Planificată sau nu, sarcina este o binecuvântare de la divinitate. Părinții apreciază cu atât mai mult liniuțele de pe testul de sarcină atunci când se străduiesc din răsputeri să aibă un copil, fac tratamente și după lungi încercări reușesc.
Vă prezentăm povestea de viață a protagonistei noastre, o tânără femeie care a luptat atât de mult să fie mamă, încât a trecut prin proceduri medicale complicate, pierderi de sarcină și nu s-a lăsat doborâtă până când nu a putut să își strângă puii în brațe.
Mămica mărturisește că din momentul în care ea și soțul ei Ryan au încercat să conceapă un copil, a simțit cum ghinionul o urmărește pretutindeni. La vârsta de 29 de ani, femeia a trecut prin mai multe înseminări intrauterine, toate fără succes.
Ghinionul care a urmărit femeia ce își dorea să devină mamă avea o cauză medicală clară
Simțindu-se copleșită de-a dreptul de aceste eșecuri, femeia decis să apeleze la fertilizarea in vitro. Abia atunci a reușit să rămână însărcinată cu primul ei copil și să se declare mulțumită.
Sarcina părea a fi una normală, dar cu trei săptămâni înainte de data probabilă a nașterii, femeia a intrat în travaliu și a suferit de placentă reținută.
Această complicație a avut ca și rezultat o hemoragie puternică postpartum și un chiuretaj de urgență, în care placenta a fost dezlipită de peretele uterin. Procedura a fost traumatizantă atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere mental.
"După recuperare, am putut să merg mai departe și să mă bucur de statutul de nouă mămică proaspătă mămică".
16 luni mai târziu, a început tratamentul de inseminare in vitro pentru a rămâne însărcinată a doua oară. Ghinionul a revenit din păcate. Încercarea de a rămâne însărcinată cu cel de-al doilea copil s-a dovedit a fi mult mai provocatoare decât prima dată.
Timp de patru ani, femeia a tot încercat să rămână însărcinată prin procedura înseminării în vitro. În ultimul an, chiar a suferit patru pierderi de sarcină, una după alta. Ultima a fost cea mai delicată deoarece atunci mama a simțit cum a eșuat total și a fost absolut devastată.
5 adevăruri nespus de dureroase despre o pierdere de sarcină
„Sufeream de un sindrom rar întâlnit care mă împiedica să am un copil”
"Medicul la care mergeam mi-a dat o sacoșă întreagă de medicamente dar se pare că nu își făceau efectul. Intuiția îmi spunea că ceva nu este în regulă, dar nu puteam să ne dăm seama ce. La câteva săptămâni după cea de-a patra pierdere de sarcină, am făcut o programare la endocrinologie pentru a vedea ce pași ar trebui să mai urmăm pentru o eventuală sarcină", povestește ea.
"În 30 de ani de când sunt medic nu am văzut un caz că al dumneavoastră. Cred că ar trebui să consultați părerea unui specialist", a îndemnat-o domnul doctor endocrinolog.
"Recomandarea doctorului ne-a schimbat viața. Într-adevăr, a durat câteva luni până când am prins o programare la un renumit expert în domeniu, dar a meritat așteptarea. Cei din jur mă asigurau că numai așa voi putea rămâne însărcinată.
Am parcurs împreună cu medicul specialist toți pașii prin care am trecut pentru a o concepe pe fiica noastră, dar și eșecurile prin care am trecut în ultimul an și sarcinile pierdute.
Medicul specialist mi-a spus că în baza tuturor informațiilor pe care i le-am furnizat, era foarte posibil să sufăr de sindromul Asherman", mărturisește femeia.
Concret, acest sindrom este o boală rară care apare atunci când se formează țesut cicatricial și se acumulează în interiorul uterului. Aceste depuneri determină ca spațiul din uter să se micșoreze și embrionul să nu se poată prindă așa cum ar fi normal pentru a aduce sarcina la bun sfârșit. În cazurile severe, se poate vorbi chiar de infertilitate.
Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
Medicul specialist a programat o histeroscopie unde a folosit un instrument chirurgical cu o cameră atașată pentru a vedea linia uterului femeii. În urma acestei operațiuni, a descoperit că exista o cantitate semnificativă de țesut în uter, îndeosebi în partea anterioară, unde ar fi urmat să se prindă embrionul în urma implantării.
"După ce țesutul din interiorul uterului mi-a fost înlăturat, medicul specialist mi-a confirmat faptul că sufeream de sindromul Asherman și că din cauza aceasta pierdeam sarcină după sarcină", declară pacienta.
"De ce a durat atât de mult până să ne dăm seama de cauză? " l-a întrebat pe domnul doctor.
Acesta a explicat cu calm că afecțiunea este diagnosticată de obicei destul de târziu sau deloc, pentru că este foarte rară și nu poate fi detectată la anumite teste. Femeia s-a declarat mulțumită că a aflat cauza pentru care nu putea rămâne însărcinată.
„Am ieșit din cabinet în sala de așteptare și mi-am îmbrățișat strâns soțul. Am simțit cum ghinionul în sfârșit fugise de lângă mine"
Medicul i-a planificat un tratament ce a durat trei luni, iar pacientă se prezenta la clinică o dată la două săptămâni pentru o nouă intervenție. Între timp, trebuia să ia estrogen, un hormon care ar fi prevenit formarea de țesut în uter.
"Următoarele șase săptămâni au părut o infinitate. Vroiam doar să știu dacă tratamentul a dat rezultate și dacă voi rămâne din nou însărcinată. Îmi amintesc că la ultima programare, medicul specialist chiar m-a asigurat că țesutul nu s-a mai format în uter ca și înainte și că este sigur că voi putea rămâne însărcinată și voi duce sarcina la bun sfârșit.
Am ieșit din cabinet în sala de așteptare și mi-am îmbrățișat strâns soțul. Am simțit cum ghinionul în sfârșit fugise de lângă mine", povestește femeia.
În următoarea săptămână a programat o întrevedere cu endocrinologul pentru a planifica ultimul tratament. Specialistul a acceptat dar a avertizat-o că dacă și acest tratament eșuează, va trebui să apeleze la o mamă surogat.
"La momentul acela eram dispusă să accept orice fel de condiție doar să mă simt din nou mamă și să îi ofer fetiței mele un frățior sau o surioară. Am continuat procedurile și două săptămâni după transfer am rămas șocată când am văzut că nivelul hormonilor HCG se dublau și creșteau de la o zi la alta.
Din cauza pierderilor de sarcină anterioare, a trebuit să fiu precaută. Din fericire, am putut aduce pe lume al doilea copilaș, pe Noah care s-a născut sănătos și fericit", afirmă cu bucurie, mămica împlintă.
Ea ne vorbește despre încercările grele prin care a trecut și despre perioada lungă care a trecut până când a primit diagnosticul corect. Susține că este misiunea ei să ajute alte mămici care nu pot rămâne însărcinate sau care suferă de pierderi de sarcină și bănuiesc că ar putea fi diagnosticate cu Sindromul Asherman.
"Dacă aveți sub 35 de ani și mai multe sarcini pierdute sau nu ați putut rămâne însărcinată în ultimele 12 luni normal ori inseminarea in vitro a eșuat, este foarte posibil să fiți diagnosticate cu acest sindrom", susține pacienta.
Mămica îndeamnă femeile să consulte un specialist căruia să îi vorbească despre simptomele pe care le au și despre pierderile pe care le-au suferit. Se declară fericită că a putut în sfârșit să găsească cauza pentru care nu reușea să mai aducă pe lume un copil.
Aceasta nu poate decât să se întrebe câte mămici mai suferă de acest sindrom fără să știe și trec prin tratamente dificile și dureroase, când cauza este de fapt alta.
Cu siguranță povestea pe care ne am împărtășit-o mămica va ajunge la urechile cui trebuie și femeile care se confruntă cu infertilitatea vor avea o nouă șansă să aducă pe lume copii sănătoși. Opinia avizată a unui medic poate cântări greu în implinirea unui vis.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: huffpost.com