5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău

5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău

Bianca Geica - Redactor Senior

Fluctuațiile de temperatură specifice acestei perioade, precum și trecerea la ora de iarnă, își pun încet, dar sigur, amprenta asupra organismului nostru. Cei mai mulți dintre noi, în special copiii, au început deja să resimtă efectele acestor schimbări, acuzând stări de oboseală, apatie, lipsă de concentrare, irascibilitate, precum și dureri de cap, amețeli și tulburări ale somnului.

Ce putem face noi, părinții, pentru a ne asigura că sănătatea micuților noștri nu are de suferit în această perioadă? Să le susținem imunitatea, așa cum știm mai bine, ținând cont de recomandările specialiștilor.

Iată 5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău:

Un somn odihnitor

Un somn bun este o componentă vitală pentru un stil de viață sănătos. Nimeni nu începe ziua cu dreptul dacă nu a dormit suficient! Somnul este esențial pentru fiecare dintre noi; cu toate acestea, potrivit National Sleep Foundation, aproape 30% dintre copii și 75% dintre adolescenți nu dorm suficient.

Somnul este deosebit de important pentru copii, datorită impactului pe care îl are asupra dezvoltării fizice și mentale. Privarea de somn afectează sistemul imunitar, precum și starea de spirit și comportamentul și poate, de asemenea, împiedica performanța școlară a copilului.

Iată câte ore trebuie să doarmă un copil pe noapte, conform Academiei Americane de Pediatrie:

  • Sugari sub 1 an: 12-16 ore de somn pe zi;
  • Copii de 1-2 ani: 11-14 ore de somn pe zi;
  • Copii de 3-5 ani: 10-13 ore de somn pe zi;
  • Copii de 6-12 ani: 9-12 ore de somn pe zi;
  • Adolescenți de 13-18 ani: 8-10 ore de somn pe zi.

Mișcare în fiecare zi

În era digitală să îi convingem pe cei mici să facă mișcare în fiecare zi poate deveni o reală provocare. Însă mișcarea zilnică reprezintă un important pilon al stilului sănătos de viață. Activitatea fizică îmbunătățește performanțele școlare și îi face pe copii mai puțin predispuși la depresie. Micuții care fac mișcare în mod regulat sunt, de asemenea, capabili să facă față mai bine provocărilor fizice și emoționale.

Studiile demonstrează faptul că micuții care sunt activi au:

  • mușchi și oase mai puternice;
  • greutate sănătoasă;
  • un somn mai bun;
  • un risc mai mic de a deveni supraponderali;
  • o șansă mai mică de a face diabet de tip 2;
  • niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale și ale colesterolului din sânge;
  • o perspectivă mai bună asupra vieții.

Prin urmare, asigură-te că micuțul tău face mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Sunt suficiente plimbările în aer liber, pe jos sau cu bicicletele, dar și sesiunile de joacă in parcuri. Poți merge mai departe și, dacă nu ai făcut-o deja, îți poți înscrie copilul la un sport care să îi placă.

mama cu copiii pe bicicleta

O alimentație variată și echilibrată

Sistemul imunitar al copilului tău are nevoie de combustibilul potrivit pentru a lupta împotriva infecțiilor, iar studiile confirmă faptul că un consum mare de fructe și legume îmbunătățește funcția imunitară.

Proteinele sunt, de asemenea, importante - în special un aminoacid numit arginină, care se găsește în carne, nuci și fasole. Aceste alimente furnizează, de asemenea, mult zinc, care reduce riscul de infecții ale tractului respirator și diaree la copii. Iaurturile și băuturile probiotice cresc nivelul de bacterii prietenoase din intestin, iar acest lucru poate contribui la reducerea riscului de infecții respiratorii.

Studiile arată, de asemenea, că o dietă bogată în fitonutrienți poate proteja împotriva unor boli cronice precum cancerul și bolile de inimă la vârsta adultă. Fitonutrienții pot crește producția organismului de celule albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor și de interferon, un anticorp care acoperă suprafețele celulelor, blocând virusurile.

Așadar, asigură-te ca micuțul tău mănâncă cinci porții de fructe și legume pe zi, care să conste în:

  • Legume și fructe roșii, portocalii și galbene (cum ar fi roșiile, morcovii, ardeii, dovleceii, cartofii dulci, piersicile, mango, pepenii, citricele și fructele de pădure);
  • Legume cu frunze de culoare verde închis (cum ar fi spanacul, varza kale, bok choy, broccoli);
  • Usturoi, ceapă, arpagic și praz;
  • Produse din cereale integrale (cum ar fi orezul brun, orezul sălbatic, quinoa, orzul, boabele de grâu și pâinea integrală și cerealele integrale);
  • Nuci și semințe (cum ar fi nucile, migdalele, semințele de floarea-soarelui, de susan și de in);
  • Leguminoase (cum ar fi fasolea uscată, mazărea, lintea, boabele de soia și produsele din soia).

