Tratament naturist pentru durerile de spate

Tratament naturist pentru durerile de spate

Irina Olteanu - Redactor Senior

Durerile de spate incomodeaza pe multe persoane si pot avea cauze diverse, insa inainte de a apela la clasicele analgezice ne putem folosi de cateva remedii simple si la indeamana. Sa aflam impreuna care sunt acestea si cum se utilizeaza pentru fiecare exemplu in parte.

Aspecte importante

In primul rand, trebuie sa stiti ca cel mai des intalnite cauze pentru durerile de spate sunt: accidentarile si ranirile (cand durerile se cronicizeaza), dar uneori o actiune simpla poate declansa durerea (cum este aplecarea). Exista de asemenea si o serie de alti factori care sporesc riscul de aparitie al durerilor: postura incorecta, conditia fizica precara favorizata de inactivitate, bolile interne (cum sunt pietrele la rinichi, infectiile, cheagurile de sange), obezitatea (in special in zona inferioara a corpului), stresul psihologic (emotional), osteoporoza sau pierderea de masa osoasa.

Remediile prezentate in continuare pot ajuta persoanele a caror durere are la baza o intindere, crampa sau tensiune musculara, dar in cazul in care resimtiti o stare de slabiciune, amorteala la nivelul picioarelor sau aparitia incontinentei (urinara sau fecala), trebuie sa apelati de urgenta la medic.

Repaus

Desi multe persoane considera ca o perioada de repaus la pat poate fi de ajutor, multi medici sugereaza evitarea acestui mijloc de ameliorare a disconfortului. Se pare ca statul in pozitie intinsa pentru o perioada indelungata poate inrautati durerile de spate, cea mai potrivita postura fiind cea cu doua perne sub picioarele usor indoite (pe durata aceasta puteti apela la tehnici de relaxare cum sunt meditatia sau respiratia profunda - inchideti ochii si respirati incet si profund numarand descrescator de la 100). Nu stati cu fata in jos deoarece va veti forta sa rasuciti capul pentru a respira bine, provocand durere la nivelul gatului. Faceti un efort sa va ridicati si sa mergeti incet cat de curand posibil (muschii se pot slabi si devin mai predispusi tensionarii).

Gheata

Aplicati o punga de gheata in decurs de 24 ore de la ranire (daca aceasta este cauza durerilor de spate) pentru a reduce la minimum inflamatia gheatasi a usura disconfotul crescand abilitatea nervilor de a transmite semnale de durere creierului (amorteste durerea). Cand spatele sufera o ranire, sangele se precipita in zona afectata si chiar daca o umflare locala este normala, prea multa inflamatie intensifica durerea si lungeste perioada de recuperare. Puteti aseza cuburi de gheata (sau chiar legume inghetate) intr-o punga de plastic si aplicati-o peste un prosop subtire (nu direct pe piele), lasand-o timp de 20 de minute, urmate de o pauza de 30 minute.

Baie fierbinte

In cazul in care au trecut mai mult de 24 ore de la aparitia leziunii, gheata nu va ameliora durerea sau inflamatia. Dupa prima zi, caldura contribuie la cresterea elasticitatii muschilor, prin urmare incercati sa va cufundati intr-o cada cu apa fierbinte timp de 20 de minute (sau chiar mai mult). Puteti adauga in acest sens si 2 cani de sare de baie care amelioreaza durerea prin reducere inflamatiei. Baia cu apa fierbinte nu este recomandata femeilor gravide, deoarece cresterea temperaturii corporale poate cauza defecte de nastere sau avort.

In cazul in care nu aveti dispozitia necesara pentru o baie, puteti umple o soseta curata si groasa cu 1 cana de orez negatit si incalziti-o in cuptorul cu microunde 30-60 de secunde, verificandu-i temeperatura inainte de a aplica. Puteti apela la comprese fierbinti la un interval de 48 de ore de la ranire (caldura relaxeaza muschiii, creste fluxul de sange si calmeaza), sub forma de carpa sau perna speciala incalzita.

Ceai de musetel

Stresul zilnic poate crea o tensiune la nivel muscular pe care ceaiul de musetel o va calma. Adaugati 1 lingurita de flori de musetel intr-o cana de apa fiarta, lasand sa infuzeze 15 minute (sau apelati la un plic de ceai). Puteti consuma 1-3 cani pe zi. Trebuie sa aveti grija daca sunteti alergici la polenul de ambrozie, deoarece musetelul contine proteine similare acestuia.

