Petrecere în pijamale
Reprezintă una dintre ideile de petrecere pentru copii acasă pe care trebuie neapărat să o iei în calcul. Fie că ai un copil aflat în primii ani de școală, fie că este deja adolescent, te poți aștepta oricând să-și exprime dorința de a avea o petrecere în pijamale. Aceasta este modalitatea perfectă de a se simți bine cu prietenii sau de a-și serba ziua de naștere/onomastica.
Nu este nevoie să recurgi la decoruri sofisticate pentru o astfel de petrecere. Cel mai mult contează să creezi o atmosferă în care invitații să se simtă în largul lor, ca și cum ar fi într-o tabără. Spre exemplu, așază grămezi de pături colorate și perne în diverse colțuri ale camerei, atârnă câteva baloane, pregătește saci de dormit pentru fiecare invitat și, dacă se poate, achiziționează corturi de joacă. Pentru ca atmosfera să fie mai relaxantă, atârnă ghirlande cu beculețe.
Poți pregăti o petrecere pe placul copiilor urmând pașii de mai jos:
Întocmește o listă cu activități
Pentru ca toată lumea să se distreze, gândește-te la diverse activități de petrecere. În funcție de vârsta copiilor, poți propune:
- Realizarea unor sesiuni de spa cu produse din casă: de pildă, fetițele își pot aplica pe ochi feliuțe de castravete în timp ce se relaxează;
- O competiție de dans: fiecare trebuie să pregătească un dans, iar la final se stabilește un câștigator;
- Karaoke: dacă nu ai la dispoziție „recuzita” potrivită, pur și simplu oferă-le invitaților perii și diverse sticle și recipiente de spray/fixativ în momentele în care cântă;
- Construirea unui „fort”: dă-le copiilor perne mari pentru „ziduri”, iar cearceafurile și păturile sunt utile pentru „acoperiș”;
- Decorarea unei fețe de pernă: aceasta trebuie să fie albă, simplă. Cu ajutorul unor markere și a unor carioci lavabile, non-toxice, invitații își personalizează fața de pernă;
- Vizionarea unui film sau a unui desen animat;
- Organizarea unei bătăi cu perne.
Stabilește meniul pentru seara petrecerii
Întrucât evenimentul are loc seara, nu sunt recomandate mâncărurile grele. Printre variantele pe care le poți lua în calcul se numără:
- Pizza de casă;
- „Pizza ”de casă dulce: o pregătești din foi de tortilla simple, pe care le ungi cu o cremă bio de cacao și peste care pui bucățele de fructe proaspete;
- Sandvișuri;
- Brioșe sărate sau dulci;
- Biscuiți integrali cu cremă de brânză, decorați cu legume;
- Popcorn;
- Salată de fructe;
- Înghețată.
Fixează-ți ce poți servi la micul dejun
A doua zi dimineață, bucură-ți oaspeții cu preparate consistente și apetisante, cum ar fi:
- Clătite pancakes sărate sau dulci;
- Vafe de casă;
- Omletă în forme de brioșe;
- Fursecuri de casă;
- Rulouri cu scorțișoară;
- Granola la borcan cu iaurt și cu fructe;
- Milkshake;
- Ciocolată caldă.
Petrecere în cort
Altă idee de petrecere pentru copii acasă este cea într-un cort de joacă „teepee”. Este adecvată pentru un număr restrâns de copii și, ca să o poți organiza, urmează și aceste sfaturi:
Găsește cortul potrivit
Gândește-te dacă modelul pentru care optezi se folosește doar pentru evenimente speciale sau vrei să fie și un fel de pătuț pentru copil. Procedând așa, te orientezi mai bine la mărimea și materialul din care este confecționat cortul. De pildă, în cazul în care are și loc de dormit, ideal este să fie dintr-un material pe bază de bumbac.
Dotează cortul cu pături și perne
Acestea îl transformă într-un loc foarte confortabil, ce îi îndeamnă la somn pe micii invitați după terminarea petrecerii. În același timp, pentru mai mult confort, poți să dotezi cortul cu saci de dormit și cu saltele.
Alege o temă a petrecerii
Ține seama de preferințele copilului. Spre exemplu, dacă ai o fetiță tema poate fi: zâne, unicorni, prințese etc. Pentru un băiețel, se pretează o petrecere cu pirați, cu animale, cu super-eroi etc.
Decorează cortul
Baloanele, animalele de pluș, ghirlandele din hârtie, diverse ornamente handmade din carton și luminițele sunt numai bune pentru decorarea cortului. Dacă optezi pentru luminițe, cumpără unele cu LED, ca să te asiguri că materialul din care este confecționat cortul nu se supraîncălzește și nu se deteriorează.
