Prima aniversare a copilului: 7 sfaturi pentru o petrecere fără coșmaruri

Prima aniversare a copilului: 7 sfaturi pentru o petrecere fără coșmaruri

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre momentele cele mai încărcate de emoție și mai pline de entuziasm din viața unui părinte se regăsește și prima aniversare a copilului. De aceea, te străduiești să faci tot ceea ce poți pentru ca un asemenea eveniment să se înscrie printre cele mai prețioase amintiri ale familiei tale. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos poți descoperi cum este indicat să procedezi pentru a te organiza cât mai bine în acea zi specială, astfel încât nu doar copilul tău, ci și ceilalți copii invitați, să fie în siguranță și să se simtă permanent în largul lor. 

Creează-ți așteptări cât mai realiste

Înainte să te apuci să faci planuri pentru prima aniversare a copilului tău, ești tentată să preiei idei de  petreceri pentru bebeluși. De exemplu, urmărești diverse filmulețe pe rețelele de socializare, stai de vorbă cu prietenele tale, te uiți la diverse tutoriale pe YouTube sau pur și simplu răsfoiești reviste cu idei de petreceri pentru copii. Desigur, nu strică să îți lărgești „orizontul” ca să îți dai seama cum ar putea arăta o petrecere aniversară reușită, însă mai mult contează să adaptezi lucrurile la resursele de care dispui. Astfel, nu numai că nu vei ajunge să faci prea multe eforturi și să te epuizezi, ci o să poți să pui la cale o petrecere potrivită pentru copilul tău, pentru familia voastră.

De altfel, ai mereu în vedere acest aspect: cel mai mult contează să te bucuri de fiecare moment, să îți poți surprinde copilul în cele mai drăgălașe ipostaze și să îi ai alături pe cei mai importanți oameni din viața ta și a micuțului tău. Din acest motiv, nu face presiuni asupra copilului, ci lasă-l să fie el însuși. Spre exemplu, dacă nu are răbdare să stea să fie fotografiat într-o ținută primită de la unul dintre invitați, nu în forța. În plus, dacă îl vezi că s-a murdărit după ce s-a jucat sau după ce a gustat dintr-unul dintre preparate, nu te grăbi să-l iei de la joacă pentru a-l schimba. Esențial este ca, la finalul zilei, să ai satisfacția că toată lumea s-a simțit bine, nu că ai multe poze pe care le poți pune pe rețelele de socializare. 

femeie care tine in brate o fetita la prima ei petrecere aniversara

Evită să ai prea mulți invitați

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a-ți întocmai lista cu invitații de la petrecerea organizată când copilul tău împlinește 1 an este să ții cont de membrii familiei. Ia în calcul rudele cele mai apropiate, persoanele care fac cel mai mult parte din viața voastră. Ulterior poți să te gândești, dacă dispui de spațiul necesar, și la câțiva prieteni apropiați. 

Pentru ca petrecerea să nu se transforme într-un coșmar atât pentru copilul tău, cât și pentru tine, ține cont de temperamentul acestuia. Spre exemplu, gândește-te dacă se simte bine în preajma mai multor persoane sau mai degrabă când se află doar cu tine, cu tatăl său și, eventual, cu frații sau cu surorile mai mari. Dacă nu ești sigură că suportă să fie înconjurat de multe persoane, renunță imedat la ideea de a găzdui o petrecere mare. Limitează-te la un eveniment în familie, astfel încât să nu îl copleșești.

Alege decorurile cu grijă

Te poate atrage ideea de a organiza o petrecere care să se distingă prin decoruri spectaculoase, similare celor de pe site-urile care oferă „recuzită” specială pentru petrecerile de copii. Însă nu neglija niciodată următorul aspect: prea multe baloane, prea multe culori, lumini și sunete pot fi foarte obositoare pentru copilul tău și îi pot crea o stare de agitație. 

Mai bine este să decorezi „cu măsură”, să te limitezi, de exemplu, să pui câteva bannere atractive, să decorezi masa cu o față de masă specială, să găsești șervețele cât mai atrăgătoare și să utilizezi și baloane. Nu uita că acestea nu trebuie să fie la îndemâna copiilor mici, întrucât sforile sau panglicile cu care sunt legate pot fi periculoase.