Radacina de ghimibir, salcie alba si gheara diavolului

Ghimbirul are in compozitie substante antiinflamatorii, inclusiv unele similare efectului aspirinei. Cand va doare spatele, taiati o bucata de 3-5 cm de radacina de ghimbir si asezati-o in 250 ml de apa fierbinte. Fierbeti timp de 30 minute si raciti inca 30 de minute. Strecurati si indulciti cu miere, daca doriti.

Si scoarta de salcie alba (scoarta de mesteacan si planta perisor) are proprietati similare datorita salicinului ce dureri spateeste convertit de organism in acid salicilic (in mod asemanator aspirina este transformata in acid salicilic in organism).

O alta planta utilizata este gheara diavolului, care contine harpagozide, compusi chimici cu proprietati antiinflamatorii. Multe studii au vizat eficacitatea acestora plante in comparatie cu cea a tratamentelor conventionale.

Pentru a prepara ceaiuri din aceste plante, adaugati un pumn din acestea intr-o cana sau doua de apa fierbinte si lasati sa infuzeze 10 minute. Retineti ca, daca sunteti alergici la aspirina, probabil veti fi si la derivatii sai, prin urmare evitati si plantele mentionate anterior.

Piper rosu

Contine o substanta chimica denumita capsaicina care chiar in cantitati mici ofera ingredientul activ ce prezinta proprietati analgezice. Eficacitatea sa se datoreaza fie abilitatii de a interfera cu perceptia asupra durerii, fie celei de a declansa endorfine ce calmeaza, fie chiar salicilatilor pe care-i contine. Daca utilizati o crema cu capsaicina sau piper rosu, spalati-va pe maini dupa aplicare (nu vreti sa intre in ochi sau in alte zone sensibile). Inainte de a-l utiliza sub forma de crema, testati toleranta pe o mica portiune de piele (daca observati o iritatie, nu-l mai folositi).

Uleiuri esentiale

Mentolul si camforul se gasesc in multe medicamente specifice durerior de spate ce ajuta in relaxarea tensiunii musculare care contribuie la probleme. Mentolul poate fi gasit in menta si menta creata sau in multe uleiuri aromatice. Camforul poate fi gasit in levantica, isop si coriandru.

De asemenea, salvia, rozmarinul si cimbrul sunt bogate in timol, carvacrol, compusi ce relaxeaza muschii. Pentru a utiliza aceste uleiuri, adaugati cateva picaturi la 2 linguri de ulei vegetal si masati amestecul pe zona afectata. Puteti adauga si cateva picaturi in baia fierbinte si cufundati-va o perioada, inhaland vaporii. Retineti ca uleiurile esentiale nu trebuie niciodata ingerate (pot fi fatale). Alti compusi puternici pentru actiunea de relaxare care pot ameliora spasmele de spate sunt borneol (un antispasmodic puternic, mai puternic decat mentolul si camforul) si acetat-bornil continute de cardamom, salvie si rozmarin. Valeriana are un efect usor sedativ si este indicata in general sub forma de comprimate (ceaiul are un miros neplacut). Alte uleiuri recomandate de aromoterapeuti: mesteacan, lavanda, piper negru, tamaioasa, ghimbir si maghiran.

De asemenea, uleiul de perisor poate fi aplicat extern prin masaj, insa pastrati-l departe de copii deoarece ingerarea sa poate fi fatala. 

Sfaturi

In final trebuie sa retineti ca sunt importante in prevenirea si ameliorarea durerilor de spate si urmatoarele: salteaua pe care dormiti (daca nu are textura potrivita poate contribui la aparitia durerilor), pozitia in care stati pe scaun (trebuie sa aveti portiunea lombara sustinuta de o perna speciala/un rulou), modul in care va aplecati (trebuie sa mentineti spatele drept si sa flexati genunchii) sau in care carati diverse obiecte (apropiati coatele si tineti obiectele aproape de corp).

Este bine sa fiti mereu atenti la posibile raniri, evitand intinderi, rasuciri si ridicari de obiecte grele si sa monitorizati greutatea (un abdomen proeminent poate conduce la o aplecare a spatelui care inrautateste senzatia de durere). Puteti apela si la inot care este cea mai buna forma de exercitiu aerobic pentru spate, deoarece tonifiaza si intareste musculatura spatelui si pe cea a abdomenului, care sustin coloana vertebrala. Alte variante de terapie alternativa: chiropractura (o forma de tratament manuala ce consta in manipularea articulatiilor coloanei vertebrale ce influenteaza sistemul nervos central si periferic), masaj.

