Regizorul Tudor Nicorici, care coordonează acest proiect, spune, potrivit școala9.ro, că spectacolul educativ se va desfășura în timpul orelor de limba română, la cererea profesorilor sau directorilor de școală, și va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri.
„Am știut de la început că mergem în școli și că intrăm la o oră de română, deci avem 50 de minute, poate 60 cu tot cu pauză și în aceste 60 de minute trebuie să și jucăm, să primim și feedback. Așa că am făcut ceva mai brut, totul să fie foarte simplu și ceea ce ține de estetică, de zona abstractă, să fie suprimat”, a explicat, pentru școala9.ro, regizorul Tudor Nicorici.
Actorul care îl joacă pe Vasile Baciu, unul dintre personajele din romanul „Ion”, speră că prin acest spectacol să reușească să dea un înțeles poveștii lui Ion și să dea, în același timp, un imbol liceenilor să citească.
„Am plecat de la ideea că poți intra în contact cu acest roman nu doar prin metoda plictisitoare, iau și citesc cele 600 de pagini de roman. Încercăm să dăm și un înțeles poveștii lui Ion, dar încercăm să dăm și un imbold liceenilor ca să găsească o metodă care să-i atragă să citească, nu doar să li se spună «citește!» și atât”, spune acesta, potrivit sursei mentionate anterior.
Spectacolul educativ „Ion”, alături de „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” a lui Marin Preda, pus în scenă de alti tineri de la UNATC, face parte din proiectul „Teatru pentru BAC” al masterului Pedagogie teatrală. Cei care vor să vadă piesele trebuie să urmărească conturile de Facebook sau de Instagram ale UNATC și să-și rezerve un loc trimițând un mesaj echipei. La fel, îi pot contacta și profesorii sau directorii ca să-i cheme în școală. Intrarea este gratuită!
Între timp, la UNATC există mai multe programe educative în derulare. Unul dintre ele este UNATC Junior, la care pot participa atât copiii, cât și adulții, în anumite perioada, sâmbătă, la atelierele de jocuri teatrale.
Surse foto: Instagram - Mirela Jienescu
Surse articol: scoala9.ro