De asemenea, ca să îți fie mai ușor să găsești decorul potrivit, ține seama și de tema aleasă pentru camera copilului tău. Dacă faci o asemenea alegere, nu numai că îți este mai ușor să planifici totul, dar și puiul tău o să petreacă timpul într-un mediu similar celui cu care este deja familiarizat. 

detaliu de la un candy bar cu bleu la o petrecere aniversara pentru copii

Ține cont de vârsta invitaților

În cazul în care inviți mulți părinți cu copii mici, asigură-te că micuții sunt în siguranță la petrecerea ta. În acest scop, înainte de sosirea oaspeților, realizează neapărat demersuri precum: securizează prizele, nu lăsa la îndemână obiecte care îi pot răni pe cei mici, în situația în care sunt copii care obișnuiesc să se cațere, nu lăsa scaune la îndemâna lor sau, dacă ai o casă cu etaj, nu uita să lași la locul ei bariera de protecție pentru scări.

În același timp, fii foarte atentă la mâncarea pe care o servești. De pildă, nu include în meniu alimente care prezintă pericol de înec pentru copii, cum ar fi, de exemplu, bombonele tip M&M, jeleuri mici, măsline, popcorn, nuci etc. 

Nu în ultimul timp, oferă-le adulților posibilitatea de a alege dintr-o gamă variată de băuturi și pune-le la dispoziție atât pahare de sticlă, cât și unele de unică folosință. 

Nu neglija programul de somn al copilului când fixezi ora petrecerii

Deși nu ai cum să ții seama de programul de somn al tuturor copiilor mici pe care îi inviți la petrecere, nu ignora acest sfat: în general, copiii sunt mai odihniți la mijlocul zilei. Nu insista să organizezi evenimentul dimineața, prea devreme, după-amiaza târziu sau seara. Dacă neglijezi acest aspect, petrecerea se poate transforma într-un coșmar, în condițiile în care copiii sunt obosiți și nervoși.

Mai mult decât atât, ține minte că și copilul tău, pentru a fi în formă, are nevoie să fie odihnit și să nu fie hrănit cu mult timp înainte de ora la care începe petrecerea. În situația în care acesta are obiceiul să doarmă în jurul prânzului, decalează ora petrecerii până în jurul orei în care știi că se trezește adesea.

Tot pentru a evita ca invitații cei mai mici să fie epuizați, nu prelungi petrecerea. Ideal este ca totul să dureze în jur de 1-2 ore. 

Asigură-te că micuții invitați nu se plictisesc

Dacă intenționezi ca la prima petrecere aniversară a copilului să inviți copiii ce au în jurul vârstei de 1-2 ani, asigură și „recuzita” necesară pentru activități adecvate vârstei lor. Printre activitățile pe care le poți organiza se numără:

  • O „vânătoare” de baloane de săpun: copiii adoră să spargă baloanele și să le vadă cum plutesc în aer. Cel mai bine ar fi să achiziționezi un aparat de făcut baloane de săpun;
  • O cursă de obstacole: în acest scop, pune la dispoziție perne de diverse forme și dimensiuni, cutii sau mingii pe care cei mici să le ocolească pentru a ajunge la capătul unui traseu;
  • O cursă printr-un tunel: trebuie să faci rost de un tunel de joacă sau, pentru un plus de atracție, găsește un loc de joacă alcătuit din două corturi cu bile, legate printr-un tunel;
  • Pictură cu degețelele: oferă-le celor mici numai produse non-toxice, dar cu texturi diferite;
  • O paradă a instrumentelor muzicale: găsește cât mai multe instrumente muzicale potrivite pentru cei mici, precum un maracas, tamburine, tobe, etc;
  • Joaca într-un cort: acesta poate fi amplasat, în funcție de starea vremii, atât în interior, cât și în aer liber.

bebelusi care stau afara langa un cort la o petrecere aniversara de 1 an

Alege momentele potrivite pentru a face poze

Pe de o parte, pentru ca micuții să fie cât mai calmi și mai odihniți, este preferabil ca o parte din fotografii să fie realizate chiar înainte de începerea petrecerii, când invitații abia au sosit. De exemplu, atunci pot fi făcute poze cu copiii și cu adulții. Pe de altă parte, roagă un prieten sau apelează la un fotograf profesionist să fie atenți la copii și să-i poată surprinde în cele mai agreabile ipostaze.

