„Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?

„Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?

Mariana Voinea

Durerile de spate la copii sunt oarecum normale în societatea modernă actuală în care ghiozdanele școlarilor cântăresc mai mult decât ar trebui. Când trebuie să se îngrijoreze părinții, în ce circumstanțe devin durerile de spate periculoase și în ce condiții trebuie să se adreseze medicului specialist?

Adesea copiii se vaită de dureri de burtică, de cap, de oase, dar și de spate. Durerea de spate este considerată o adevărată problemă care afectează mai bine de o treime din copii și adolescenți și care are cauze diverse ce trebuie descoperite și tratate în mod adecvat. Studiile arată că fetițele sunt mai predispuse la dezvoltarea durerilor de spate decât băieții și că 30 din 100 de copii și adolescenți se confruntă cu asemenea dureri, dar foarte puțin ajung la doctor.

Simptome îngrijorătoare pentru durerile de spate la copii

Copiii de regulă spun atunci când îi doare spatele, mai ales la vârste mai mari, când încep deja să vorbească. Durerea poate fi de scurtă durată sau se poate întinde pe o mai lungă perioadă de timp, poate fi intensă sau suportabilă. Durerea de spate poate apărea atunci când stau mai mult pe scaun în fața calculatorului sau când au o activitate fizică mai intensă, dar chiar și când stau întinși în pat mai mult timp.

Unii copii se vaită de durere de spate atunci când ridică obiecte mai grele sau au ghiozdanul mai greu în ziua respectivă. În cadrul unor simptome mai grave cum ar fi slăbiciunea, amorțeala, senzația de ace în picior, probleme la mers, iar coloana vertebrală arată un pic curbată, este cazul ca părinții să viziteze un medic specialist împreună cu copiii lor.

Tratament naturist pentru durerile de spate

Potențialele cauze ale durerilor de spate la copii

fetita durere spate

Până nu demult se credea că durerile de spate în cazul copiilor reprezintă un simptom foarte îngrijorător și au cauze foarte serioase. Acum se crede că mulți copii și adolescenții au dureri de spate fără a exista o afecțiune care să îngrijoreze părinții, iar studiile arată că la 78 din 100 de copii nu s-a găsit niciun fel de afecțiune în acest sens, în ciuda faptului că micuții acuzau dureri intense și cadrele medicale le-au făcut mai multe teste.

  • În cazul copiilor mai mari, poate fi vorba despre o întindere musculară sau a ligamentelor, afecțiuni care afectează formarea coloanei vertebrale și cauzează curbura acesteia, o fractură a uneia din vertebre, spondiloza cervicală sau spondilita anchilozantă.
  • În cazul copiilor mici, sub vârsta de 10 ani, putem vorbi de infecția unui disc al coloanei vertebrale, de osteomielită, de infecții localizate sub peritoneu și rareori este despre tumori ale măduvei spinării sau ale osului sau tulburări congenitale.
  • Durerea musculară poate fi o altă cauză a problemelor care afectează copiii, iar întinderea de ligamente din cauza practicării unui sport reprezintă principalul motiv de îngrijorare. Specialiștii avertizează părinții că poate fi vorba și de diferite fracturi care apar mai mult la copiii mai mari și adolescenți, fracturi la nivelul coloanei vertebrale, dintre care cea mai comună este spondiloza.

Semne că ai un copil cu scolioză și cum o tratezi eficient

  • O altă cauză este hernia de disc, care apare atunci când legătura dintre două vertebre ale coloanei vertebrale se rupe și se manifestă nu numai prin dureri de spate, ci și prin dureri de picior, prin amorțeala în zona picioarelor și prin dificultatea îndoirii spatelui.
  • Totodată, scolioza și boala Scheuermann reprezintă alte motive de îngrijorare în cazul părinților ai căror copii acuză dureri de spate. Scolioza presupune deformarea care provoacă o curbură în S a coloanei vertebrale, iar cifoza Scheuermann provoacă o îndoire a coloanei vertebrale în mod ascuțit. Bineînțeles că în cazuri mai grave poate fi vorba despre tumori sau despre infecții ale rinichilor din cauza cărora copilul suferă de dureri de spate.

