Educație ingenioasă! Cum ne ținem copiii ocupați fără să folosim dispozitive electronice?

Educație ingenioasă! Cum ne ținem copiii ocupați fără să folosim dispozitive electronice?

Mariana Voinea

Într-o lume „controlată” de dispozitivele moderne și de ecranele luminoase ale gadgeturilor, copiii uită să se joace dacă adulții nu le arată cum. Pentru a le distrage atenția de la dispozitivele electronice, avem o mulțime de idei ingenioase pe care le putem pune în practică.

În societatea modernă actuală, copiii de la cele mai fragede vârste folosesc internetul și petrec foarte mult timp în fața ecranelor telefoanelor și a altor gadgeturi. Trăim în epoca tehnologiei și ne este aproape imposibil nouă, părinților, să le interzicem complet accesul la telefon.

Cu toate acestea, statisticile îngrijorătoare și faptul că vârsta de la care copiii au început să folosească internetul a scăzut semnificativ, la opt ani, ar trebui să ne dea de gândit.

În calitate de adulți răspunzători de educația copiilor, ar trebui să găsim soluții distractive pentru a le stimula imaginația și pentru a le distrage atenția de la tentațiile online.

Din fericire, există suficient de multe soluții prin care ne putem petrece timpul împreună cu copiii noștri. Iar aici vorbim de timp de calitate, care să-i avantajeze din toate punctele de vedere și să îi stimuleze artistic, intelectual, emoțional și cognitiv.

Activități artistice și de pictură

bebelus murdar de acuarele

Copiii vor adora să picteze, să modeleze, să creeze. Important este ca părintele să îl susțină pe cel mic să creeze ceva cu care să se mândrească. De la cele mai fragede vârste, părinții pot cumpăra cărticele de colorat. Ulterior pot investi și în acuarele, pensule, tempera, un mini șevalet, practic tot ceea ce le este necesar pentru ca cei mici să își pună imaginația la contribuție și să creeze opere de artă. La final, pentru a-i susține, părinții vor pune cu mândrie desenele pe ușa frigiderului.

Activități de grădinărit

copil se joaca cu lopata in pamant

Chiar dacă nu avem la dispoziție o curte, copiii pot grădinări și în apartament. Iar aceste activități sunt foarte plăcute și foarte importante pentru dezvoltarea cunoștințelor legate de natură. Copiii vor adora să pună ei singuri în pământ, cu mânuțele lor, semincioarele care vor crește.

Aceștia vor vedea, rând pe rând, cum plantele cresc și se dezvoltă, de la stadiul de sămânță, la planta propriu-zisă pe care o pot admira, o pot uda și, de ce nu, se pot bucura de roadele ei. O mică grădiniță pe balcon sau o grădiniță de fructe, legume și ierburi aromatice în fața blocului, sau în curte reprezintă un mod excelent de a distrage atenția copiilor de la ecranele telefoanelor.

Activități de curățenie, gătit și treburi în gospodărie

copil care gateste

Deși nu vă vine să credeți, copiilor le place să imite adulții. Iar acest lucru înseamnă că le va face plăcere să facă ordine, să șteargă praful, să mânuiască un aspirator și să își ajute părinții la bucătărie. Le puteți da celor mici un bol și o lingură sau o furculiță cu care vă pot imita activitățile în bucătărie. Dacă sunteți curajoși, le puteți sparge două ouă într-un castronaș, pe care ei singuri să le bată și să le amestece cu diferite ingrediente, precum sare, piper și cuburi de legume tăiate.

Ulterior, munca lor se va transforma într-o delicioasă omletă. Puteți ruga copiii să vă ajute la curățarea usturoiului sau a cartofilor fierți sau copți. Prin casă, copiii pot șterge praful sau, de ce nu, pot ajuta la împăturirea și aranjarea lucrurilor în dulap.

Activități distractive precum puzzle-uri și jocuri interesante

copil face lego

Unii copii chiar adoră să facă un puzzle complicat, deși poate dura câteva ore până îl finalizează sau mai multe zile. De asemenea, dacă aveți acasă jocuri de șah, remi sau table și îi învățați pe cei mici regulile, aceștia nu numai că vor uita de timpul petrecut pe telefon, ci se vor distra alături de părinți sau frați și vor dezvolta abilități analitice.

Activități de joacă în afara locuinței

copii la loc de joaca

Să ne amintim cum reușeau părinții noștri să ne mențină ocupați. Veți realiza că îm cea mai mare parte a timpului când nu eram la școală și vremea era bună, petreceam ore în șir cu ceilalți copii în fața blocului sau pe uliță. Din păcate, tânăra generație nu se poate bucura la fel de acest timp petrecut cu prietenii. Părinții pot merge cu cei mici într-un parc din apropierea blocului sau a casei, ori îi pot integra în grupuri de copii alături de care să își petreacă timpul zi de zi sub supravegherea adulților.

Activități care necesită folosirea imaginației

barca din ziar

Imaginația este un atu pe care copiii îl au, iar părinții mai puțin. Cei mici își pot imagina diferite jocuri, personaje și povești mult mai bine decât adulții. Dar și cei mari pot contribui la joaca celor mici. Părinții pot crea avioane de hârtie colorată, le pot crea accesorii pentru păpuși și chiar rochițe din ziare vechi.

De asemenea, adulții pot concepe căsuțe de păpuși sau garaje pentru mașini din piese vechi de mobilă sau din carton. Cutiile de mari dimensiuni pot fi folosite ca și fortărețe în care copiii se pot juca ore în șir.