Un aport adecvat de vitamine

Vitaminele și mineralele sunt substanțe nutritive de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa corect și a rămâne sănătos!

Mulți experți în sănătate cred că nu este întâmplător faptul că episoadele de răceli sunt mai frecvente în timpul iernii, când nivelul de vitamina D este scăzut. Suplimentarea cu vitamina D reduce riscul de a contacta infecții respiratorii, iar studiile confirmă că aceasta stimulează producția de celule T care luptă împotriva infecțiilor. În Europa, suplimentele zilnice de vitamina D sunt recomandate tuturor copiilor mici - deși sfaturile privind dozele și durata de administrare variază ușor. Formulele pentru sugari sunt îmbogățite cu vitamina D, dar mamele care alăptează sunt sfătuite să le dea bebelușilor lor un supliment de 8,5 mcg până la 10 mcg pe zi.

O altă vitamină esențială celor mici, mai ales în sezonul rece, este vitamina C, crucială pentru sănătatea și dezvoltarea bună a copiilor. Vitamina C contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, prin creșterea producției de leucocite, de imunoglobine și de interferon. De asemenea, vitamina C este un bun antioxidant, fiind totodată necesară pentru sinteză dopaminei, noradrenalinei și adrenalinei, importante pentru sănătatea sistemului nervos.

Vitamina C este văzută, deseori, drept un remediu natural împotriva răcelii, întrucât poate reduce simptomele asociate cu acestea. Într-adevăr, vitamina C susține buna funcționare a organismului, iar efectul său antioxidant susține lupta împotriva radicalilor liberi.

Cum te asiguri că prichindelul tău are un aport corect de vitamina C și D? Printr-o alimentație echilibrată și variată, majoritatea persoanelor ar trebui să obțină toți nutrienții de care are nevoie, însă unele alimente au mai multe vitamine și minerale decât altele. Sunt perioade, asemenea celei reci în care ne aflăm, când, din varii motive, avem nevoie de ajutor suplimentar pentru menținerea sănătății.

Suplimentele alimentare MOLEKIN te pot ajuta atât pe tine, cât și pe cei mici! Molekin Imuno Kids (pentru copiii între 4-6 ani) și Molekin Immuno Junior (pentru copiii între 7-12 ani) au acțiune antioxidantă și oferă suport pentru sistemul imunitar al celor mici. 

molekin immuno junior și molekin immuno kids

Ambele produse conțin vitamina C, vitamina D și Zinc care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar Vitamina C și zincul contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ (acțiune antioxidantă), în timp ce vitamina D contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și la menținerea funcției normale a sistemului muscular.

Limitarea timpului petrecut în fața ecranelor

Reducerea timpului petrecut în fața ecranelor aduce beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății fizice, reducerea obezității și mai mult timp pentru joacă și explorare. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii care petrec un timp considerabil învățând pe computere și tablete.

Conform recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie, copiii sub doi ani nu ar trebui să petreacă sub nicio formă timp în fața ecranelor. O oră pe zi este suficientă pentru copiii între 2 și 12 ani, iar în cazul adolescenților și adulților, două ore pe zi.

Studiile arată că două sau mai multe ore petrecute în fața ecranului seara pot perturba serios nivelul de melatonină necesar pentru un somn odihnitor. Așadar, ia în considerare oprirea tuturor dispozitivelor electronice cu cel puțin o oră înainte de somn.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://www.romper.com/p/how-does-daylight-saving-time-affect-kids-plus-5-ways-to-help-them-adjust-6798
https://huckleberrycare.com/blog/how-sleep-can-boost-your-childs-immunity
https://www.livi.co.uk/your-health/how-to-boost-childrens-immunity-this-winter-7-tips/
https://health.clevelandclinic.org/the-benefits-of-vitamin-c-why-your-child-needs-it/
https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Vitamins-and-Minerals/Phytonutrients-%E2%80%93-Nature%E2%80%99s-Natural-Defense.aspx
https://www.texaschildrens.org/blog/why-sleep-so-important
https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/6-tips-to-reduce-childrens-screen-time

Articolul urmator
Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze
Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă
    3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă

    Tensiunile, conflictele, sunt aspecte firești dintr-o căsnicie, dar în anumite situații acestea produc rupturi ce par ireparabile. Ambii parteneri pot avea sentimentul că lucrurile...

    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

    Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru un sistem imunitar puternic
    Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru un sistem imunitar puternic

    Toamna este de departe unul dintre cele mai imprevizibile anotimpuri. Azi ne răsfață cu temperaturi plăcute, mâine ne forțează să scoatem de la naftalină ghetele și gecile de...

    © 2025 Qbebe