Doamna doctor Alice Sirb, medic ginecolog cu competenta in medicina aero-spatiala, acupunctura si fitoterapie de la Centrul de Sanatate Equilibrium ne precizeaza urmatoarele:

"Acupunctura are indicatie de electie in cazul diverselor nevralgii. Are efect rapid, in special daca se foloseste stimularea electrica pe ac (electropunctura). Electropunctura este terapia indicata in special in afectiunile musculoscheletale, asigurand relaxare musculara si efect antiinflamator.

O sa discut doar despre doua dintre multiplele nevralgii pe care le poate trata acupunctura si anume:
1.Nevralgia intercostala-se manifesta prin dureri acute pe traiectul unui nerv intercostal, cu perioade de acalmie, caracterul durerii poate fi arsura, intepatura, taietura sau presiune si poate iradia pe tot traiectul nervului si in zonele adiacente acestuia. Frecvent acestor dureri se asociaza anestezia sau hipersestezia zonei. Cauzele nevralgiei intercostale sunt: expunerea la frig si umezeala, afectiuni ale coloanei vertebrale, ale coastelor etc. In cazul acestei patologii foarte mediceficienta este fitoterapia in combinatie cu acupunctura. Jneapanul, vita de vie, coacazul negru si salcia alba sunt cele mai frecvent folosite pentru ameliorarea durerilor.

2.Nevralgia de sciatic -poate fi insotita de lombalgii (dureri de spate) sau poate fi izolata. Durerea este violenta, continua, intrerupta de paroxisme. Localizarea durerii este pe traiectul nervului sciatic (de la fesa, partea posterioara a coapsei, partea antero-externa a gambei si partea dorsala a piciorului). Caracteristic este exacerbarea durerii noaptea si la mers.

Nevralgia sciatica esentiala este declansata de frigul umed, aceasta cauza fiind cea mai frecventa in cazul acestei afectiuni. Este intalnita la persoane in jur de 40 de ani care prezinta uneori si alte manifestari reumatismale.
Tratamentul acupunctic in cazul nevralgiei de sciatic este completat cu eficienta de 100% de infiltratii in punctele de acupunctura specifice pentru aceasta patologie. Infiltratiile se fac cu solutii homeopate special concepute pentru diverse afectiuni. Mentionez ca aceste infiltratii pot fi facute numai de catre medic."
 

Multumim doamnei doctor Alice Sirb pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Citeste si:

Durerile de spate din timpul sarcinii 

Surse:
www.motherearthnews.com; http://altmedicine.about.com; http://health.howstuffworks.com; www.mercola.com/

Articolul urmator
Durere de maxilar la copil: cauze și tratament
Durere de maxilar la copil: cauze și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4
    A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4

    Dina Aktar era însărcinată în câteva luni când a început să aibă dureri de cap și o tuse persistentă. Tânăra de 29 de ani din Londra, care mai avea...

    În halat și cu ghiozdanul în spate. Povestea Emei, fetița de 3 ani găsită de polițiști pe marginea unui drum din Buzău
    În halat și cu ghiozdanul în spate. Povestea Emei, fetița de 3 ani găsită de polițiști pe marginea unui drum din Buzău

    S-a întâmplat duminică, pe 20 februarie. Ema, o fetiță de numai 3 ani, a văzut cum tatăl și fratele ei au plecat. Gândind că aceștia se duc spre școală și...

    Jurnalul unui băiețel de 8 ani din Mariupol: ”M-am trezit. Am o rană pe spate și pielea ruptă. Sora mea are la cap”
    Jurnalul unui băiețel de 8 ani din Mariupol: ”M-am trezit. Am o rană pe spate și pielea ruptă. Sora mea are la cap”

    De 3 săptămâni evit pe cât posibil să mai urmăresc știrile cu războiul din Ucraina. Iau numai informații de bază și închid pagina de internet sau televizorul...

    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

    Cât de grea este nașterea fără epidurală? Ne spune o mămică de peste ocean, care a născut 4 copii, fără injecția la care speră majoritatea mamelor, care se pregătesc să...

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    Laptele școlar: O întreagă industrie în spate, dar copilul tău, al meu și elevii, în general, sunt cei care îl gustă primii
    Laptele școlar: O întreagă industrie în spate, dar copilul tău, al meu și elevii, în general, sunt cei care îl gustă primii

    Drumul laptelui de la fermă și până pe băncile elevilor este unul foarte meticulos și atent gândit. Programul pentru Școli al României este atent gândit și...

    Ce boli ascund durerile de călcâie
    Ce boli ascund durerile de călcâie

    Când durerile de călcâie îți afectează mișcările de zi cu zi, se modifică și mersul. În aceste condiții, ești mai predispusă pierderilor de echilibru și...

    © 2025 Qbebe