Lupta de putere dintre tine și copil- 7 sfaturi pentru a o evita

Lupta de putere dintre tine și copil- 7 sfaturi pentru a o evita

Alina Nedelcu - Redactor Senior

O luptă de putere se referă la faptul că două sau mai multe părți intră în competiție pentru a controla sau pentru a domina o situație. În ceea ce privește lupta de putere dintre părinți și copii, aceasta intervine când copiii vor să fie cât mai independenți, iar părinții încearcă să-i determine să adopte un anumit comportament. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, descoperi cum ar trebui să procedezi pentru a diminua cât mai mult riscul ca tu și copilul tău să vă aflați adesea într-o luptă de putere, care, în timp, poate avea impact negativ asupra bunului mers al relației voastre.

Alege-ți cu grijă „bătăliile”

Una dintre cele mai inspirate metode pe care le poți utiliza pentru a evita o luptă de putere cu copilul tău este evitarea. Ca părinte, este tentant să te arunci într-o confruntare cu copilul când ești furioasă, când vezi că acesta nu te respectă și că nu ține seama de ceea ce i-ai spus. Spre exemplu, o luptă de putere poate interveni când micuțul refuză să-și strângă jucăriile sau când discuți în contradictoriu cu un adolescent în legătură cu ora până la care poate sta cu prietenii săi în weekend. Cu toate acestea, nu este cazul să dai curs oricărei „bătălii” care îți apare în cale pentru a nu-i da impresia copilului că are puterea de a te provoca și pentru a se folosi de această atitudine pentru a obține oricând ceea ce își dorește.

Pentru ca relația voastră să aibă cât mai puțin de suferit, încearcă să vii cu replici precum: „Am discutat deja ce se va întâmpla. Nu mai vreau să discut pe acest subiect”. Pleacă apoi din preajma copilului, gândindu-te că, odată cu plecarea ta, îl eliberezi, de fapt, de puterea pe care vrea să o utilizeze într-un mod negativ. 

mama aflata in fata fetitei sale care sta pe jos si plange, dupa ce a facut dezordine

Ascultă-ți copilul cu atenție și adresează-te problemei

O situație des întâlnită în viața de părinte, care poate declanșa ușor o luptă de putere cu copilul, este și aceasta: copilul nu vrea să se apuce de teme. Când îl întrebi de ce, îți dă un răspuns care te deranjează, cum ar fi: „Nu vreau să mai fac teme. Școala e plictisitoare. Și tu ești la fel”. Inițial, ai vrea să vii cu o replică de acest tip: „Nu ai fost respectuos/respectuoasă cu mine și nu îmi place. Tu niciodată nu ai chef să-ți faci lecțiile!”

Ca să eviți riscul ca între voi să intervină o luptă de putere, respiră adânc, fii cât mai calmă și invită-ți copilul la dialog. Arată-i că îi ești aproape, că el este prioritatea ta și că îți pasă de ceea ce îți spune. De exemplu, vino cu întrebări precum: „Să vedem de ce nu îți place să faci teme. Acestea te ajută să exersezi și să înțelegi mai bine lucrurile pe care le-ai învățat la școală. De ce nu îți plac temele? Sunt prea grele și nu înțelegi ce ai de făcut? Doamna învățătoare/profesoară nu te-a ajutat să înțelegi? A fost gălăgie în clasă și nu ai putut să te concentrezi?” 

Nu te rezuma la impunerea de reguli și la formularea unor interdicții

Fără să îți dai seama, de multe ori încerci să formulezi interdicții și să impui reguli, dar fără să-i explici în detaliu copilului ce are de fapt de făcut. De pildă, începi să ridici tonul la el și să-i spui: „Nu mai traversa pe acolo!”, „Nu vorbi când ai mâncare în gură!”, „Nu uita să te speli pe dinți” etc.

Pentru a pune capăt luptelor de putere, este recomandat să schimbi total modul în care i te adresezi copilului când ai anumite așteptări de la el: „Te rog să mergi pe trotuar. Este mai bine să fim în siguranță”, „Te rog să ții gura închisă când mănânci și după aceea poți vorbi”, „Când te speli pe dinți, aceștia devin mai frumoși, mai curați, iar tu ești gata de povestea de noapte bună”.

Nu numai că procedând așa copilul va fi mai puțin confuz, dar va deveni mai receptiv la ceea ce aude și va putea învăța mai rapid lucruri care îi sunt utile.