Activități împreună cu familia

copil cu bunica

Aceste activități vor fi foarte plăcute pentru că prichindeii vor avea oportunitatea de a crea legături speciale cu membrii familiei, fie că vorbim de părinți, bunici, mătuși, unchi, verișori sau frați. Copiii se pot uita cu membrii familiei pe albume foto sau pot pune la cale un spectacol de tipul „Românii au talent” doar cu membrii familiei lor. În plus, pot coace prăjituri, pot dau o petrecere karaoke sau pot urmări un serial împreună seară de seară.

Activități ce implică „meșteșugurile” și creativitatea

forme din plastilina

Multor copii le place să creeze ei înșiși anumite obiecte sau lucruri de care să se simtă foarte mândri. Adulții pot cumpăra toate cele necesare pentru ca ei să poată crea plastilină, slime, să construiască diferite castele sau structuri interesante folosind bezele și scobitori.

De asemenea, o idee interesantă este urmărirea diferitelor canale YouTube pentru a vedea acum pot face împreună cu cei mici oameni din paste, folosind doar lipici, paste și carioci, sau alte obiecte interesante din carton, sticle sau obiecte reciclabile.

Activități împreună cu animalele de companie ale familiei

fetita cu un catel

Acolo unde există un animăluț de companie, acesta nu trebuie ignorat. Pentru a evita folosirea excesivă a telefonului de către copii, îi puteți sugera să învețe câinele un nou truc, să creeze un labirint interesant pentru hamster sau chiar să amenajeze un pătuț care nu necesită coasere pentru pisicuță.

Activități de făcut în curte sau în spatele blocului

copii joaca fotbal

Atenția copiilor poate fi distrasă foarte ușor de la telefoane dacă părinții creează o alee de bowling în spatele blocului sau în curte. De asemenea, adulții pot crea în siguranță un foc de tabără la care să participe și copiii. Aceștia pot strânge diferite rămurele și bețișoare. Și să nu uităm de un teren de fotbal improvizat în curte sau în spatele blocului.

Cu siguranță aceste activități se vor dovedi foarte interesante și distractive pentru întreaga familie, dar și o metodă excelentă de a le stimula imaginația, creativitatea și de a le distrage atenția pentru câteva ore de la ecranele telefoanelor.

Surse foto: unsplash.compixabay.com

Surse articol: fizzicseducation.com.auatlantaparent.com

Articolul urmator
Sfaturi pentru părinți de la experții în educație sexuală
Sfaturi pentru părinți de la experții în educație sexuală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Educația online în România - peste 140.000 de elevi și 20.000 de profesori nu dispun de dispozitive digitale
    Educația online în România - peste 140.000 de elevi și 20.000 de profesori nu dispun de dispozitive digitale

    Zeci de mii de elevi și profesori din aproape 30 de județe nu au dispozitive digitale pentru o educație de calitate. Ministerul Educației nu a reușit să furnizeze încă...

    Avem 4 copii și nu locuim aproape de părinți. Cum am reușit să ținem sub control „haosul”
    Avem 4 copii și nu locuim aproape de părinți. Cum am reușit să ținem sub control „haosul”

    Să ai copii și să păstrezi o relație bună cu partenerul tău poate părea uneori imposibil. Eu și soțul meu suntem părinții a patru copii, cu vârste de 5, 3 și 2 ani. Am...

    Limbajul pozitiv al părintelui: cum îl folosim?
    Limbajul pozitiv al părintelui: cum îl folosim?

    Ca părinte, probabil te-ai confruntat de multe ori cu un alt gen de limbaj în interacțiunea cu copilul tău. Vorbe precum ”Nu face asta”, ”Nu atinge aia”,...

    De fiecare dată când văd adolescenți cu țigări electronice, mă duc și le spun că acestea mi-au ucis copilul
    De fiecare dată când văd adolescenți cu țigări electronice, mă duc și le spun că acestea mi-au ucis copilul

    O mamă este de părere că țigările electronice i-au ucis fiica de 18 ani. Fata era foarte activă, juca fotbal în mod regulat, până într-o zi când...

    Când bunicii devin părinți. Cum se dezvoltă copiii care cresc fără implicarea părinților
    Când bunicii devin părinți. Cum se dezvoltă copiii care cresc fără implicarea părinților

    Nu mai e nicio surpriză fapul că unii copii sunt crescuți mai mult sau exclusiv de bunici. Ce impact au bunicii în viața nepoților și cât de bine pot suplini rolul...

    Soțul meu a avut pretenția să plătesc consumația de la petrecerea lui, deși de 3 ani de zile ne ținem banii separați
    Soțul meu a avut pretenția să plătesc consumația de la petrecerea lui, deși de 3 ani de zile ne ținem banii separați

    Tot mai multe studii arată că motivul principal al certurilor în cuplu, după sex, îl reprezintă banii. Când ambii parteneri au o imagine diferite despre siguranță...

    Soția mea nu se mai epilează și nu știu cum să îi spun fără să se supere că îmi place când e fără păr
    Soția mea nu se mai epilează și nu știu cum să îi spun fără să se supere că îmi place când e fără păr

    Știu că problema mea nu are legătură directă cu parentingul, dar indirect, fericirea mea afectează fericirea familiei. Și în ultima vreme am o nefericire pe care nu mi-e greu...

    Copilul meu, copilul lui = copiii noștri? Aș vrea să plec doar cu copilul meu într-o călătorie, fără copiii partenerului
    Copilul meu, copilul lui = copiii noștri? Aș vrea să plec doar cu copilul meu într-o călătorie, fără copiii partenerului

    Când mama refuză să își ia partenerul și copiii vitregi într-o călătorie la Disneyland pe care doar ea o plătește este dovadă de egoism sau nu? O alegere dificilă...

    © 2025 Qbebe