În cazul unui avort silențios, femeile nu experimentează simptomele care sunt prezente în cazul pierderii unei sarcini. Cele mai comune sunt fiind sângerările vaginale, crampele puternice sau eliminarea țesuturilor (sub formă de cheaguri).
Cea mai comună cauză pentru un avort silențios este anomalia cromozomială a fătului - care nu dă voie sarcinii să se dezvolte.
Nu toate femeile vor simți pierderea unei sarcini în același fel. Tocmai de aceea, e important să mergi la medic. Acesta își va da imediat seama dacă ai pierdut sarcina, pentru că nu va mai localiza bătăile inimii bebelușului. Chiar dacă fizic, femeile simt diferit, s-ar putea ca la nivel emoțional, avortul silențios să rezulte în stări asemănătoare.
Citește experiența unei femei de peste hotare, care a suferit un avort, dar nu a știut nimic până la vizita de la medic.
„Când eu și soțul meu ne-am decis că vrem să facem un copil, mă așteptam să dureze mult până voi reuși să rămân însărcinată. Dar nu a fost așa deloc. Am rămas însărcinată imediat.
Eram în vacanță în Australia, iar menstruația îmi întârziase. Am luat un test de sarcină și era pozitiv. Apoi, când ne-am întors acasă, m-am dus la medic ca să-mi fac teste de sânge și m-am programat și pentru prima ecografie.
Asistenta care s-a ocupat de ecografie, a localizat sarcina, însă mi-a spus că nu e suficient de avansată și cel mai bine ar fi să revin peste două săptămâni. Când am revenit peste două săptămâni, imediat ce m-am întins pe pat, mi-am dat seama că ceva era în neregulă, pentru că asistenta nu spunea nimic și avea o expresie confuză pe față.
„De ce crezi că ești însărcinată?”, m-a întrebat. Am rămas șocată de întrebarea ei și pentru câteva momente, am rămas fără cuvinte. Apoi i-am spus că am făcut un test de sarcină și a analize de sânge, ba chiar am fost și la o ecografie.
„Nu e nimic acolo. E un uter gol”, a mai spus. Apoi ne-a trimis acasă și ne-a spus că ne va suna medicul în două zile lucrătoare. Am sunat doctorul din mașină ca să mă lămuresc ce s-a întâmplat. Și-a cerut scuze pentru modul în care am fost tratați, am repetat analizele de sânge, însă, într-adevăr, nu mai eram însărcinată”.
Nu doar că femeia a pierdut sarcina și nici măcar nu avea idee, însă recuperarea a durat în jur de 3 luni.
„Corpului meu i-a luat 3 luni ca să expulzeze sarcina. Am luat și tratament medicamentos, care în mod normal, se ia pentru inducerea travaliului. În plus, am făcut nenumărate analize de sânge. În toată acestă perioadă, a trebuit să-mi continui viața și să mă duc la muncă, ca și când totul era bine”, mai povestește ea.
Mesajul pe care femeia vrea să îl transmită în urma experienței sale, este „nu vă învinovățiți”.
„Una din patru sarcini se încheie cu un avort și totuși, avortul încă este un subiect tabu. De multe ori, dăm vina pe noi și spunem că am făcut noi ceva greșit și de asta am pierdut sarcina. Dar nu e așa deloc. Nu e corect față de noi să gândim astfel”, a transmis ea.
Din fericire, după ce corpul său s-a recuperat, femeia a devenit mama unui băiețel sănătos, care în prezent, are 4 ani.
„Cu toate acestea, nu trece nici o zi fără să mă gândesc la prima sarcină”, încheie ea.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: progyny.com todaysparent.com