Modul corect în care trebuie să le spunem copiilor NU

Acordă-i și autonomie

Pe măsură ce un copil crește, are nevoie să știe că poate avea inițiative, că este ascultat, apreciat și că poate lua decizii. În aceste condiții, va fi mai puțin tentat să se angajeze în lupte de putere cu tine.

Poți reuși să-i acorzi autonomie realizând demersurile de mai jos:

  • Lasă-l să aibă inițiative;
  • Ține cont de perspectiva sa;
  • Ghidează-l în procesul de luare a deciziilor în loc să-l controlezi tot timpul.

De asemenea, lasă-ți copilul să facă alegeri, asigurându-te că acestea sunt adecvate nivelului său de maturitate. De exemplu, nu este cea mai bună variantă să întrebi un copil în vârstă de 3 ani dacă vrea sau nu să se culce la timp sau să se spele pe dinți. Sunt prea multe variante și îl dezorientezi. Poți, în schimb, să-i lași posibilitatea să aleagă între două cărți din care să-i citești la culcare. 

Totodată, nu greșești dacă îi îngădui copilului să facă diverse lucruri în ritmul său. Așa îi arăți cât este de important pentru tine și, în plus, se va simți acceptat și va dobândi mai multă încredere în forțele proprii. Spre exemplu, dacă micuțul tău vrea să se spele sau să se îmbrace singur, nu îl grăbi, ci pune-i la dispoziție soluții care să-l ajute, cum ar fi să-i pui la îndemână hainele sau să-i oferi mai multe tipuri de săpun. 

Nu în ultimul rând, acordarea autonomiei implică să-i dai șansa să exerseze și să învețe. În acest scop, folosește-te de replici precum aceasta: „Astăzi începem să aranjăm împreună cuburile și restul jucăriilor. Săptămâna viitoare, o să le aranjezi tu și eu te voi ajuta dacă ai nevoie”.

Străduiește-te să nu te raportezi permanent doar la reguli, ci arată-i copilului că îți pasă de el

Ca părinte, vrei tot ce este mai bun pentru copilul tău și de aceea vii cu diverse reguli, pe care te aștepți să le respecte. Când nu vii și cu explicații care țin de motivele din spatele regulilor respective, se poate ajunge rapid la lupte de putere. Din acest motiv, pe măsură ce un copil înaintează în vârstă, are nevoie să primească explicații clare legate de consecințele rezultate din respectarea sau nerespectarea regulilor.

De exemplu, în situația în care copilul refuză să se culce la timp, explică-i faptul că, dacă se culcă mai devreme, se va odihni mai bine, somnul ajutându-l să aibă mai multă energie ca să se joace și să învețe. În plus, spune-i că, dacă este tot timpul obosit, nu se va simți bine, iar tu îți faci griji pentru el, întrucât îți dorești să-l vezi vesel și sănătos.

Psihologii atrag atenția asupra următorului fapt: copilul va înțelege treptat bunele intenții ale părinților, va observa că acestora le pasă de el și atunci va deveni mai dornic să coopereze. De fapt, va înțelege că părinții nu vor pur și simplu să-și impună punctul de vedere, ci vor să-l ajute.

Fii respectuoasă cu copilul inclusiv în situațiile în care el nu dă dovadă de respect față de tine

În situațiile tensionate, marcate de lupta de putere dintre părinte și copil, micuțul tău poate fi deranjat de modul în care încerci să-i impui lucruri și de cum îi vorbești. Având în vedere acest aspect, chiar dacă situația dintre voi este marcată de o tensiune, de un conflict, iar copilul nu mai este respectuos cu tine, încearcă să-i arăți că tu ești respectuoasă. De fapt, îi dai răgazul necesar pentru a începe să se calmeze și, ulterior, poți reveni asupra problemei, spunându-i: „Am văzut că te-ai înfuriat. Îmi pasă de tine, te iubesc. Putem vorbi despre...?”

mama care incearca sa-si consoleze fetita furioasa

Învață-l zi de zi ce înseamnă respectul

În timpul luptelor pentru putere dintre părinte și copil, emoțiile devin intense de ambele părți și, fără să realizezi, te concentrezi mai degrabă să îți impui autoritatea asupra copilului în loc să te asiguri că are parte și de o experiență de învățare.

În schimb, este indicat, să te străduiești zi de zi să-i arăți ce înseamnă respectul, cum se pot rezolva momentele tensionate și fără replici dure, fără agresivitate. Pentru a-ți fi mai la îndemână, poți, de exemplu, să discuți cu el despre respect dându-i exemple din cărți, din emisiuni sau din viața reală. Mai mult decât atât, nu greșești dacă îl provoci la o discuție legată de o situație în care nu a dat dovadă de respect: „Cum crezi că se simte cineva când este întrerupt în momentele în care vrea să spună ceva?”

