Consideră că prietena ei nu își hrănește suficient copilul
Stând de vorbă cu „mumsnet”, mama a doi copii a venit cu detalii despre dieta unui băiețel de 4 ani. Acesta este fiul unei prietene și a stat la ea acasă în perioada în care aceasta s-a ocupat de mama sa, internată în spital.
„Am o prietenă care are un băiețel în vârstă de 4 ani. Acesta este mic și slab pentru vârsta lui, iar medicul de familie și pediatrul i-au spus cum ar trebui să procedeze pentru ca situația micuțului să se schimbe.
Prietena mea nu este vegană, dar cumpără rar carne și mizează mai ales pe produse locale și organice. De obicei, ea gătește un fel de tocănițe cu vinete și dovleac (și eu consum astfel de alimente) și pune deasupra lor brânză feta sau de un alt tip. De asemenea, mai gătește spanac și linte. Niciuna dintre aceste mâncăruri nu este rea, dar pentru a fi savurate este nevoie de cineva care știe să le aprecieze gustul. Soțul meu spune că preparatele prietenei mele se servesc pe post de garnituri în Italia și că el se așteaptă să fie acompaniate de friptură gătită lent sau de cartofi. Toată carnea pe care o cumpără este organică/de la ferme organice, așa că este și scumpă și nu prea căutată. Ea este o persoană care este adepta agriculturii, a mâncatului și a cumpărăturilor ce respectă principiile eticii.
Problema mea este că legumele pe care le achiziționează că mi se par adesea vechi (le obține cultivându-le ea sau de la prieteni) și cred că nici nu au suficienți nutrienți. Fiul ei nu prea mănâncă din ceea ce îi dă, așa că își face griji nu doar pentru că este mic pentru vârsta lui, ci și pentru că are anumite deficiențe nutriționale. Prietena mea crede că este vorba despre alte probleme pe care le are copilului și nu ia în calcul faptul că acestuia nu îi plac mâncărurile gătite de ea.”
Băiețelul prietenei sale a luat în greutate în intervalul în care a stat la ea
În zilele în care băiețelul de 4 ani al prietenei sale a stat în casa ei, a hotărât să-i ofere aceleași alimente pe care le dădea copiilor săi. Înainte să revină acasă, băiețelul luase în greutate 2 kg. În aceste condiții, s-a gândit să discute cu mama acestuia despre faptul că ar fi necesar să-i modifice dieta. Iată ce a relatat pentru sursa citată:
„Din păcate, săptămâna trecută, a fost nevoită să stea timp de 10 în spital alături de mama sa. Copilul prietenei mele a stat la mine acasă și, deși nu a fost ceva cu care să fi fost familiarizat, s-a simțit în largul său. Întrucât ea nu mi-a vorbit despre faptul că avea restricții în dietă, i-am dat aceleași alimente pe care le ofer de obicei celor doi copii ai mei (în vârstă de 3 ani și jumătate și de 1 an), adică mâncăruri preparate rapid (spaghete bolognese, plăcintă cu carne, burgeri, cartofi prăjiți), ceea ce i-a plăcut. Încă din prima zi în care a venit în casa mea a cerut două porții și a mâncat și înghețată și jeleuri.
Mi-a fost rușine să spun că l-am cântărit în seara în care a sosit la noi și cu o zi înainte să plece. Luase 2 kilograme! Soțul meu mi-a zis că nu a fost o idee inspirată să-l cântăresc, dar faptul că l-am văzut mâncând așa cum a făcut-o mi-a confirmat o bănuială pe care o aveam de mai demult. Vreau să îi spun să-și hrănească băiețelul cu ceea ce îi place și că aceasta este hrană sănătoasă pentru un copil. Adesea ea aduce în discuție obezitatea infantilă, dar cred că nu ia în calcul cantitatea de grăsimi și de carbohidrați de care are nevoie un copil în creștere. Știu că ea se simte oarecum izolată de medicul de familie și de medicul pediatru care i-au vorbit despre siclemie (o formă de anemie), dar care nu îi recomandă investigațiile pe care și le-ar dori ea.
La un moment dat, sora prietenei mele a fost declarată subnutrită și ulterior a fost diagnosticată cu paralizie cerebrală, deci nu este vorba despre o problemă ereditară pe care ar fi putut să o moștenească și copilul ei și care să explice faptul că este mic de statură pentru vârsta lui. Soțul meu consideră că prietena mea se confruntă cu un dezechilibru mental. Eu nu sunt de aceeași părere. Voi ce credeți?”
Părerile sunt împărțite în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu băiețelul prietenei sale
După ce mama a dezvăluit cum au stat lucrurile cu fiul prietenei sale, părerile din mediul online sunt diferite. Pe de o parte, este criticată pentru modalitatea în care l-a hrănit pe băiețelul de 4 ani. Pe de altă parte, este îndemnată să stea de vorbă cu mama acestuia și să încerce să-i spună că micuțul ar putea primi și alte alimente în afara celor oferite de obicei. Exemple de comentarii în acest sens sunt disponibile în sursa citată anterior:
- „Văd că tu ai impresia că burgerii, cartofii prăjiți, înghețata și jeleurile sunt alimente sănătoase pentru copii. De fapt, nu este deloc așa. Ar trebui să-ți vezi de treabă”;
- „Dacă aș fi în locul tău, nu aș deschide gura. Meniul pe care l-a stabilit prietena ta pentru fiul ei este mai sănătos decât al tău, ea chiar se străduiește să-l hrănească sănătos. Într-adevăr, nu este bine că nu mănâncă suficient, dar nu este o opțiune bună nici consumul de carne roșie și de carbohidrați nesănătoși”;
- „Dacă aș fi fost prietena ta și aș fi observat că mi-ai îngrășat copilul, te-aș fi pus să-ți mănânci forțat jeleurile și înghețata”;
- „Aș fi precaut/ă în ceea ce privește implicarea într-o asemenea problemă, dar totuși cred că ar trebui să-i spui câteva lucruri într-un mod în care să nu pară că o judeci. Spre exemplu, i-ai putea zice: „Puiului tău îi plac spaghetele, așa e? Seara trecută mi-a cerut o a doua porție”;
- „Cred că singurul lucru pe care îl poți face este să îi spui cât de mult i-a plăcut să mănânce la voi, să îi explici faptul că a mai cerut și a doua porție etc. Dacă prietena ta este într-adevăr îngrijorată, va încerca măcar să-i ofere variante vegetariene a preparatelor oferite de tine. Poți încerca și să-i sugerezi rețete care să se preteze pentru ambele tipuri de dietă”,
- „Pur și simplu spune-i că s-a simțit bine la voi, cât a mâncat și ce a mâncat. Insistă asupra faptului că în acele zile nu a fost mofturos la mâncare. Poate ar fi cazul să o inviți pe la tine ca să se convingă. Nu este ușor să găsești un echilibru în alimentația copilului...”.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: mumsnet.com, thesun.co.uk