Propune activitățile
Copiii nu se plictisesc la o petrecere, dacă sunt mereu implicați în diverse activități, ca de exemplu:
- Vizionarea unui film distractiv în timp ce ronțăie popcorn;
- Au parte de un „teatru” al umbrelor: cu ajutorul unei lanterne, pereții cortului sunt perfecți pentru a dezvălui diverse umbre. De pildă, le poți arăta cum să se ajute de palme și degete și să întruchipeze iepuri, păsări etc.;
- Se bucură de un joc de rol: în funcție de vârsta pe care o au, copiii își pot imagina că sunt cu cortul în junglă, că sunt într-o tabără sau într-o excursie etc.;
- Spun povești sau le citesc dintr-o carte;
- Se întrec în a realiza construcții din Lego;
- Imită diferite personaje îndrăgite etc.
Ocupă-te de meniu
Preparatele pe care le oferi la o petrecere în cort trebuie să fie ușor de manipulat, gustoase și atractive. De exemplu, copiii pot primi:
- Sandvișuri în forme diverse;
- Mini-burgeri;
- Mini-pizza;
- Tacos la cuptor;
- Jeleu de fructe la pahar;
- Mini-brioșe;
- Popcorn (sărat sau dulce).
Petrecere-karaoke
Un copil care adoră să cânte și știe versurile de la numeroase melodii merită să aibă parte de o petrecere cu karaoke acasă. Începe pregătirile cu realizarea unor invitații inedite, care să semene cu un bilet la un concert, în formă de chitară, de stea etc.
Pentru o seară de karaoke acasă este nevoie de:
Un echipament special
Opțiunile pe care le ai sunt:
- Să închiriezi sau să cumperi un sistem karaoke portabil sau un dispozitiv karaoke cu set de microfoane și iluminat LED;
- Să cumperi microfoane;
- Să descarci un program de karaoke pentru Mp3 player sau pentru computer: nu uita nici de microfoanele compatibile;
- Să faci rost de o aplicație karaoke cu versuri sau de jocuri video cu karaoke.
Un decor adecvat
Participanții pot avea o „scenă” pe care să cânte și să danseze, dacă procedezi astfel: găsește un loc pe care să îl delimitezi cu perdele și cu baloane. Luminile creează și ele atmosferă, poți să utilizezi lămpi de birou, lanterne, luminițe pentru sărbători, baloane iluminate cu LED-uri multicolore, un proiector cu lumini LED etc. În restul încăperii poți pune decoruri din carton cu: note muzicale, microfoane, instrumente muzicale.
Lângă „scenă” așază o cutie în care să se afle obiecte pe care le pot folosi cei care cântă pentru a se simți precum starurile: peruci, ochelari de soare, măști, eșarfe, accesorii pentru păr etc.
Un meniu variat și atractiv
Întrucât copiii petrec cel mai mult timp cântând și dansând, le poți servi preparate tip finger-food. De aceea, din meniu pot face parte:
- Mini-sandvișuri;
- Biscuiți sărați;
- Brioșe;
- Tarte;
- Sticks-uri de mozzarella;
- Cornete-microfon etc.
Pentru ca toată lumea să-și amintească de petrecerea copilului tău, la plecare pot fi dăruite următoarele obiecte:
- Brățări fosforescente;
- Ochelari de soare;
- CD-uri cu înregistrări de la seara de karaoke;
- Un microfon gonflabil etc.
Petrecere cu ciocolată
În situația în care ești mama unui fan al ciocolatei, nu greșești dacă pui în aplicare și următoarea idee de petrecere pentru copii acasă: cea care să aibă în centru deliciosul desert.
Începe prin a pregăti invitații care să-i „îndulcească” pe micii oaspeți. De pildă, găsește pe internet modele de invitații care să semene cu un ambalaj de ciocolată. După aceea printează numele invitatului, locația și ora petrecerii pe hârtie decorativă, pe care o lipești apoi de invitația în formă de ciocolată.
Când finalizezi realizarea invitațiilor, ocupă-te de:
Alegerea decorațiunilor
Mai întâi stabilește culoarea dominantă în decor: maro. Alături de aceasta, poți include în decor culoarea preferată a copilului sau culorile care îi plac cel mai mult pe un anumit ambalaj de ciocolată. În funcție de acestea cumperi pahare, farfurii, paie, baloane etc. În același timp, personalizează încăperea în care se ține petrecerea în oricare dintre aceste moduri:
- Pune laolaltă batoane de ciocolată în miniatură pentru a forma o ghirlandă;
- Folosește bomboane mici de ciocolată pentru a crea forme cu care să decorezi masa;
- Pe farfuria fiecărui invitat aranjează mici chips-uri de ciocolată, pentru a forma cu ele numele său.
