Peste 60.000 de elevi NU au intrat în BAC anul acesta. Procentul este cu 10% mai mare decât anul trecut

Peste 60.000 de elevi NU au intrat în BAC anul acesta. Procentul este cu 10% mai mare decât anul trecut

Mariana Voinea

60000 din copiii care călcau timid pragul școlii în clasa I acum 12 ani, nu s-au înscris la Bacalaureat! Echivalentul populației unui oraș mic! Ce s-a întâmplat cu acești elevi, sau mai bine zis ce se va întâmpla? Oare nu mai este diploma de BAC o necesitate?

Generația elevilor 2024 este ultima fără clasă pregătitoare. Ceea ce îngrijorează foarte mult este faptul că 30% dintre cei care au intrat în clasa I în urmă cu 12 ani nu au mai ajuns să susțină Bacalaureatul, adică peste 60.000 de elevi, cu 10.000 mai mulți față de anul trecut.

Din elevii care se înscriau în clasa întâi acum 12 ani, peste 60.000 nu s-au putut înscrie în acest an la Bacalaureat, conform unei analize edupedu.ro. 30% dintre elevi, eliminând numărul celor care s-au îndreptat în clasa a IX a către învățământul profesional, nu dau Bacul.

Nimeni nu știe ce se întâmplă cu acești elevi, reprezentanții Ministerului Educației nu cunosc adevăratele motive. Unde pot fi regăsiți? Cine este responsabil pentru ei și pentru parcursul lor educațional, într-un sistem de învățământ în care cele 12 clase sunt obligatorii prin lege?

Cert este că în cei 12 ani de școală, educația a avut 12 miniștri și fiecare a venit cu noi modificări, idei, reguli, percepții. Până anul acesta, când educația a obținut o finanțare bună datorită grevei profesorilor și PNRR-ului, acest domeniu a fost subfinanțat ,conform rapoartelor internaționale ale Comisiei Europene, Băncii Mondiale și OCDE.

Guvernele nici nu au acordat procentul prevăzut de lege și anume 6% în Legea 1 din 2011 și 15% din bugetul general consolidat în legea 198/2023, indiferent de partidele componente.

Unde s-au pierdut elevii generației 2024?

În septembrie 2012, în clasa întâi se înscriau 202134 de elevi, conform statisticilor Ministerului Educației. Aceasta este ultima generație fără clasă pregătitoare. În anul următor, în clasa a II-a erau înscriși 203387 de elevi, dar din păcate în clasa a III-a au intrat doar 197593 de copii, conform datelor de la Institutul Național de Statistică obținute de Edupedu.

copii cu roba si toca la scoala

Următoarele date sunt disponibile începând clasa a VII-a, când Ministerul Educației a dat simularea pentru Evaluarea Națională. Din aceste date, reies 182203 elevi înscriși în sistemul de învățământ. Diferența până în acest moment este de aproximativ 20.000 de elevi.

Dar statisticile sunt și mai îngrijorătoare, pentru că la finalul clasei a XIII-a, în 2020, doar 178717 ajung să figureze ca absolvenți ai gimnaziului. La un simplu calcul, într-adevăr cifrele sunt alarmante, nu-i așa?

Ce subiecte s-au dat la primul examen de bacalaureat din România. Tu știi să le rezolvi?

În iunie 2020 se înregistra cel mai mare număr de elevi înscriși la Evaluarea Națională din ultimii șapte ani. Evaluarea a fost organizată în condiții de distanțare fizică și norme de igienă suplimentare, numărând cel mai mare număr de elevi prezenți la probele de matematică și limba română din perioada 2014-2020.

Din păcate, examenul a marcat și cea mai mare rată de absenteism din acea perioadă pentru că 2 din 10 elevi ai acestei generații nu au mai ajuns la această etapă.

fete cu roba si toca se bucura

Datele oficiale analizate de cei de la Edupedu arată că numărul elevilor înscriși la evaluarea națională în anul 2020 a fost de 172532, din care s-au prezentat la limba română 161038 de elevi. Ceea ce înseamnă că peste 11.000 de elevi s-au înscris, dar nu s-au mai prezentat la examene.

Desigur că o parte din cei care au terminat clasa a VIII-a s-au îndreptat către învățământul profesional, și anume 22527 de elevi. Asta înseamnă că în clasa a XII-a, la liceu, au ajuns să fie înscriși la începutul anului școlar 2023-2024, 146000 de elevi, conform datelor de la simularea probelor de BAC.

Ministerul Educației anunță că doar 119000 de elevi din generația actuală s-au înscris la sesiunea de vară a bacalaureatului 2024. Există o diferență clară de 27.000 de elevi care erau înscriși în clasa a XII a și nu au mai participat la bacalaureat.

Situația este mult mai gravă decât cea din anii trecuți, când analizele Edupedu arată că peste 50000 de copii care au început clasa întâi în urmă cu 13 ani, nu s-au mai înscris la bacalaureatul din 2023 adică 24% din întreaga generație.

60000 de elevi reprezintă echivalentul a 2400 de clase cu câte 25 de elevi sau echivalentul populației unui oraș ca Vaslui sau Reșița. Atât de mulți copii nu au mai ajuns la bacalaureat în 2024!

