Iată care sunt cele 4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii și când trebuie să mergi la medic!
Alunițe
Alunițele pot suferi modificări în timpul sarcinii, dar sunt în mare parte benigne. De fapt, până la 10% dintre femeile însărcinate raportează schimbări când vine vorba mărimea și culoarea alunițelor existente. Aceste modificări sunt în primul rând un fenomen fizic datorat întinderii pielii care apare în mod natural ca parte a sarcinii. Zone precum abdomenul sau sânii au tendința de a crește rapid, iar alunițele de pe aceste zone se vor întinde odată cu ele. Din această cauză, alunițele care inițial păreau mici pot deveni mai mari, ceea ce face să pară că sunt în creștere rapidă. Un fenomen similar poate fi observat și la nivel de culoare. Pe măsură ce alunițele se întind, pigmentul lor se distribuie pe o suprafață mai mare și astfel pot părea mai deschise decât erau înainte. Aceste evoluții sunt normale din punct de vedere fiziologic, spun specialștii.
Așadar, cum știm când ar trebuie să ne îngrijorăm în legătură cu o aluniță care își schimbă aspectul? Mai exact, când o alunită este un semn al unui potențial cancer de piele, cum ar fi melanomul? Deși nimic nu ar trebui să înlocuiască evaluarea medicală, iti poti urmari evolutia alunitelor cu ajutorul metodei de examinare a pielii ABCDE, care te poate ajuta sa faci diferenta intre alunitele normale si melanom:
- A - Asimetrie: Dacă alunița este „tăiată” în două, iar o parte nu seamănă cu cealaltă, atunci este considerată asimetrică;
- B - Borduri: Marginile unei alunițe benigne sunt de obicei foarte bine delimitate. Marginile care sunt zimțate sau se estompează în piele sunt considerate neregulate;
- C - Culoare: Alunițele benigne au, de obicei, mai puțin de 3 culori. Culorile multiple sau extreme, cum ar fi negrul, ar trebui să te îngrijoreze;
- D - Diametrul: Alunițele cu diametrul mai mare de 6 mm au șanse mai mari de a fi atipice;
- E - Evoluție: Alunițele care își schimbă aspectul (culoarea, dimensiunea) într-un timp scurt pot fi periculoase.
Adresează-te medicului de familie sau dermatologului pentru o examinare a pielii dacă observi modificări ale alunițelor existente sau apariția unor alunițe noi. Cu ajutorul instrumentelor clinice, cum ar fi un dermatoscop, medicul va stabili dacă o aluniță este benignă sau necesită investigații suplimentare, cum ar fi o biopsie.
Vergeturi
Printre cele mai frecvente modificări ale pielii observate în timpul sarcinii se numără „striae distensae”, sau vergeturile. Acestea apar din cauza întinderii excesive a pielii care duce la întinderea fibrelor de țesut conjunctiv și apar cel mai adesea pe abdomen, sâni, fese și șolduri.
La început, vergeturile au o culoare roșiatică și destul de vizibile. În acest stadiu esunt denumite „striae rubra”. După câteva luni, roșeața se estompează treptat, iar vergeturile devin mai apropiate de culoarea pielii și sunt denumite „striae alba”.
Deși nu există un tratament specific pentru a reduce complet vergeturile, laserele specifice pot estompa roșeața în faza de striae rubra și pot reface textura în faza de striae alba. Unele soluții topice au demonstrat, de asemenea, unele beneficii în promovarea vindecării vergeturilor.
Pete pigmentare maronii
Multe femei însărcinate pot observa o linie maro verticală pe abdomenul lor, care devine tot mai vizibilă pe măsură ce sarcina evoluează. Aceasta se numește „linea nigra” și este rezultatul schimbărilor hormonale din timpul sarcinii și nu reprezintă un motiv de îngrijorare medicală.
O colorare fiziologică similară a pielii poate fi observată și în alte zone, inclusiv la nivelul areolei, al organelor genitale și al coapselor. Aceste modificări sunt benigne și, dacă nu sunt însoțite de simptome precum mâncărimi sau degradarea pielii, sunt considerate o parte naturală a sarcinii.
Pe de altă parte, eczema este o afecțiune inflamatorie care poate provoca degradarea pielii, mâncărimi și întunecarea pielii, putând afecta toate zonele menționate mai sus. Dacă observi orice simptome asociate cu schimbarea culorii, nu ezita să ceri sfatul medicului tău pentru tratament. Eczema poate fi gestionată în mod sigur și eficient prin utilizarea de creme hidratante și aplicarea tratamentelor topice prescrise.
Acnee
Acneea se poate acutiza în timpul sarcinii, poate varia de la puncte negre și puncte albe la papule și pustule inflamate și este localizată cel mai frecvent pe față. Deși nu este prea diferită ca aspect de acneea tipică a adolescenților, aceasta poate fi destul de persistentă pe toată durata sarcinii, iar tratamentul poate fi destul de dificil din cauza faptului că multe medicamente pentru acnee sunt considerate nesigure în timpul sarcinii și alăptării.
Înainte de a urma orice tratament pentru acnee, fie el și topic, discută cu medicul tău - singurul care îți poate da informații clare cu privire la tratamentele care pot fi utilizate în siguranță în sarcină.
Citește și:
Surse foto: Freepik
Surse articol: todaysparent.com, babycentre.co.uk