Detectarea consumului de droguri în școli a devenit o prioritate pentru Ministerul de Interne în anul școlar 2023-2024. Tentațiile sunt din ce în ce mai mari, iar tragediile legate de acest obicei scăpat de sub control sunt din ce în ce mai dese.
Guvernul României va lua măsurile necesare pentru a interveni, astfel încât evenimente devastatoare ca cele din stațiunea 2 Mai, în care și-au pierdut viața doi studenți la Geografie în urma unui accident provocat de un șofer aflat sub influența substanțelor interzise să nu mai existe.
În vârstă de doar 19 ani, șoferul care a fugit imediat de la locul accidentului se afla sub influența mai multor substanțe grele, fapt descoperit în urma testărilor efectuate.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu face primele dezvăluiri în legătură cu planul național de acțiune pentru siguranța școlară, care ”va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenţei şi bullying-ului în şcoli. Ca element de noutate, intenţionăm să constituim grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, formate din reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţii de părinţi şi elevi”, declară acesta.
”Tot ce voi propune ca propunere de act normativ, de la confiscarea mașinii cu care se transportă droguri, la mărirea duratelor de timp după care îți poți recupera carnetul dacă consumi droguri. Va fi supus tuturor canoanelor de adoptare a legislației României, adică dezbatere publică, proceduri de avizare, dezbateri în Parlament”, a continuat declarațiile Ministrul de Interne care invită toți cetățenii României să ia parte la acest proces.
Ministerul Sănătății și Dezvoltării, precum și Ministerul Educației, în acord cu Ministerul de Interne vor aborda această temă cu maximă seriozitate, pentru siguranța elevilor.
Tot ce trebuie să știe un părinte despre drogurile legale
Creșterea almantă a consumului de droguri în rândul școlarilor și tinerilor de liceu necesită luarea unor măsuri drastice care vor avea ca și rezultat crearea unui mediu educațional sănătos și sigur pentru toți participanții.
Avem și declarația unui medic psihiatru, Claudia Ștefănești care din experiența ei profesională declară că: ”există o mare parte din consumatori care încep să consume de la vârsta de 12 ani droguri. Au fost situații mai rare în care consumul a debutat de la 10 ani”. Expertul continuă să ne expună această situație alarmantă, concluzionând că foarte mulți dintre elevii care consumă droguri își pierd locul în societate și nu se pot adapta regulilor. În plus, ne avertizează că dependența se poate instala chiar de la prima întrebuințare a unui narcotic.
18 semne că ai un copil care consumă droguri
Cum se va desfășura testarea de droguri în școli
Testele antidrog vor fi efectuate de personalul medical, cu acordul părinților elevilor vizați, numai în condițiile în care aceștia manifestă vizibil un comportament caracteristic consumului de stupefiante.
”Statisticile arată că în anul 2022 într-un raport privind traficul de droguri la nivel european, România era sub media țărilor europene, în această zonă a consumului, a țărilor de destinație a drogurilor. Iar pe de altă parte, se poate constata că, în 2023, raportul se transformă, există un fenomen de transformare a traficului de droguri, implicit a consumului și distribuției de droguri, acestea devenind mult mai complexe”, afirmă secretarul de stat în Ministerul Justiției Bogdan Ilea pentru Euronews.
Părinții, împreună cu profesorii, reprezentanții unităților școlare, cadrele medicale din școli, reprezentanți ai ministerelor și toate celelalte instituții implicate trebuie să privească nu numai cu interes, ci și cu îngrijorare cifrele alarmante și să conlucreze la luarea unei decizii atât de benefice pentru viitorul copiilor
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: euronews.ro, libertatea.ro, stirileprotv.ro,