Cele șapte minuni ale lumii antice
Cele șapte minuni ale lumii antice reprezintă testamentul civilizațiilor antice și construcții grandioase, care s-au remarcat prin evoluția tehnologică din acele timpuri, lăsându-și amprenta în artă și cultură.
Acestea sunt:
- Piramida lui Keops (Marea Piramidă de la Giza) - Egipt;
- Grădinile suspendate ale Semiramidei - Babilon, Mesopotamia;
- Statuia lui Zeus la Olympia - Grecia;
- Templul Artemis la Efes - Turcia;
- Mausoleul din Halicarnas - Turcia;
- Zidurile din Babilon - Babilon (înlocuit în secolul 6 de Farul din Alexandria - Egipt);
- Colosul din Rhodos;
Legendele și poveștile din spatele celor șapte minuni ale lumii
Poveștile din spatele construcțiilor impresionante, considerate cele 7 minuni ale lumii, sunt mai mult decât interesante. Citește mai jos despre ele.
Piramida lui Keops (Marea Piramidă de la Giza) - Egipt
Construită în jurul anului 2560 î.Hr. în timpul dinastiei a IV-a a Egiptului, Piramida lui Khufu este cea mai mare și cea mai cunoscută din lume. Era inițial înaltă de 146,6 metri, dar acum măsoară aproximativ 138 de metri. Este situată în complexul piramidelor de la Giza și a servit drept mormânt pentru faraonul Khufu (numit și Keops) - cel care a și construit-o, alături de circa 100.000 de oameni. Construcția a durat în jur de 20 de ani.
Este cea mai veche minune a lumii și singura care a supraviețuit trecerii timpului.
Grădinile suspendate ale Semiramidei - Babilon, Mesopotamia
După o veche legendă, răspândită în special de scriitorii greci, grădinile suspendate ale Semiramide ar fi fost construite de regele Ninus, întemeietorul orașelor Ninive și Babilon, pentru soția sa Semiramida, în secolul al VII-lea î.Hr
Descrise ca „minuni ale ingineriei agricole”, grădinile sunt descrise ca un paradis, așa cum și-l imaginează majoritatea; la fel ca și paradisul, nu se știe sigur dacă aceste grădini au existat cu adevărat și nici care ar fi locația lor exactă.
Statuia lui Zeus la Olympia - Grecia
Sculptată de maestrul artist grec Fidias, această statuie colosală a lui Zeus a fost instalată în Templul lui Zeus din Olympia în jurul anului 435 î.Hr. Statuia era înaltă de aproximativ 12 metri și îl reprezenta pe zeul olimpian Zeus șezând pe un tron. Sculptura era din aur și fildeș și era una dintre cele mai impresionante opere de artă ale antichității.
Se crede că în anul 394 d.Hr. statuia a fost transportată la Constantinopol, unde avea să fie distrusă de un incendiu în anul 475.
Templul Artemis la Efes - Turcia
Templul Artemis (sau Templul Dianei) a fost dedicat zeiței Artemis și a fost situat la Efes, în Anatolia (Turcia de astăzi). Templul a fost construit timp de 120 de ani și distrus de mai multe ori, dar cea mai faimoasă versiune a fost construită în jurul anului 550 î.Hr.
A fost una dintre cele mai mari structuri din lume la vremea sa, cu 127 de coloane masive, de 18 m înălțime.
În interiorul templului se afla statuia de 2 metri a zeiței Artemis, acoperită cu aur și argint.
În prezent, din templu nu au rămas decât câteva relicve, mai exact două coloane reconstruite parțial.
Mausoleul din Halicarnas - Turcia
Mausoleul din Halicarnas a fost un mormânt monumental construit pentru Mausolus, guvernatorul satrapiilor persane din Caria și soția sa Artemisia, în jurul anului 353 î.Hr.
A fost proiectat de către arhitectul grec Pytheos și era un edificiu impresionant cu numeroase sculpturi și decorațiuni.
Zidurile din Babilon - Babilon, Mesopotamia
Până în secolul al 6-lea d.Hr., pe lista celor șapte minuni ale lumii se aflau Zidurile din Babilon, care au fost înlocuite cu Farul din Alexandria.
Zidurile din Babilon au fost construite pentru a reprezenta un sistem masiv de apărare construit în jurul orașului Babilon, în Mesopotamia, în jurul anului 600 î.Hr. Erau renumite pentru dimensiunea și soliditatea lor și erau decorate cu picturi și basoreliefuri. Zidurile serveau scopuri defensive, dar și ceremoniale.
