Grație noilor tehnologii și evoluției medicinei moderne suntem martori la tot mai multe miracole. Bebeluși care se nasc fără speranță la o viață bună se dezvoltă normal, persoane diagnosticate cu afecțiuni grave își revin miraculos în urma tratamentelor, sarcini in vitro duse cu succes la bun sfârșit - toate acestea pot fi încadrate în categoria miracole moderne.
Este și cazul protagonistului nostru, un băiețel care a împlinit un an în luna martie și a spus primele cuvinte, după un start foarte dificil în viață. Născut în Nevada, Texas, la 22 de săptămâni, cu o greutate puțin peste 500 g și fără prea mari speranțe de viață, micuțul Eli James, este dovada vie că minunile există.
Fiind un bebeluș născut prematur, părinții lui, Paloma Aguilar în vârstă de 34 de ani, originară din Mexic și soțul ei Eliesar, un antreprenor de succes în vârstă de 45 de ani, erau pregătiți pentru ce este mai rău.
Mămica își amintește startul atât de dificil pe care Eli l-a avut în viață. Având trei copii mai mari, Paloma mărturisește: "Eram programați pentru ecografie într-o vineri, când împlineam 22 de săptămâni și o zi de sarcină și totul părea normal. Apoi, brusc mi s-a rupt apa vineri seara și sâmbătă am ajuns la spital. Acolo, cadrele medicale mi-au spus că am o dilatație de 3 cm și că bebelușul meu nu are prea mari șanse la viață".
A intrat în Cartea Recordurilor! Cum arată „cel mai prematur” bebeluș din lume care a supraviețuit
Femeia suferea de o afecțiune denumită în termeni medicali corioamniotită. Fiind o infecție gravă la nivelul uterului, atât viața mamei, cât și a fătului erau puse în pericol.
"Mi-au spus clar și răspicat că dacă infecția avansează, vor înceta să monitorizeze semnele vitale ale bebelușului. La acel moment ar fi încercat să mă salveze numai pe mine", mărturisește mama.
Deși Paloma a făcut tot posibilul să întârzie momentul nașterii, Eli a venit pe lume mult mai repede decât s-ar fi așteptat, la nici două zile după ce i s-a rupt apa. Sâmbătă la ora 11:30 s-a declanșat nașterea.
Deja până la acel moment, stare de sănătate a femeii se deteriorase într-atât încât medicii încetaseră sa urmărească semnele vitale ale băiatului. Infecția progresase atât de mult, încât intrase în sângele pacientei. Medicii i-au pus diagnosticul de bacteriemie, o condiție medicală caracterizată prin prezența bacteriilor în sânge, care în cazul Palomei s-a manifestat prin febră foarte ridicată.
"Din fericire, când s-a născut, Eli a încercat să respire singur. Înainte de momentul nașterii îmi mai făcuseră o ecografie. Medicul mi-a spus că bebelușul încerca să practice respirația încă din uter, lucru foarte rar întâlnit în sarcină", continuă ea.
La naștere, băiețelul era atât de mic, încât brațul său era de mărimea degetului mamei și corpul îi era transparent. Cadrele medicale sau străduit să găsească cel mai mic ac posibil pentru a-i face tratamentele corespunzătoare.
"Când l-am văzut, m-am speriat foarte tare. Dar am rămas încrezătoare. Nu mi-am pierdut speranța. Dacă reușise să ajungă la acest moment, cu siguranță avea să trăiască", susține mama.
Cheia supraviețuirii băiatului stătea în hrănirea cu laptele matern, conform opiniei medicale. În eventualitatea în care mama nu putea produce la acel moment lapte, soțul ei a semnat un acord prin care micuțul să fie hrănit cu lapte de la altă mămică, dacă ar fi fost necesar.
Sfatul Medicului: cum ingrijesti un bebelus prematur
Din fericire, mama a reușit să-l hrănească dar medicii i-au suplimentat totuși hrana zilnică cu lapte provenit de la alte mame donatoare. "A fost o reală binecuvântare pentru noi să primim laptele care l-a ajutat foarte mult pe Eli să pornească cu dreptul în viață", mărturisește cu bucurie femeia.
Din acel moment, băiatul a crescut tot mai puternic, în ciuda începutului dur în această viață. Paloma, mamă casnică, ne mărturisește că acum începe să facă primii pași și chiar să spună primele cuvinte. Primul cuvânt pe care l-a rostit a fost "tata". Toată lumea care îi cunoaște povestea a rămas surprinsă de progresul pe care l-a făcut copilul.
Deși din punct de vedere fizic, este mai mic decât ceilalți copii de vârsta lui, el se dezvoltă foarte frumos. Singurul semn că băiatul a avut probleme la naștere sunt câteva cicatrici foarte mici, aproape neobservabile pe trupul său. În rest, este un băiețel complet normal.
Nu asistăm în fiecare zi la astfel de întâmplări pe care le putem numi cu ușurință miracole. Cu multă credință din partea părinților și dedicare din partea cadrelor medicale, copiii aduși pe lume prematur primesc șanse la viață pe care le transformă în adevărate oportunități. Copiii născuți prematur se dezvoltă aproape la fel ca și ceilalți copii, dar poartă pentru toată viața eticheta de luptător și de erou.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: metro.co.uk metro.co.uk