Durerea de burtică este un lucru despre care știm. Nu există copil care să nu fi spus vreodată: „Mami, mă doare burtica!”. De cele mai multe ori, durerile abdominale (de entuziasm sau de emoție- înaintea unui control medical, de exemplu) se ușurează de la sine, mai ales când nu sunt însoțite de alte simptome. Însă când acestea persistă, este nevoie să fie investigată cauza cu ceva mai multă atenție.
Stomacul reacționează primul atunci când ceva ne deranjează sau ne suprastimulează. Fie că este vorba despre o cauză organică (indigestie, o alimentație nepotrivită, alergii), fie că este vorba de un fond emoțional (teamă, furie, frustrare, emoții copleșitoare). Iar asta se observă cel mai bine la copiii.
Mamele știu că „mă doare burtica” nu înseamnă același lucru de fiecare dată. O dată poate însemna „Mami, sunt emoționat, nu pot să spun poezia la serbare!” Altă dată poate însemna „Mami, sunt îngrijorat că mâine nu o să mă descurc prea bine la meci!” Sau poate însemna „Mami, sunt trist că prietenul meu cel mai bun nu mai vorbește cu mine.”
Și tot mamele știu de asemenea că „mă doare burtica” poate fi o problemă medicală. De aceea, întotdeauna este indicat să verificăm simptomele cu un medic. Emoțiile puternice pot declanșa dereglări, precum constipația. Și oricât s-ar interveni pe plan psihic, diminuarea simptomelor are cel mai mare succes atunci când se intervine și pe plan medical. Probioticele și bacteriile lactice, spre exemplu, ajută la moderarea consistenței scaunului, în cazul constipației.
Când sunt mici, durerile de burtică pot fi provocate de colici, de mese mai puțin diversificate, de acomodarea la grăiniță sau la școală. Vor trece anii, și dureri de burtă vor mai fi (ori fluturi în stomac care să bată tare din aripi). Doar că vor spune altceva. Vor spune „am picat la un examen”, „iubita mea s-a despărțit de mine”, „nu mă integrez în gașca de la liceu”, „am fost concediat”, „am făcut o investiție financiară proastă”, „copiii mei nu se simt bine”. Dar știți ce vor avea toate acestea în comun? Toate vor începe cu „Mama, știi, am”... iar mama va fi alături cu o vorbă bună, o cană de ceai, un probiotic și un „hai că vedem noi cum facem, sunt alături de tine.”
Acest articol a fost sustinut de Linex Baby.
Ce sunt bacteriile lactice?
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, probioticele sunt microorganisme vii, cu diverse beneficii pentru sănătate atunci când sunt înghițite sau aplicate pe corp. Se găsesc în iaurt și alte alimente fermentate, suplimente alimentare și produse de înfrumusețare. Microbiota intestinală a copiilor hrăniţi natural este alcătuit în principal din bifidobacterii, considerate foarte importante pentru sănătatea copiilor mici.
În general, bacteriile lactice, benefice precum cele de tipul bifidobacteriilor, au crescut frecvența scaunului, contribuind astfel la eliminarea disconfortului abdominal. Tulpina BB12 a Bifidobacterium animalis (subsp. Lactis), este una dintre tulpinile bacteriene cel mai bine documentate ştiinţific din lume: este studiată de peste 25 de ani, iar rezultatele studiilor au fost publicate în peste 250 de reviste de specialitate. În plus, este una dintre bacteriile lactice cele mai bine tolerate din punct de vedere al gustului și a texturii (senzația ce rămâne după ce este administrat).
Acest articol a fost sustinut de Linex Baby.