Descoperă remediul natural pentru calmarea durerilor de spate și picioare obosite

Când trebuie să vizităm un medic?

medic copil

Vizita la medic pentru a diagnostica cauzele durerilor de spate la copii este necesară atunci când durerile persistă mai mult de patru ore, sunt foarte ascuțite, din cauza acestui disconfort copiii se trezesc noaptea, copiii sunt mai mici de patru ani sau durerile se înrăutățesc și implică amorțeala membrelor sau dificultatea în mișcări.

Bineînțeles că medicul va face o examinare completă și va trimite copilul către un specialist pentru teste suplimentare, cum ar fi scanările prin rezonanță magnetică RMN sau scanările tomografice computerizate CT pentru a determina exact cauza și tratamentul.

Cum se tratează durerile de spate la copii?

Majoritatea părinților ar avea tendința să trateze durerile de spate la copii cu medicamente calmante pentru vârsta lor. Dar ibuprofenul și celelalte variante nu reprezintă chiar o soluție utilă pe termen lung, ci doar pe termen scurt. Studiile arată că în general durerile de spate sunt provocate îndeosebi de ghiozdanele foarte grele.

Dar dacă aceste dureri persistă, atunci analgezicele simple cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul nu ajută, ci copilul trebuie îndrumat către un kinetoterapeut care sfătuiește părintele să aducă modificări ale stilului de viață ale copilului și să urmeze un tratament pentru ameliorarea durerii. Tratamentul recomandat de specialist va depinde de cauza durerilor de spate și bineînțeles că, dacă micuțul nu este dus la timp la doctor, pot apărea și complicații nedorite.

Nu în ultimul rând, în cazul în care copilul face febră, frisoane, are o stare generală de rău, pierde în greutate, are o stare de slăbiciune, amorțeală, sau dezvoltă probleme la mers, nu-și mai simte corect membrele inferioare sau are probleme în a-și controla vezica urinară sau intestinele, trebuie mers de urgență la medic!

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: verywellhealth.compatient.infoiasp-pain.org

Articolul urmator
Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată
Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mami, ma doare burtica! Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele unei banale dureri de burtica?
    Mami, ma doare burtica! Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele unei banale dureri de burtica?

    Durerile de burtică în cazul copiilor mici nu sunt motive de panică, deși de la primele simptome, părinții sunt cuprinși de îngrijorare. Există numeroase cauze pentru...

    „Mami, mă doare burtica, nu vreau să merg în prima zi de școală". Cum ajuți copilul să accepte mai ușor emoțiile din prima zi
    „Mami, mă doare burtica, nu vreau să merg în prima zi de școală". Cum ajuți copilul să accepte mai ușor emoțiile din prima zi

    Emoțiile în prima zi de școală se traduc prin senzații care cuprind tot corpul copiilor. Cu ajutorul potrivit venit din partea părinților, copiii pot traversa mai ușor...

    Fricile ascunse ale zodiilor. Recunosc cu greu aceste slăbiciuni
    Fricile ascunse ale zodiilor. Recunosc cu greu aceste slăbiciuni

    Fiecare dintre noi are anumite frici, dar nu suntem întotdeauna dispuși să recunoaștem acest lucru. Fie că ne este teamă de reacțiile celor din jur, că ne vor judeca, fie că...

    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"
    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"

    La fel ca și noi, adulții, unii copii au stimă de sine scăzută și ca atare, se critică pe sine destul de mult, deseori adresându-și cuvinte urâte, care îl fac să...

    Cele șapte minuni ale lumii și poveștile din spatele lor
    Cele șapte minuni ale lumii și poveștile din spatele lor

    Avem multe lucruri de descoperit în lumea asta mare și frumoasă în care trăim. Printre acestea, se află și cele șapte minuni ale lumii. Sigur le știi denumirile, dar le...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    A început școala și cel mic nu se odihnește suficient? Află cauzele tulburărilor de somn la copii
    A început școala și cel mic nu se odihnește suficient? Află cauzele tulburărilor de somn la copii

    Școala a început deja de câteva săptămâni bune, iar prichindelului tău îi este încă destul de greu să se culce la ore rezonabile și să se trezească...

    © 2024 Qbebe