Durerile de burtică pot avea mai multe cauze și pot ascunde mai multe afecțiuni mai mult sau mai puțin periculoase, pe care părinții trebuie să le ia în calcul. Practic, durerile de burtă apar la copii încă de la cele mai fragede vârste, odată cu apariția colicilor și continuă pe toată durata copilăriei și adolescenței, din diferite motive.
Fie că vorbim de consumul unor medicamente nepotrivite, de unele alimente care le fac rău sau de o afecțiune ascunsă precum ocluzia intestinală sau apendicită, orice durere de burtică merită luată în serios.
Atunci când copilul spune „Mami, mă doare burta”, deja părinții intră într-un fel de panică, de îngrijorare și caută prin orice metodă să le amelioreze disconfortul. Durerile abdominale sunt destul de frecvente în rândul celor mici și se manifestă diferit la un copil la altul, pentru că în unele cazuri, crampele apar brusc sau se instalează lent și sunt însoțite și de alte simptome precum febră, diaree, vărsături sau constipație.
Cum se manifestă durerea abdominală la copii?
În funcție de tipologia durerii abdominale și de cauza care stă în spatele acesteia, simptomele asociate unei astfel de dureri diferă de la un caz la altul. Ceea ce înseamnă că durerea poate fi constantă, se poate agrava, poate să apară și să dispară, poate fi severă sau ușoară.
Până la stabilirea unui diagnostic, părintele trebuie să analizeze cu mediculozitate fiecare simptom și să explice doctorului dacă apare între timp flatulența, eructațiile, diareea, vărsăturile, constipația, febra, gazele sau dacă micuții plâng, se ghemuiesc, simt nevoia să stea nemișcați din cauza durerii, sunt apateici sau refuză mâncarea, sunt agitați sau iritați. În cazul în care durerea este severă, copilul pare indispus și abia mai poate să se ridice din pat din cauza durerii abdominale, atunci trebuie mers de urgență la medic.
Potențialele cauze ale durerilor abdominale la copii
Durerea abdominală este resimțită în zona cuprinsă între pelvis și partea inferioară a coastelor. Aceasta este frecventă la bebeluși, la sugari, la copii sub 12 ani, principalele cauze fiind de natură digestivă, dar există și alte lucruri mai ascunse care determină orice părinte să viziteze de urgență cabinetul medicului pediatru.
Constipație
Principala și cea mai des întâlnită cauză a durerilor abdominale la copii este constipația. În general, copiii sunt constipați dacă au două sau mai puține scaune pe săptămână, fiind cauzată de o alimentație săracă în fibre, în lichide dar și de stres, anxietate și lipsa mișcării.
Gaze intestinale
Un alt lucru care poate determina apariția durerilor abdominale la copii sunt gazele intestinale, efecte secundare normale al digestiei, care apar frecvent la nou născuți, dar și la copiii mai mari. În cazul bebelușilor, părinții trebuie să îi ajute să eructeze imediat după masă pentru a elimina aerul înghițit în timpul suptului sau hrănirii la biberon.
Cauzele durerii abdominale sau de stomac la copii
Dispepsia funcțională
Acesta este un termen mai puțin cunoscut părinților, referindu-se la disconfort sau durere centrată în partea superioară a abdomenului, o durere funcțională pentru că de altfel nu există altă problemă la nivel digestiv, însă simptomele dureroase persistă. De regulă, durerea și disconfortul apar în timpul mesei sau după, ori chiar noaptea. Dispepsia funcțională se poate croniciza și afecta calitatea vieții celui mic, dar prin modificarea stilului de viață sau prin ingestia anumitor medicamente sau suplimente, această problemă se poate rezolva.
Gastroenterita
Gastroenterita este cauzată de o infecție intestinală, de obicei de infecții virale, bacteriene, provocând diaree, febră, vărsături și dureri abdominale, deshidratare, iar copiii mai mici de un an trebuie vizitați de urgență de medicul pediatru.
Toxiinfecții alimentare, alergii sau intoleranță
Copiii pot fi afectați de toxiinfecții alimentare cauzate de germenii care se dezvoltă în alimente slab preparate, incorect depozitatem copiii fiind expuși riscului de deshidratare, balonării, flatulenței și diareei.
Sindromul intestinului iritabil
Există și la copii simptomul intestinului iritabil sau al colonului iritabil ce poate provoca durerea abdominală. Părinții trebuie să fie atenți la procesul de defecație, la schimbări în aspectul scaunului sau schimbarea frecvenței scaunelor.
Urgențe medicale chirurgicale
Nu în ultimul rând, vorbim de probleme chirurgicale și de cauze medicale care includ apendicita, ocluziile intestinale sau alte probleme care necesită intervenția de urgență a medicului specialist.
Durerile de burtă la copii: informaţii utile
Când te prezinți la medic atunci când copilul spune „Mă doare burtica”
Atunci când copilul se plânge de dureri de burtă acute este indicat ca părintele să ia legătura cu medicul pediatru, care îl va consulta și îi va prescrie un tratament corespunzător celui mic. De asemenea, atunci când copilul se vaită de dureri în partea din jos dreapta abdomenului, când copilul este apatic, transpiră abundent, este somnolent, varsă sau stă prea mult pe toaletă, când face febră, trebuie dus de urgență la medic.
Diagnosticul se va pune în urma unor analize de sânge, recoltării de probe de scaun, unor teste imagistice și unui consult de specialitate pentru a stabili tratamentul durerilor de burtă care de cele mai multe ori este administrat acasă.
Nu mai stați nici o secundă în cazul în care observați sânge în scaunul copilului, vărsături care conțin sânge sau au o culoare anormală precum culoarea verde, dacă copilul este amețit sau îl doare atunci când urinează, ori este mult mai somnoros decât de obicei. Mergeți la un medic specialist pentru a-i trata durerile de burtică și în principal cauza care stă în spatele acestora.
Surse foto: pexels.com, istockphoto.com
Surse articol: mayoclinichealthsystem.org, health.harvard.edu, childrens.com