Tusea este cel mai frecvent simptom în afecțiunile respiratorii, însă la declanșarea sa mai pot participa și alți factori. Află care sunt posibilele cauze ale apariției tusei, dar și ce poți face pentru a o ameliora!
Ce este tusea și ce rol are?
Tusea este o acțiune reflexă de curățare a căilor respiratorii de mucus și de substanțe iritante, cum ar fi praful sau fumul. Rareori reprezintă semnul unei boli grave. În majoritatea cazurilor tusea se vindecă în cel mult 3 săptămâni și nu necesită tratament.
Este deosebit de frecvent ca micuții să tușească îndeosebi noaptea, deoarece atunci când se întind, mucusul din nas poate ajunge în gât, provocând iritații. În timp ce tusea poate fi uneori utilă - eliminând mucusul suplimentar și permițând aerului să ajungă mai ușor prin trahee în plămâni - poate fi, de asemenea, perturbatoare pentru somn și de-a dreptul neplăcută pentru toată lumea.
În general, tusea este de două feluri: seacă și productivă. Tusea seacă apare, de regulă, în faringite, laringite și inițial în bronșita acută, neoplasm bronhopulmonar, tuberculoză dar și în pleurezii. Cea mai frecventă cauză pentru tusea seacă rămâne, însă, astmul bronșic.
Tusea productivă (umedă, expectorantă), care produce mucus, este cel mai adesea rezultatul unei infecții virale si apare, de cele mai multe ori, în urma unei răceli sau gripe.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale tusei la copii?
Tusea este, așadar, un semn că organismul copilului încearcă să elimine un factor iritant. Cauzele comune ale tusei pot include:
Infecție respiratorie
Răceala, gripa și virozele respiratorii în general pot provoca o tuse persistentă în rândul celor mici. Răcelile tind să provoace o tuse ușoară până la moderată, gripa o tuse uscată, uneori severă, iar laringitele, faringitele sau bronșitele dau, de obicei, o tuse „lătrătoare”, mai ales noaptea, cu o respirație zgomotoasă. Aceste infecții virale nu se tratează cu antibiotice, dar pot fi gestionate cu alte medicamente recomandate de medic.
Reflux gastroesofagian
Simptomele la copii, în caz de reflux gastroesofagian, pot include tuse, vărsături, un gust neplăcut în gură și o senzație de arsură în piept cunoscută sub numele de „arsură la stomac”. Tratamentul pentru reflux depinde de vârsta copilului, de starea de sănătate și de alte aspecte.
Poți încerca să elimini alimentele declanșatoare din dieta celui mic (ciocolata, menta, alimente prăjite, picante, grase și băuturile carbogazoase). Luați masa cu cel puțin 2 ore înainte de culcare și ai grijă ca porțiile de mâncare să fie potrivite, nu foarte consistente.
Astm
Astmul poate fi greu de diagnosticat, deoarece simptomele variază de la un copil la altul. Dar o tuse seacă, șuierătoare, care devine mai intensă noaptea, este unul dintre numeroasele semne. Un alt semn care te-ar putea duce cu gândul că micuțul tău ar putea suferi de astm, poate fi o tuse care apare la o activitate fizică sporită sau în timpul jocului.
Tratamentul pentru astm depinde de ceea ce îl cauzează și poate include evitarea factorilor declanșatori precum poluarea, fumul sau parfumurile.
Alergii sau sinuzite
Alergiile sau sinuzita pot provoca o tuse persistentă, precum și mâncărimi în gât, secreții nazale, ochi înlăcrimați, dureri de gât sau erupții cutanate. Discută cu medicul copilului tău despre testele de alergie pentru a afla care sunt alergenii care cauzează problema și cere sfaturi despre cum să evitați acel alergen. Alergenii pot include alimentele, polenul, părul de animale și praful.
Medicul poate recomanda, de asemenea, medicamente pentru alergii sau injecții pentru alergii.
Tuse convulsivă (pertussis)
Tuse convulsivă, cunoscută și sub denumirea de „pertussis”, este o afecțiune respiratorie foarte contagioasă cauzată de bacteria „Bordetella pertussis”. Se manifestă prin accese de tuse violentă, necontrolabilă, care fac dificilă respirația. La finalul accesului de tuse, se poate auzi deseori un zgomot asemănător ragetului emis de măgar, de aici și termenul popular de „tuse măgărească”.
Tusea convulsivă afectează persoanele de toate vârstele, însă poate fi fatală în cazul sugarilor sub 1 an. Singura modalitate de protecție este vaccinarea.
