Mai presus de orice, joaca stimulează imaginația și creativitatea celor mici, două abilități extrem de utile în viață. Imaginația și creativitatea înseamnă curiozitate, sete de cunoaștere și curaj - curajul de a descoperi lumea și de a o face mai frumoasă.
Necesitatea stimulării imaginației (și implicit, a creativității) trebuie conștientizată încă din faza preșcolară, spun experții în educație, și trebuie cultivată în primul rând acasă, prin joacă.
Când copilul se joacă, imaginația câștigă!
Joaca îi încurajează dezvoltarea cretivității și a imaginației. Jocurile educative și jocurile de rol, care le permit copiilor să creeze diferite scenarii și personaje, îi încurajează să își folosească imaginația și îi învață să gândească creativ, ceea ce creează punctul de plecare pentru o învățare mai avansată și pentru îmbunătățirea abilităților de rezolvare a problemelor.
În timpul jocului, copiii își extind latura creativă. Ei creează jocuri de imaginație sau se pierd în lumi numai de ei închipuite. Prin joacă, cei mici învață să găsească cele mai inventive soluții pentru anumite probleme, în timp ce își sporesc încrederea în sine. Ei își creează propriile reguli și învață cum să le respecte sau să le adapteze după cum este necesar. Acestea sunt abilități utile pentru a naviga în viață și pentru a dezvolta relații sănătoase cu cei din jur.
Joaca este esențială pentru dezvoltarea cognitivă a copilului
Joaca este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului. Joaca nestructurată, prin care cei mici descoperă și experimentează singuri, fără ghidaj din partea unui adult, întărește conexiunile neuronale din creier. Acestea sunt căile din creier pe care le folosim pentru a gândi.
Jocul nestructurat ajută, de asemenea, la construirea și întărirea cortexului prefrontal al creierului. Această zonă influențează modul în care un copil învață, rezolvă probleme și dobândesc cunoștințe despre mediul înconjurător.
Jocul oferă beneficii emoționale și comportamentale
Atunci când noi, adulții, ne simțim copleșiți, ne retragem în activități care ne liniștesc: mergem la sală, petrecem timp cu prietenii, ne plimbăm prin natură, gătim sau jucăm un joc de societate. Aceste activități sunt mai mult decât o distragere a atenției. Ele sunt o modalitate de a readuce jocul în viața noastră și de a ne conecta la lucrurile din viață care ne ajută să ne ancorăm.
Copiii sunt la fel, însă au nevoie de mult mai mult timp de joacă. Joaca frecventă, zilnică, poate ajuta la reducerea anxietății, a stresului și a iritabilității. De asemenea, ajută la creșterea bucuriei și a stimei de sine.
Adulții care îi observă pe copii la joacă îi pot ajuta să înțeleagă mai bine emoțiile, numindu-le. De exemplu: „Se pare că ai emoții pentru că mergi mâine la școală”. Ascultarea și punerea de întrebări le arată copiilor că adulților le pasă. Le comunică faptul că sentimentele și experiențele lor sunt importante.
Jocul este un profesor excelent. Prin joc, copiii învață cum să navigheze în lume într-un mod pe care îl pot înțelege și procesa. Ei învață cum să lucreze în grupuri, să împartă, să negocieze, să rezolve conflicte și să își susțină punctul de vedere.
Cum stimulezi imaginația copilului tău într-un mod atractiv
Efectele pozitive ale jocului asupra copiilor mici sunt semnificative - influențează sănătatea lor mentală, emoțională și fizică. Beneficiile se extind, însă, și la adulți. Cei mari învață să se implice atent în activitățile copiilor și ajung să respecte deciziile de joacă ale celor mici. Acest lucru favorizează legături mai bune între adulți și copii. La rândul lor, respectul, încrederea și dragostea pun bazele stării emoționale cele mai propice pentru stimularea creierului care învață.
Joaca este benefică și pentru bunăstarea emoțională a adulților. În perioadele de stres, joaca este o modalitate ușoară de a-ți îmbunătăți starea de spirit, așa că te încurajăm să te joci împreună cu prichindelul tău ori de câte ori se poate! Ai și niște ajutoare de nădejde: HEADU și Playmobil!
Jocurile educative HEADU sunt special concepute pentru a ajuta copiii să învețe abilitățile esențiale folosind o metodă de învățare inovatoare. Stimulează mintea copiilor prin joc și cu ajutorul dispozitivelor educaționale amuzante, organizate într-un meniu personalizat de competențe, pentru a se desfășura într-un mod spontan și neobligatoriu, cu o capacitate de învățare permanentă.
Produsele fabricate în Italia îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile personale, lingvistice, muzicale, kinestezice, spațiale, logice – matematice, naturale. De fapt, HEADU a fost creat pentru a permite copiilor aflați la vârstă de dezvoltare să se joace, să învețe și să-și dezvolte inteligența de-a lungul vieții și, în același timp, să ajute părinții și educatorii să facă cele mai bune alegeri educaționale în ceea ce privește timpul liber pentru copiii lor.
Jocurile educative HEADU îi ajută pe cei mici să își dezvolte:
- inteligența emoțională și imaginația;
- inteligența corporală și kinestezică;
- inteligența logico-matematică;
- inteligența intra- și inter- personală
- inteligența lingvistică;
- inteligența spațială.
Jocurile de tip STEM, Montessori, ocupă un loc fruntaș în top 5 cele mai vândute și cerute jocuri pentru educația copiilor, reprezentând un „must have” pentru o dezvoltare sănătoasă.
Jocurile PLAYMOBIL stimulează imaginația și latura creativă a celor mici, întrucât îi provoacă să creeze scenarii și să interpreteze diverse roluri, să reproducă și să experimenteze lumea în miniatură. Temele atractive, cu funcții multiple de joacă îi încurajează pe cei mici să își dezvolte imaginația și creativitatea și le oferă momente de bucurie.
Cei mici pot porni in orice aventură cu micile figurine PLAYMOBIL, se pot transpune în multe roluri diferite și pot crea teme de joc atractive. Copiii pot întelege experiențele de zi cu zi, dorințele, bucuriile și fricile în povești aflate în continuă schimbare chiar acolo, pe covor. Imaginația îi poate duce oriunde!
PLAYMOBIL respectă cele mai stricte standarde de calitate și siguranță, fiind astfel un brand de încredere. Piesele sunt produse în principal în fabrici din Europa și testate de institute de testare acreditate, depășind cu mult cerințele necesare. Pentru creatorii PLAYMOBIL, totul a început cu ideea de a pune la dispoziție o jucărie care să ofere copiilor un adevărat sistem de joacă. Nu doar o dată, ci din nou și din nou. Copiii pot combina diferite părți și teme, creând noi scenarii și personaje. PLAYMOBIL nu este atât de mult despre asamblarea pieselor, ci mai degrabă despre „a spune o poveste”. Jocurile de rol alături de PLAYMOBIL promovează abilitățile sociale, motorii, cognitive și emoționale. O activitate distractivă și jucăușă cu ajutorul căreia cei mici pot învăța lucruri noi!
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: https://doi.org/10.1016/0885-2006(90)90008-o
https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-athletes-way/201310/childhood-creativity-leads-innovation-in-adulthood
https://stayathomeeducator.com/play-impacts-early-brain-development/
https://cedartreecounseling.com/blog/name-it-to-tame-it-how-to-help-your-child-manage-their-big-emotions/
https://doi.org/10.1093/acprof:oso/9780195304381.003.0003