cel mai bine este să îl duci la medicul pediatru și sigur acesta va găsi o soluție potrivită pentru el.
De asemenea, ai putea să încerci și vizita la psiholog pentru că, multe dintre cauzele care se află în spatele acestui comportament sunt de natură emoțională.
Copilul tău a trecut de această etapă?
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: verywellfamily.com pathways.org