Alte motive pentru care copiii tușesc
Un copil poate tuși și din obișnuință, după ce a fost bolnav de tuse, după ce a inhalat un obiect străin, cum ar fi un aliment sau o jucărie mică, sau după ce a fost în preajma unor substanțe iritante, cum ar fi poluarea produsă de țigări sau fumul de șemineu.
Cum poate fi ameliorată tusea la copii?
Cel mai bine este să oprești tusea prin tratarea cauzei care stă la baza acesteia, fie că este vorba de o răceală, alergii, refluxul gastroesofagian sau alt factor. Ia legătura cu medicul pediatru al copilului tău, care în funcție de alte simptome, poate prescrie un tratament corect.
Între timp, poți ajuta la ameliorarea tusei copilului tău prin următoarele metode:
- Hidratare
Atunci când copilul este răcit, are o viroză sau gripă, mucusul se poate deplasa în spatele nasului, pe gât. Dacă se menține hidratat, mucusul se subțiază, astfel încât este mai puțin probabil ca aceasta să irite gâtul și să declanșeze tusea. Acest lucru face, de asemenea, ca plămânii să elimine mai ușor secreția de mucus. Așadar, asigură-te că prichindelul tău bea suficiente lichide, în special apă plată!
- Miere
Mierea calmează zgârieturile din spatele gâtului și ajută chiar și la ameliorarea tusei nocturne. Dă-i prichindelului tău o linguriță de miere de albine sau îndulcește-i ceaiul cu puțină miere.
Atenție! Mierea nu este recomandată copiilor sub 1 an!
- O băutură caldă
Cercetările arată că un ceai cald, de exemplu, poate atenua simptomele răcelii, inclusiv tusea. Lichidele sunt hidratante, iar căldura ajută la scăderea congestiei. Prepară-i un ceai de mușețel calmant sau un ceai de ghimbir, care ajută la relaxarea mușchilor din căile respiratorii.
- Eliminarea factorilor iritanți din casă
Unele persoane sunt sensibile la parfumurile de cameră sau la aromele din detergenții de rufe, care pot irita sinusurile și crește producția de mucus, provocând tusea.
Dacă cel mic are alergii, curățarea mucegaiului, a prafului și a polenului poate fi de ajutor. Spală așternuturile în apă fierbinte, curăță podelele și covoarele cu un aspirator cu filtru HEPA și spală constant ferestrele.
- Umidificarea aerului
Un duș sau o baie cu aburi poate ajuta la ameliorarea tusei. Un umidificator poate fi, de asemenea, de ajutor. Ai grijă să cureți și să schimbi filtrul conform indicațiilor producătorului. Acest lucru împiedică aparatul să sufle mucegai, ciuperci și bacterii în casă.
- Produse naturale pentru ameliorarea tusei
Nu este recomandat să îi administrezi copilului tău un medicament pentru tratarea tusei fără să ceri sfatul medicului.
Salviasept KIDS este special creat pentru a reduce frecvența tusei și a facilita expectorația. Compoziția pe bază de extract de Lichen Islandez, extract de cimbru și extract de Nalbă-Mare conferă produsului proprietăți de calmare, protejare și hidratare a mucoasei iritate de tuse.
Beneficii Salviasept KIDS:
- Ameliorează tusea, datorită ingredientelor care învelesc mucoasa gâtului cu un film protector;
- Protejează mucoasa de influența nocivă a factorilor iritanți (precum aerul uscat, rece sau poluat), reducând frecvența refluxului de tuse;
- Îmbunătățește hidratarea gâtului și facilitează expectorarea mucusului;
- Ajută la restabilirea echilibrului mucoasei iritate de tuse.
Produsul este disponibil sub formă de acadele sau comprimate moi de supt.
Durata de utilizare a produselor Salviasept KIDS depinde de durata afecțiunii, dar nu ar trebui să depășească 5 zile. Dacă după 5 zile de utilizare nu se observă nicio îmbunătățire, se recomandă consultarea medicului sau farmacistului!
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: webmd.com/first-aid/coughs
webmd.com/cold-and-flu/cough-get-rid-home-hacks
parents.com/health/cough/how-bad-is-that-cough-7-bad-coughs-to-worry-about/
choa.org/parent-resources/everyday-illnesses/common-kids-coughs-explained
chop.edu/news/health-tip/new-school-year-new-germs-how-manage-frequent-illness-school-year