Programul cornul și laptele este apreciat de către părinții elevilor claselor primare. Acest program a apărut în anul 2002, fiind introdus în școli de Guvernul României pentru copiii din grădinițe și școli generale.
Ceea ce mulți părinți nu știu este că laptele, de când este muls de la vaca din ferma agricolă cu care școlile, au contract și până ajunge pe bancă elevului din România, parcurge un drum al responsabilității.
Așadar, drumul laptelui către școală nu implică numai aspecte tehnice, ci și chestiuni economice și umane. La final, produsul trebuie să fie sănătos, de calitate, savuros pentru micuții care îl sorb zilnic din pahare sau din cutii.
Proprietarul fermei Banat Milch din județul Arad, Boldis Szilamer Mihály, declară pe marginea acestui subiect: „angajații mei au la rândul lor copii care beau din laptele școlar, dat de vacile pe care le îngrijesc cu atâta dăruință aici la fermă”. Aceasta este doar una din sutele de ferme care livrează zilnic lapte și care este înscrisă în Programul pentru Școli al României, așa cum se numește acum programul laptele școlar.
Drumul laptelui de la fermă pe băncile copiilor, tehnologizat și robotizat pentru garanția calității
La ferma tehnologizată prin investiții cu fonduri europene, vacile sunt îngrijite în condiții foarte bune pentru a produce lapte de calitate. Așadar, animalele mănâncă, se odihnesc, ajung în zona de muls unde totul este robotizat.
Ulterior, laptele muls în condiții sterile este colectat într-un tanc uriaș de unde este preluat de cisternele speciale. Camioanele încărcate cu lapte merg de la fermă la fabrica din apropiere pentru a-l îmbutelia astfel încât să fie savurat de către copii.
„Este un lucru nobil să faci lapte școlar lapte pentru copii”
Proprietarul Fermei Banat Milch subliniază faptul că pentru el, a produce lapte școlar pentru copii este un lucru nobil, iar principalul țel al reprezentanților și angajaților fermei pe care o reprezintă este să învețe copiii să aibă parte de o nutriție echilibrată și să se hrănească sănătos.
„Totul pornește de la o nutriție sănătoasă a animalelor, o bază furajeră completă din care se formează după aceea un lapte sănătos, care este livrat mai departe către procesator. Nu este o afacere simplă, unii zic că este industria grea a zootehniei, producerea de lapte”, subliniază fermierul.
Din momentul în care laptele este muls, nu are contact cu aerul, cu exteriorul sau cu o altă persoană, ci primii care degustă licoarea albă magică sunt chiar copii. Sunt sute de oameni implicați în procesul parcurs de lapte de la fermă și până pe banca copiilor.
Petru Stelian Dreghiciu este director al unei fabrici de lactate denumită Simultan din județul Timiș. Aici se produce cea mai mare cantitate de lapte școlar. De aici pleacă pe băncile școlilor 300.000 de porții în fiecare zi, în mai multe zone ale țării. Acesta mărturisește că sute de oameni lucrează să ducă laptele la timp în școli, lapte de bună calitate, preluat de la ferme din patru județe.
Procesul de producție este unul foarte riguros și se pune un accent deosebit pe calitate și pe siguranța alimentară. Fermierul subliniază că laptele pentru acest program dedicat copiilor este controlat suplimentar față de laptele obișnuit din comerț pentru că este vorba de sănătatea micuților în joc.
abel pe vârste: cât lapte trebuie să bea copilul
Programul Laptele Școlar, beneficii pentru copii și producătorii locali
Pe lângă beneficiile pentru sănătatea copiilor, programul prin care laptele ajunge în școli sprijină agricultura locală, atât producătorii, cât și procesatorii locali, conform declarațiilor lui Dorin Cojocaru, președintele Asociației patronale Române din industria laptelui. El militează pentru crearea condițiilor de cea mai bună calitate pentru toți cei implicați în acest program.
Astfel, inițiativa nu numai că aduce un aport semnificativ în educația și nutriția copiilor, ci și un aport pozitiv în sectorul agricol românesc. Fermierul Boldis Szilamer Mihály mărturisește că „trebuie să stimulăm curiozitatea copiilor pentru a vedea fermele și pentru a înțelege procesul de producție”.
Gândit ca o încurajare a vieții sănătoase, susținut cu fonduri de zeci de milioane de euro an de an, răspândit la nivelul orașelor, statelor, laptele școlar este un program care, după 22 de ani de funcționare este în permanență îmbunătățit și adaptat la nevoile copiilor. Acest lucru este susținut și de dezbaterile regionale organizate de edupedu cu susținerea APRIL și în parteneriat cu Portant Public Affaires și inspectoratele școlare.
Programul a fost extins până în anul 2029 pentru a promova alimentația sănătoasă și pentru a sprijini producătorii și procesatorii de lapte din România.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: edupedu.ro