Ministerul Educației vrea efectuarea de teste antidrog în școli în urma problemelor cu care cadrele didactice se confruntă în ultimul timp. În urmă cu doar câteva luni, un copil care nici măcar nu împlinise vârsta de 10 ani a ajuns la spital cu halucinații de la o substanță interzisă. De asemenea, vârsta consumatorilor de substanțe a scăzut la 13 ani, iar această situație i-a determinat pe responsabilii din Ministerul Educației să ia măsuri.
Elevii bucureșteni răspund în mare majoritat cu „DA” pentru testarea antidrog în școli
Se pare că elevii bucureșteni sunt de acord cu propunerea inițierii de teste antidrog în școli, conform unei chestionar amplu inițial de către Instituția Prefectului Municipiului București la care au răspuns peste 20.000 de elevi.
„60,2% dintre respondenți sunt de acord cu introducerea acestor teste antidrog în școli, iar 50% sunt de acord cu efectuarea periodică a analizelor de sânge în vederea depistării substanțelor în sânge”, după cum arată comunicatul de presă al Instituției Prefectului Municipiului București.
Într-o majoritate covârșitoare, 7,2% dintre elevi consideră că introducerea cursurilor antidrog în programa școlară ar fi foarte benefică, iar 61% dintre respondenți consideră că persoanele care consumă astfel de substanțe suferă mai degrabă de afecțiuni și nu sunt infractori.
„Se discută despre programe naționale de testare și decizia, calendarul, va depinde de momentul în care planul național va fi finalizat. Testarea comportă o serie de precondiții, care țin inclusiv de chestiuni medicale, implică un acord al elevului major sau al familiei și de aceea e discutată inclusiv din punctul de vedere al locului unde se poate desfășura”, declara Ligia Deca, ministrul Educației.
Una dintre variante este ca aceste teste să fie efectuate chiar în cabinetul școlii într-un spațiu intim și confortabil cu ajutorul unei persoane abilitate să recolteze probe biologice și să manevreze acest echipament.
În cazul unui asemenea test care costă în jur de 90 RON, rapoartele arată că 10% din rezultate sunt fals pozitive și 9% fals negative, iar consumul de substanțe interzise de tip marijuana nu sunt detectate la mai mult de o oră de la consum. Așadar, elevii pot fi depistați pozitivi la una din cele 8 substanțe psihotrope trecute în manualul testului și ulterior trebuie duși la analize de sânge, ceea ce implică un nou acord din partea elevului major sau a părinților.
În Europa, 10 state permit această intervenție, prin urmare în Cehia și Finlanda unitățile de învățământ pot sesiza organele de ordine și copiii pot fi testați fără acordul reprezentanților legali, în timp ce în Irlanda, Marea Britanie, Suedia, Slovacia există doar testări sporadice cu acordul părinților. La polul opus, majoritatea statelor americane fac testări în masă în școlile în care actele de violență au incidență crescută.
Anul 2023-2024 școlar ar putea aduce teste antidrog în școli
Pe data de 1 septembrie 2023, Alexandru Rafila ,ministrul sănătății, comenta propunerea prefectului capitalei privind testarea în școală cu aparat antidrog și prezentarea unei adeverințe medicale la începutul anului școlar.
Ministrul Sănătății a precizat că trebuie crescută capacitatea de testare pentru droguri și crescută importanța educației pentru sănătate care poate să genereze comportamente de bună calitate.
„Cred că ceea ce trebuie să facem, din punctul meu de vedere, al Ministerului Sănătăţii, este să creştem capacitatea de testare pentru droguri. Ea există în centrele şi Institutele de medicină legală şi sunt la dispoziţia colegilor de la MAI, pe baza unui ordin comun pe care l-am semnat anul trecut, dar capacitatea de testare trebuie crescută la nivelul Ministerului Sănătăţii cât şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor”, preciza Alexandru Rafila în luna septembrie a anului 2023.
18 semne că ai un copil care consumă droguri
În urmă cu câteva luni, Instituția Prefectului Municipiului București a inițiat o dezbatere publică referitoare la introducerea măsurilor de prevenție a consumului de astfel de substanțe interzise în rândul elevilor și tinerilor din școlile bucureștene, iar prefectul capitalei Rareș Hopincă anunța realizarea unui sondaj amplu la nivelul capitalei pentru care au răspuns cei 20000 de elevi cu rezultate îmbucurătoare.
Surse foto: unsplash.com, unsplash.com, unsplash.com, pexels.com,
Surse articol: digi24.ro, stirileprotv.ro, mediaflux.ro