Găsirea unor activități potrivite
O petrecere în care ciocolata este „vedeta” devine mai îmbietoare pentru cei mici, dacă au posibilitatea să se antreneze și în activități pe gustul lor, ca de exemplu:
- Își confecționează propriile inimioare de ciocolată;
- Decorează cu ciocolată brioșe, fursecuri, biluțe din blat de tort în formă de acadele (cake pops) etc;
- Creează acadele de ciocolată;
- Construiesc și decorează căsuțe de ciocolată;
- Toarnă ciocolată peste covrigei, pentru o gustare inedită;
- Pregătesc o „pizza” de ciocolată: folosind aluat de fursecuri decupat în formă de inimi, stropit cu sirop de ciocolată sau cu glazură, peste care pun bucăți de căpșuni sau de bomboane roșii;
- Ascultă/citesc o poveste legată de ciocolată: de exemplu, „Charlie și fabrica de ciocolată”.
Includerea în meniu a unor deserturi pe bază de ciocolată
Inspiră-te și din următoarele variante:
- Pregătește fondue de ciocolată: de exemplu, copiii pot înmuia în ciocolată fructe sau bezele;
- Servește ciocolată caldă sau milkshake cu ciocolată;
- Prepară fursecuri cu ciocolată;
- Pune la dispoziție înghețată cu diferite topping-uri de ciocolată;
- Aranjează un „candy bar” de la care copiii să-și poată alege „cake pops-ul” dorit.
La finalul petrecerii, fiecare invitat ar trebui să plece acasă cu un mic dar, precum: o acadea sau o bomboană de ciocolată, un fursec cu ciocolată ambalat frumos, un baton de ciocolată învelit într-un bilețel de mulțumire etc.
O petrecere a ceaiului
În special fetițele sunt încântate să participe la o petrecere a ceaiului, simțindu-se ca adevărate prințese manipulând ceșcuțe delicate, fie ele chiar și din setul de jucării.
În vederea organizării petrecerii urmează și acești pași:
Pregătirea decorului
Primul pas pentru o petrecere de neuitat este crearea unei atmosfere relaxante și elegante, similare celei din după-amiezele în care gazdele își tratează oaspeții cu un ceai și cu câteva gustări. În funcție de vârsta invitatelor, poți să pui pe masă ceșcuțe de porțelan, câteva lingurițe mai fine din metal, o sosieră de inox/de porțelan, o cutie pentru pâine din metal etc. Decorează masa cu mileuri, cu șervețele de material textil (pe care să le înfășori cu un șirag de perle false), cu flori și cu câteva ceainice. Așază un ceainic în centrul mesei și, dacă sunt mai mulți invitați, poți să mai adaugi unul sau două.
Crearea meniului
După ce îți planifici decorarea mesei, pune la punct un meniu potrivit. De la o petrecere a ceaiului nu trebuie să lipsească:
- Mini-sandvișurile;
- Rulourile de casă cu diverse umpluturi;
- Mini-tarte sărate/dulci;
- Choux à la creme cu vanilie;
- Fursecurile de casă: o variantă numai bună pentru o petrecere a ceaiului sunt cele în formă de pliculețe de ceai.
Găsirea unor activități pentru copii
- Întrecerea cuburilor de zahăr: este o variantă la întrecerea cu oul și lingura. Poate fi organizată în casă sau în aer liber, scopul fiind ca participanții să-și poată menține cubul de zahăr în lingură pentru cât mai mult timp;
- Ceșcuțele muzicale: copiii stau în jurul unei mese pe care se află ceșcuțe de plastic. Se dă drumul la muzică. Când aceasta se oprește, fiecare participant trebuie să aibă în mână o ceașcă și să o ducă la gură, ca și cum ar bea. Cine nu se află în această ipostază este scos din joc;
- „Vânătoarea” plicurilor de ceai: acestea se ascund în diverse locuri din casă, iar copiii trebuie să se ghideze după anumite indicii pentru a le găsi. Cel care adună cele mai multe plicuri câștigă jocul;
- „Testăm aroma pe nevăzute”: activitatea este adecvată pentru copiii mai măricei, care știu să recunoască mai multe arome. Participanții sunt legați la ochi și au „misiunea” de a identifica aroma ceaiului pe care îl gustă. Se pot stabili două sau mai multe încercări.