Să reușești să diminuezi și să eviți luptele de putere dintre tine și copilul tău este un demers care implică răbdare și perseverență. Nu te aștepta ca schimbările mult așteptate să vină peste noapte însă, prin dragoste, calm și respect, relația dintre tine și copilul tău va dobândi tot mai mult echilibru, acesta învățând cât este de importantă și cooperarea pentru rezolvarea problemelor.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: afineparent.com, empoweringparents.com, parentingforbrain.com, positiveparentingsolutions.com

Articolul urmator
Prima aniversare a copilului: 7 sfaturi pentru o petrecere fără coșmaruri
Prima aniversare a copilului: 7 sfaturi pentru o petrecere fără coșmaruri

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?
    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?

    Probabil ți s-a întâmplat să descoperi că piticul tău a fost lovit de alți copii, fie la grădiniță, la școală, fie în parc, poate chiar sub ochii tăi. Copiii au...

    Unul dintre cei mai mici bebeluși prematuri din lume s-a născut la 328 de grame. Este extrem de mică, dar luptă să trăiască
    Unul dintre cei mai mici bebeluși prematuri din lume s-a născut la 328 de grame. Este extrem de mică, dar luptă să trăiască

    Robyn a venit pe lume într-un moment în care nu se aștepta nimeni: la doar 23 de săptămâni, cântărind 328 de grame. În ciuda faptului că a venit pe lume...

    Unul dintre bebeluși a murit după doar 15 zile de viață și al doilea se luptă pentru viața lui. Nu ne mai întrebați cum ne descurcăm...
    Unul dintre bebeluși a murit după doar 15 zile de viață și al doilea se luptă pentru viața lui. Nu ne mai întrebați cum ne descurcăm...

    Venirea pe lume a copiilor ar trebui să fie un moment plin de fericire dar, din păcate, viața poate avea uneori alte planuri. Un cuplu din SUA trece prin clipe grele după ce una dintre...

    Ariana se luptă de la 11 luni pentru viața ei: a făcut pareză de la varicelă iar acum, la 14 ani, se luptă și cu 2 tumori cerebrale. Cum poți să o ajuți să aibă o viață normală
    Ariana se luptă de la 11 luni pentru viața ei: a făcut pareză de la varicelă iar acum, la 14 ani, se luptă și cu 2 tumori cerebrale. Cum poți să o ajuți să aibă o viață normală

    Ce îți dorești, tu, dragă părinte, cel mai mult pentru copilul tău? Să aibă o viață normală, nu-i așa? Asta își doresc și părinții Arianei, ca fiica lor frumoasă,...

    Un copil de 8 ani a câștigat lupta cu statul român. A fost inclus în Programul de Boli Rare după ani întregi de suferință
    Un copil de 8 ani a câștigat lupta cu statul român. A fost inclus în Programul de Boli Rare după ani întregi de suferință

    Un băiețel de numai opt ani a câștigat procesul intentat statului român. După șapte ani în care nu a fost diagnosticat corect și nu a primit tratament corespunzător,...

    Micuța Laura înfruntă chinuri și dureri prea mari pentru umerii ei fragili de copil. Are doar 11 ani și se luptă cu o boală nemiloasă
    Micuța Laura înfruntă chinuri și dureri prea mari pentru umerii ei fragili de copil. Are doar 11 ani și se luptă cu o boală nemiloasă

    Cu ochi blajini, dar foarte triști și un zâmbet inocent, Laura, un copil de 11 ani se roagă pentru o șansă la viață. Fetița a primit un diagnostic cumplit, leucemie acută, o...

    Dorina Chiriac despre lupta constantă de a crește un copil cu epilepsie în România. Sonia, fiica ei și a lui Florin Piersic Jr. are epilepsie
    Dorina Chiriac despre lupta constantă de a crește un copil cu epilepsie în România. Sonia, fiica ei și a lui Florin Piersic Jr. are epilepsie

    Celebra actriță Dorina Chiriac rupe tăcerea și mărturisește că fiica ei și a lui Florin Piersic Jr. suferă de epilepsie, o afecțiune periculoasă, despre care se cunosc prea...

    10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat
    10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat

    Și copiii pot fi stresați. Uite ce poți să faci, în calitate de părinte, pentru a-l ajuta pe micuțul tău atunci când este stresat.

    © 2024 Qbebe