Ca să-i convingi pe copii să se lase fotografiați, poți recurge și la următorul truc: creează un cadru special pentru a-i atrage. Folosește-te de materialele pe care le ai la îndemână, așa cum se poate sesiza și din videoclipul de mai jos. 

Străduindu-te să organizezi prima petrecere aniversară a copilului tău ghidându-te și după sfaturile de mai sus, o să constați, cu bucurie, că atât familia ta, cât și invitații, își vor aminti cu drag de experiențele de care au avut parte în acea zi. 

Surse foto:

Surse articol: babycenter.ca, mommysbundle.com, parenting.firstcry.com, todaysparent.com, whattoexpect.com

Articolul urmator
Sfaturi pentru părinți de la experții în educație sexuală
Sfaturi pentru părinți de la experții în educație sexuală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bebelușii pot avea coșmaruri?
    Bebelușii pot avea coșmaruri?

    Copiii mici nu pot avea coșmaruri în adevăratul sens al cuvântului, iar trezirile dese din somn, plânsetul incontrolabil poate fi pus pe seama altor probleme, mai...

    Cum să le explic copiilor mei că nu pot avea o petrecere anivesară în fiecare an?
    Cum să le explic copiilor mei că nu pot avea o petrecere anivesară în fiecare an?

    Cât de des trebuie organizate petrecerile aniversare pentru copii? Ce eforturi trebuie să facă părinții în acest sens și cum pot evita eventualele găuri în bugetul...

    Cum scapi de coșmaruri: tehnici de încercat
    Cum scapi de coșmaruri: tehnici de încercat

    Coșmarurile, adesea privite ca intruziuni tulburătoare sau chiar nedorite în somnul nostru, au o semnificație mult mai profundă decât ne-am putea imagina. Deși ne pot trezi...

    O mamă a organizat o Petrecere de Menstruație pentru fiica ei și internetul a luat-o razna
    O mamă a organizat o Petrecere de Menstruație pentru fiica ei și internetul a luat-o razna

    Jade Powell, o mamă de peste Ocean, a organizat o petrecere pentru fiica ei în vârstă de 11 ani, pentru a sărbători prima menstruație a acesteia. Potrivit...

    Sfaturi de la psiholog pentru mămicile care își duc copiii la grădiniță pentru prima dată
    Sfaturi de la psiholog pentru mămicile care își duc copiii la grădiniță pentru prima dată

    Noul an școlar se apropie cu pași repezi. Dacă e primul an în care copilul tău merge la școală sau la grădiniță, probabil îți trec prin minte o mulțime de...

    Fiul meu de 10 ani și-a invitat toată clasa la o petrecere acasă, dar a uitat să îmi spună
    Fiul meu de 10 ani și-a invitat toată clasa la o petrecere acasă, dar a uitat să îmi spună

    Mămici, mâinile sus care dintre voi ați simțit acel gol în stomac când v-ați amintit că ar fi trebuit să faceți ceva pentru copil? Imaginați-vă gaura neagră din...

    Soțul meu plănuiește să-mi facă o petrecere „surpriză" de ziua mea, dar m-a rugat să fac ordine în casă. Unde mai e surpriza?!
    Soțul meu plănuiește să-mi facă o petrecere „surpriză" de ziua mea, dar m-a rugat să fac ordine în casă. Unde mai e surpriza?!

    Surprize surprize. Ce te faci atunci când soțul îți pregătește o petrecere aniversară unde invită rude, prieteni, cunoscuți, dar se dă de gol pe ultim moment? Un bărbat...

    Aniversare fericită: O femeie a împlinit 100 de ani în ziua în care stră-strănepoata ei a împlinit un anișor
    Aniversare fericită: O femeie a împlinit 100 de ani în ziua în care stră-strănepoata ei a împlinit un anișor

    Să ajungi la o vârstă venerabilă și să îți sărbătorești ziua de naștere înconjurată de copii, de nepoți și chiar de strănepoți, este una dintre cele mai mari...

    © 2025 Qbebe