Petrecere-curcubeu
Ești în căutarea unei idei de petrecere pentru copii acasă, care să surprindă și să încânte totodată? În acest caz, nu este greu să pui la cale o petrecere cu tema curcubeu. Obiectivul tău trebuie să fie să incluzi, atât în decorațiuni, cât și în meniu, cât mai multe culori.
Idei pentru decorațiuni
Cel mai simplu este să umpli casa cu baloane și cu stegulețe colorate, respectând culorile curcubeului. Pentru ca micuțul tău să-și primească oaspeții într-o atmosferă mai festivă, poți să te folosești și de:
- Pampoane decorative din hârtie;
- Serpentine din hârtie metalizată, colorată;
- Ghirlande;
- Rozete;
- Un arc de curcubeu din baloane: inspiră-te din filmulețul de mai jos.
Stai de vorbă cu copilul ca să alegeți activitățile
- Pictarea unor pietricele;
- Confecționarea unui curcubeu uriaș din carton, pe care să-l lipească pe un perete;
- Participarea la o „vânătoare de comori” cu obiecte în culorile curcubeului;
- Crearea unor marionete din șosete multicolore: copiii primesc câte o șosetă, ochișori de plastic, fire de lână pentru păr etc. ca să-și facă propria marionetă. Ulterior, pot organiza jocuri de rol;
- Confecționarea de brățări din mărgelușe.
Creează un meniu în culori vibrante
- Frigărui de fructe: folosește zmeură/căpșuni, mandarine, mango, ananas, kiwi, struguri, afine;
- Smoothie-uri: de exemplu, poți pune laolaltă ananas, zmeură, spanac, afine, banană;
- Brioșe cu glazură, decorate cu bombonele în culori variate;
- Mix de legume proaspete ce se pot servi cu un sos de iaurt;
- Vafe în culorile curcubeului;
- Bezele-curcubeu: urmărește rețeta din videoclip.
Petrecere „răsfăț la spa”
Asigurarea „recuzitei” specifice
- Prosoape de mărimi diferite;
- Scăunele pe care să-și poată întinde picioarele;
- Cădițe pentru pedichiură;
- Oglinzi;
- Seturi pentru manichiură pentru copii;
- Un set studio manichiură pentru fetițe;
- Recipiente în care să-și poată pună propriile măști faciale sau loțiuni pe care le creează din ingredientele primite de la gazdă;
- Despărțitoare degete pentru pedichiură;
- Sare de baie;
- Perle de baie;
- Lumânări parfumate etc.
Sugestii de activități
Dispunând de „recuzita” menționată și orientându-te în funcție de vârsta invitatelor, poți propune ca la petrecere să se deruleze activități precum:
- Organizarea unui concurs pe tema „cea mai frumoasă manichiură”;
- Realizarea propriilor măști faciale: oferă produse cum ar fi iaurt, miere, avocado, castraveți etc;
- Pregătirea unui scrub homemade din zahăr, coloranți alimentari și alte ingrediente: fulgi de ovăz, lămâie, flori uscate etc.;
- Băi de picioare cu sare de mare, uleiuri esențiale sau cu frunze de mentă;
- Decorarea unor papuci flip-flop simpli.
Meniu ca pentru o zi la spa
Acesta trebuie să se bazeze pe preparate finger-food, savuroase și ușoare, ca de exemplu:
- Frigărui de legume coapte și brânză haloumi;
- Brioșe-aperitiv;
- Mini-sandvișuri;
- Bruschette;
- Mini-pateuri;
- Nuggets de pui la cuptor;
- Mini-cheesecake;
- Fursecuri, biscuiți;
- Limonade.
Indiferent de varianta pe care o alegi dintre ideile de petrecere pentru copii acasă propuse mai sus, cel mai mult contează să ții seama de vârsta și de interesele copilului. De asemenea, este esențial să îți pregătești din timp o listă cu toate lucrurile pe care le ai de făcut, astfel încât să nu te aglomerezi în ultimul moment. Procedând așa, nu numai că îți crești șansele de a organiza o petrecere pe cinste, dar îți rămâne și mai mult timp pentru a te bucura și tu, alături de copilul tău, de momente unice.
Surse foto:
- facebook.com;
- istockphoto.com;
- youtube.com
Surse articol: bbcgoodfood.com, cuckooland.com, goodhousekeeping.com, kidspot.com.au, masandpas.com, ohhappyday.com, paintingtogogh; tasteofhome.com, thespruce.com, wikihow.com