Reguli de luat în considerare atunci când planifici meniul pentru petrecerea de copii acasă
Există patru aspecte importante de care este bine să ții cont atunci când planifici meniul petrecerii:
- Restricțiile alimentare și eventualele alergii alimentare ale invitaților (întreabă părinții dinainte cu privire la eventualele intoleranțe și alergii ale celor mici)
- Menținerea unui meniu cât mai sănătos posibil
- Pregătirea unor preparate care nu pătează hainele (cum este de exemplu sucul de morcovi sau sfecla roșie)
- Compunerea unui program detaliat din timp pentru a cunoaște perioada efectivă de preparare necesită fiecare preparat
- Găsirea unei persoane de ajutor în bucătărie (soț, mamă, soacră, prietenă) pentru a nu rămâne blocată în pregătirea meniului pe toată perioada petrecerii
Meniu petrecere de copii acasă - idei salvatoare
- Bucățele de legume. Atunci când vine vorba de copii este întotdeauna indicat să menții lucrurile cât mai simple. Legume tăiate fâșii sau cubulețe precum morcovi, țelină, broccoli și roșii sunt adesea servite la petrecerile aniversare. Combină-le cu sosuri precum unt de arahide (atenție la invitații alergici la acestea) care este delicios și reprezintă o sursă sănătoasă de proteine. O variantă la fel de sănătoasă este sosul din iaurt; se potrivește excelent cu bucățele de castravete
- Alimente pe băț. Pregătește pentru micii invitați kebaburi sănătoase și delicioase. Pe acestea le poți așeza din timp în forme, iar prezentarea nu va da greș în ceea ce privește aspectul estetic. În funcție de vârsta copiilor, poți folosi frigărui, bețișoare pentru cafea sau de preparat înghețata. Poți combina șuncă cu brânză, alături de roșii și castraveți. Pregătește și mici kebaburi din fructe pentru un desert gustos și sănătos
- Macaroane cu brânză. Acest preparat nu dă greș niciodată și poate să fie inclus în orice petrecere folosind următoarele ingrediente sănătoase: macaroane din grâu integral, brânză cheddar proaspăt rasă, lapte degresat, unt cu puțină sare.
- Mini pizza. Toți copiii apreciază acest preparat la petreceri. Ai la îndemână o multitudine de ingrediente pe care le poți combina în funcție de gusturile micilor mofturoși: cu legume (măsline, porumb, ardei, roșii, ciuperci), cu brânză (mai multe tipuri de brânză, în special mozzarella), cu carne (șuncă, carne de pui, salam, cârnați)
- Crenvurști pe băț. Sunt extrem de populare în rândul copiilor, dar aceste alimente pline de grăsime nu reprezintă cea mai bună alegere pentru organismul lor în creștere. Poți încerca să îi înlocuiești cu porumb fiert sau copt sau cu mini hamburgeri, sau poti face tu crenvurstii casa.
- Rulourile tip sushi. Reprezintă o abordare neconvențională la sandvișurile clasice. Nu ai neapărată nevoie de ingredientele clasice pentru sushi, ci doar să îți răsucești ingredientele alese în pâine integrală tăiată cât mai subțire și să presari puțin sos de soia. Evită bețele specifice mâncării chinezești din motive de siguranță
- Cașcaval la grătar. Pentru a reduce timpul necesar gătirii acestor sandvișuri care nu conțin decât pâine, unt și cașcaval, pregătește-le din timp, iar când ajung invitații introdu-le în cuptor timp de câteva minute pentru a permite cașcavalului să se topească
- În locul unei prăjituri tradiționale, încearcă să achiziționezi una clasică și să le oferi copiilor libertatea de a presăra pe aceasta diverse ingrediente precum bomboane, bezele, glazură etc. Asigură-te că sunt echipați corespunzător (cu șorț); nu uita și de părinți, se vor distra la fel de mult ca cei mici să compună un desert după bunul plac.
- Orez cu lapte. Dacă încerci să eviți să le servești înghețata o poți înlocui cu această variantă clasică, dar mereu apreciată. Se prepară ușor cu lapte, vanilie, scorțișoară și dulceață de fructe presărată la final. Ai grijă însă dacă ai apucat să promiți înghețată să nu o înlocuiești cu alte variante, indiferent cât de apetisante pot părea.
- Plăcințele din ovăz. Chiar dacă prepararea lor poate cauza mizerie în bucătărie, sunt extrem de plăcute de copii (mai ales când conțin și ciocolată). În plus, compoziția de culoare deschisă este mult mai ușor de îndepărtat de pe haine decât cea colorată.
- Bucățele de mere caramelizate. În locul clasicelor mere caramelizate, taie merele în bucăți, îndepărtează semințele și așază-le pe bețe. Apoi introdu feliile de măr în caramel și decorează cu sos de ciocolată.
Sfaturi importante - meniu petrecere de copii acasă
- Sincronizarea este extrem de importantă. Momentul în care servești mâncare invitaților este de importanță crucială, mai ales pentru că vine vorba despre niște copii. Nu te poți aștepta să se sature doar cu gustări.- Ia în considerare categoria de vârstă a invitaților. Copiii de vârstă mai mare pot mânca orice: de la felii de pizza la legume crude, sandvișuri generoase etc., în vreme ce copiii mai mici nu pot face acest lucru; ține cont de acest amănunt și gândește porțiile adecvate la vârsta lor (precum și dimensiunea bucăților de mâncare; prezintă pericol de înecare la copiii de vârstă mică, un exemplu clar în acest sens fiind popcornul). De asemenea, ai grijă la tacâmurile pe care le oferi; exclude cuțitele care taie de la copiii mici.
- Servește alimente prietenoase cu copiii. Nu este vorba doar despre aspect, ci și despre gust. Nu uita să reprezinte alegeri sănătoase, prin urmare încearcă să nu le oferi alimente prea dulci.
- Nu uita de tema petrecerii. Încearcă să incluzi preparate adecvate temei pe care ai ales-o pentru petrecere; dacă nu reușești optează pentru farfurii și pahare care să se încadreze.
Dacă ești înzestrată cu puțină creativitate și planifici totul din timp, poți crea alimente simple și plăcute care vor face senzație și nu vor implica timp sau efort deosebit.
Surse: www.care.com; www.thespruce.com; www.mumsnet.com