1. Respiratie ingreunata
Aceasta se numara printre primele schimbari cu care viitoarele mamici se infrunta. Pe masura ce sarcina se dezvolta, se instaleaza tulburarile cardiace - palpitatiile. Tulburarile respiratorii dispar in ultimele saptamani ale sarcinii, acesta fiind un semn ca sarcina se apropie de termen.
Perioda de sarcina suprasolicita inima, de aceea ea este nevoita sa pompeze o canitate mai mare de sange pentru a mentine nivelul optim de oxigen necesar organismului. O functie in plus pe care inima o exercita este reprezentata de circulatia placentara prin care sangele ajunge in celulele fetale impreuna cu oxigenul si substantele nutritive necesare.2. Urinezi frecvent
Uterul in crestere exercita o presiune ridicata asupra vezicii urinare, de aceea drumurile la toaleta sunt din ce in ce mai dese. Activitatea rinichilor este mai crescuta in perioada sarcinii deoarece ei trebuie sa elimine toate substantele toxice. De aceea, nu trebuie sa te ingrijorezi din cauza urinarii frecvente, deoarece este un fenomen normal. In ultimele doua saptamani, cand sarcina se apropie de termen, urinarea este mai frecventa.
Pentru a inlatura disconfortul, renunta la cafea si ceai deoarece acestea au efect diuretic. Ai grija sa bei in schimb sucuri de fructe, lapte si apa.
3. Cresterea sanilor
Datorita cantitatii de estrogen si progesteron din organism, sanii isi maresc volumul in timpul sarcinii. Cresterea glandelor mamare este mai pronuntata in primul trimestru de sarcina, insa acest lucru se poate extinde pe toata perioada celor 9 luni. Aceste modificari se produc la toate femeile insarcinate, insa la unele gravide cresterea sanilor poate fi mai pronuntata.De obicei femeile care sunt la prima sarcina observa o modificare notabila a marimii sanilor. Desigur, nu se poate stabili o regula deoarece fiecare sarcina este unica in felul ei, schimbarile fiind desigur diferite. Este necesara achizitionarea unor sutiene potrivite, de buna calitate, care ofera o sustinere potrivita a sanilor in timpul sarcinii si in timpul alaptarii.
4. Cresterea in greutate
Cresterea in greutate in timpul sarcinii este un fenomen specific acestei perioade. In primele 3 luni de sarcina, cresterea in greutate este moderata, accelerandu-se incepand cu luna a sasea. Se iau in medie intre 1,5 si 2 kg pe luna, la sfarsitul sarcinii acumulandu-se intre 11 si 13 kg mai mult decat inainte de sarcina.
O alimentatie sanatoasa si echilibrata ajuta la mentinerea unei greutati optime pe timpul sarcinii. Incearca sa iti stabilesti un orar al meselor pe care sa il respecti. De asemenea, evita pe cat mai mult posibil mancarea nesanatoasa iar micile placeri culinare trebuie satisfacute cu masura. Trebuie sa tii cont pe langa greutatea ta si de sanatatea fatului. O alimentatie sanatoasa si corecta nu numai ca iti va mentine silueta in limitele normalului, ci il va ajuta si pe bebe sa se dezvolte corespunzator.
5. Modificari la nivelul pielii
Vei observa diferente la nivelul texturii si culorii pielii tale, in perioada sarcinii. Una dintre acestea este reprezentata de "masca de sarcina" sau "cloasma" si anume hiperpigmentarea aripilor nasului si pometilor. Nu te ingrijora, deoarece acest fenomen este normal, iar cu putin machiaj poti rezolva situatia. De asemenea, dupa nastere, petele vor disparea.
Tot in categoria schimbarilor pielii in timpul sarcinii putem mentiona si faptul ca tenul poate fi mai imbujorat decat de obicei. Acest lucru este cauzat de cresterea fluxului sanguin, precum si de schimbarile hormonale.
Nivelul crescut de melatonina face ca pielea sa devina mult mai pigmentata in perioada sarcinii. Areolele mamare devin mai inchise la culoare, iar pe burta este posibil sa apara o dunga maronie. Toate aceste schimbari vor disparea insa dupa nastere!
Tu ai mai adauga ceva in lista noastra?