Farul din Alexandria - Egipt
Farul din Alexandria a fost o minune a ingineriei antice, construită pe insula Pharos, în apropierea orașului Alexandria. A fost ridicat în jurul anului 280 î.Hr. și era un far uriaș, folosit pentru a ghida navele în portul Alexandria.
A fost una dintre cele mai înalte structuri din lume, cu o înălțime estimată de peste 107 metri.
În secolul 14, două mari cutremure au distrus farul.
Colosul din Rhodos
A fost o statuie imensă, construită în antichitate pe insula Rhodos din Grecia, una din cele șapte minuni ale lumii. Statuia îl înfățișa pe zeul grec al Soarelui, Helios, și măsura între 32 și 36 de m. Construcția s-ar fi realizat în 12 ani și ar fi fost finalizată în anul 282 i.Hr.
Când soarele răsărea dimineața, se reflecta în suprafața de bronz și făcea ca figura zeului să strălucească.
S-a prăbușit în 225 î.Hr., în urma unui cutremur.
În afară de Marea Piramidă din Giza, niciuna dintre aceste construcții grandioase nu a rămas în picioare.
Cele șapte minuni ale lumii moderne
Cele șapte minuni ale lumii moderne sunt construcții remarcabile ale epocii moderne. Acestea au fost stabilite ca noile minuni ale lumii în anul 2007, la inițiativa fundației „New7Wonders of the World”. Publicul a votat și după multe luni de deliberare, s-a hotărât că cele 7 minuni ale lumi moderne sunt următoarele:
Marele Zid Chinezesc - China
Marele Zid Chinezesc este o vastă fortificație construită pentru a apăra China de invazii. Acesta se întinde pe o distanță de peste 21.000 de kilometri și a fost construit în diferite perioade istorice.
Petra - Iordania
Petra este un oraș antic, săpat în stâncă, situat în sudul Iordaniei. Este cunoscut pentru arhitectura sa unică și pentru clădirile sale sculptate în stâncă, precum și pentru faimoasa sa structură cunoscută sub numele de "Treasury".
Datează din anul 312 î.Hr.
Statuia lui Hristos Mântuitorul - Rio de Janeiro, Brazilia
Statuia lui Hristos Mântuitorul, situată pe vârful Muntelui Corcovado, este un simbol emblematic al Rio de Janeiro și al Braziliei. Această statuie monumentală îl înfățișează pe Isus Hristos cu brațele întinse.
Impresionanta sculptură a fost începută în 1920 și terminată în 1931.
Machu Picchu - Peru
Machu Picchu este un oraș antic incaș, situat în Munții Anzi din Peru. Este cunoscut pentru arhitectura sa spectaculoasă și pentru peisajul montan impresionant în care se află.
Ruinele au fost redescoperite în 1911 de către arheologul Hiram Bingham, fiind unele dintre cele mai frumoase și enigmatice locuri străvechi din lume.
Colosseumul - Roma, Italia
Colosseumul, sau Amfiteatrul Flavian, este un amfiteatru roman antic situat în centrul Romei. A fost folosit pentru evenimente publice și lupte de gladiatori și este un simbol al puterii și grandorii Romei antice. Este unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din lume.
Chichén Itzá - Mexic
Chichén Itzá este un sit arheologic mayaș din Peninsula Yucatan din Mexic. Este cunoscut pentru piramida sa numită „El Castillo" și pentru complexul său de clădiri antice.
Este o piramidă uriașă în trepte în centrul orașului, care a fost construită ca templu devoțional pentru zeul Kukulkan. În total, întregul templu are 365 de trepte, câte unul pentru fiecare zi a anului
Taj Mahal - Agra, India
Taj Mahal-ul este un mausoleu de marmură albă construit în secolul al 17--lea.
Împăratul Mughal, Shah Jahan a construit templul ca mormânt pentru iubita sa soție Mumtaz Mahal, care a murit în timpul nașterii în 1631.
Este cunoscut pentru arhitectura sa unică, elegantă și este vizitat de numeroși turiști în fiecare an.
Sperăm că ai învățat ceva util și interesant. Acum, că am trecut prin toate cele 7 minuni ale lumii antice, cât și ale lumii moderne, care ți se par cele mai frumoase?
Surse foto: istockphoto
Surse articol: thecollector.com education.nationalgeographic.org wikipedia.org