Ligia Deca, Ministrul Educației a semnat chiar un document cu 13 măsuri pe care le-a trimis în școli pentru a combate neparticiparea masivă și pentru a încerca să-i convingă pe elevi să se înscrie la bacalaureat 2024.

Măsurile impuse erau recomandate de cercetători în rapoartele lor, evidențiind mai multe aspecte. S-au făcut recomandări privind organizarea de programe naționale și liceale pentru promovarea importanței diplomei de bacalaureat, implementarea programelor de educație remedială pe parcursul liceului.

S-a pus accent și pe asigurarea condițiilor de transport școlar gratuit sau asigurarea unei mese calde pentru liceeni, printre alte măsuri luate.

Examenul de Bacalaureat este inutil pentru admiterile la facultățile din străinătate?

Sprijin acordat familiilor dezavantajate pentru a susține cheltuielile necesare participării elevilor la educație

Pentru ca elevii să poată participa la educație și să promoveze examenul de bacalaureat este necesar sprijinul financiar acordat familiilor dezavantajate din punct de vedere social și fubabcuar. Acest sprijin face referire la cheltuielile cu transportul școlar, decontarea integrală și la timp a transportului elevilor navetiști, asigurarea microbuzelor pentru transportul școlar local.

cineva inmaneaza o toca si o diploma

De asemenea, s-a făcut referire la hrana și masa caldă asigurată a elevilor de liceu, asigurarea de rechizite și pregătirea remediară și suplimentară pentru bacalaureat sau oferirea de meditații sau alte forme de sprijin educațional suplimentare gratuite.

De aceste măsuri beneficiază elevii care au părinți care provin din medii defavorizate, care au părinți plecați în străinătate, care se confruntă cu situații de violență în familie sau sunt implicați în activități lucrative de la vârste mici.

Fără doar și poate, datele analizate sunt îngrijorătoare. Elevii merită o educație, merită o diplomă de bacalaureat, merită să le fie recunoscute eforturile depuse de-a lungul celor 4 ani de liceu!

Surse foto: pixabay.compixabay.compexels.compexels.com

Surse articol: edupedu.ro

Articolul urmator
Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi
Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mai puțini elevi în clasele primare pentru anul școlar 2024-2025, propune Ministerul Educației
    Mai puțini elevi în clasele primare pentru anul școlar 2024-2025, propune Ministerul Educației

    Ministerul Educației propune o medie de 18 elevi la clasă, însă numărul poate varia, cu condiția să se încadreze între 10 și 26 de copii; nu mai mult, nu mai puțin....

    Evaluarea Națională 2024: De 7 ori mai puține medii de 10 față de anul trecut
    Evaluarea Națională 2024: De 7 ori mai puține medii de 10 față de anul trecut

    S-au afișat rezultatele inițiale la Evaluarea Națională 2024! Înainte de contestații rezultatele sunt... ușor dezamăgitoare. Prea puțini elevi au luat note de 10, iar rata de...

    Singura mea rezoluție pentru anul acesta, ca mamă, este să supraviețuiesc
    Singura mea rezoluție pentru anul acesta, ca mamă, este să supraviețuiesc

    La fiecare început de an ne promitem că în următoarele 12 luni vom face tot posibilul pentru a deveni cele mai bune versiuni ale noastre. Vom merge la sala, vom găti mai des...

    Ce s-a întâmplat cu fiul lui Nadine după ce acesta a cerut să fie complet indepent cu școala. „Noah, fiul meu de 14 ani, a decis anul trecut că nu mai vrea să fie bătut la cap de noi cu lecțiile și școala"
    Ce s-a întâmplat cu fiul lui Nadine după ce acesta a cerut să fie complet indepent cu școala. „Noah, fiul meu de 14 ani, a decis anul trecut că nu mai vrea să fie bătut la cap de noi cu lecțiile și școala"

    Fiul vedetei TV care a debutat în „Școala vedetelor” i-a cerut mamei sale independența din punct de vedere educațional. Nadine a acceptat, nu l-a mai „bătut la...

    Vești bune de la BAC: cea mai mare rată de promovare din ultimii 12 ani
    Vești bune de la BAC: cea mai mare rată de promovare din ultimii 12 ani

    Rata de promovare la examenul de bacalaureat 2022 a fost cea mai bună din ultimii 12 ani, a anunțat luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Au promovat cu 2.928 de candidați mai...

    Ce tradiții de Paște mai respectă românii anul acesta
    Ce tradiții de Paște mai respectă românii anul acesta

    Paștele este una dintre cele mai importante sărbători religioase și este marcată de numeroase tradiții și obiceiuri, pe care mulți români le respectă cu sfințenie, de ani de...

    Zodiile care se conectează cu sufletele lor pereche anul acesta
    Zodiile care se conectează cu sufletele lor pereche anul acesta

    Chiar dacă realizezi că ai alături persoana care este sufletul tău pereche, nu îți este întotdeauna la îndemână să-ți deschizi pe deplin sufletul în...

    Ce ai învățat din anul care a trecut, conform astrelor și zodiei tale
    Ce ai învățat din anul care a trecut, conform astrelor și zodiei tale

    Despre anul ce este pe cale să se încheie, astrologul Narayana Montúfar (autor al cărții „Moon Signs: Unlock Your Inner Luminary Power”) a explicat, pentru...

    © 2024 Qbebe