Trebuie să-i dai copilului o veste rea? Uite cum procedezi

Trebuie să-i dai copilului o veste rea? Uite cum procedezi

Mariana Voinea

Veștile care „pică greu” adulților despre evenimente nefericite în familie sau în lume sunt cu atât mai greu de transmis copiilor! Iată cum să abordezi asemenea probleme delicate încât să nu produci panică în suflețelele lor inocente!

Nu este tocmai simplu să îi strici copilului bucuria pe care o trăiește zi de zi și inocența cu care privește lucrurile, dându-i vești nu tocmai bune despre ceea ce se întâmplă în lume.

Din păcate și veștile rele fac parte din viața noastră și în contextul conflictelor actuale este imposibil să le ascundem copiilor ceva, de vreme ce internetul și televiziunile sunt „inundate” de știri pe aceste subiecte.

Chiar dacă am încerca să le ascundem evenimentele majore negative care se petrec în lume, copiii află într-un fel sau altul. Se pot interesa la prieteni, le pot apărea știrile pe telefon sau pe tabletă sau sau pur și simplu pot auzi o discuție banală între alte persoane la școală sau pe stradă.

Cu alte cuvinte, nu avem puterea să oprim răul în lume, să ascundem știrile negative, dar le putem prezenta într-o așa manieră încât să liniștim copiii.

În fond, rolul părinților și adulților precum profesori, membrii ai familiei sau membrii ai comunității este foarte important în a-i ajuta pe cei mici să proceseze informațiile care i-ar putea afecta.

Fie că este vorba despre un eveniment care le afectează în mod direct comunitatea sau familia sau un conflict care are loc la o distanță considerabilă, copiii sunt curioși, iar adulții trebuie să le răspundă într-un mod cât mai pozitiv.

Aveți grijă la expunerea copiilor la știrile care îi pot marca

Rachel Busman, directoarea Institutului de Cercetare și Tratare a Anxietății la Copii, susține că: „noi ca adulți facem eforturi pentru înțelege ce se întâmplă în lume la momentul actual, fără a realiza cât de multe știri sunt prezentate pe toate canalele de comunicare posibile. Atunci când se află acasă, expunerea copiilor la canalele social media și la televizor ar trebui limitată”.

Imaginile care înfățișează accidente violente, victime ale conflictelor armate, prizonieri, amenințări, nu sunt deloc benefice pentru copiii care nu au încă maturitatea emoțională de a înțelege ceea ce văd.

Pe cât posibil se recomandă părinților să închidă orice fel de dispozitiv unde se prezintă astfel de știri în cazul copiilor mici, iar pentru adolescenți, părinții pot încerca să limiteze timpul pe care aceștia îl petrec pe social media.

Cum sa vorbesti cu copilul tau despre razboi

Discutați deschis cu copiii despre ceea ce se întâmplă în lume

mama vorbeste cu fata care plange

Orice veste rea trebuie dată într-un mod cât se poate de empatic și de clar. Așadar, fiindcă tinerii acestei generații sunt expuși încă din perioada pandemiei unui aflux de știri negative, este foarte important ca adulții să îi liniștească.

Este important să nu evite subiectul pentru că tot ceea ce este interzis stârnește curiozitatea, iar copiii într-un fel sau altul vor afla de la prieteni, rude sau profesori. În funcție de vârsta copilului, părinții trebuie să folosească un limbaj adecvat pentru a oferi orice fel de explicație pe aceste teme delicate.

Adulții care știu că micuții lor au fost martori fără voia lor unor imagini violente la televizor sau pe social media trebuie să îi întrebe ce părere au despre ceea ce au văzut.

Puneți întrebări sincere și răspundeți deschis

Părinții sunt încurajați să deschidă subiectul pe care doresc să îl prezinte copilului ca fiind o veste negativă, printr-o întrebare.

Puteți întreba copilul: „Ce știi tu despre ceea ce se întâmplă în momentul actual la granița cu țara noastră?”, sau „Ai auzit sau ai văzut ceva la televizor despre conflictul care are loc acum în fâșia Gaza?” ori „La ce te-ai gândit când ai văzut acele imagini?”

După lansarea întrebărilor, părinții trebuie să fie pregătiți să asculte răspunsurile copiilor care întotdeauna sunt surprinzătoare. Abia atunci le pot răspunde la întrebări cu multă onestitate, corectând informațiile greșite pe care le-au auzit sau citit din presă.

Atunci când copiii nu înțeleg ceea ce se întâmplă, au tendința de a-și imagina diferite lucruri sau de a căuta subiecte mai ample din care spicuiesc alte detalii și le pun cap la cap, rezultând o reală tragedie.

Este foarte important ca în urma discuției cu părintele să nu mai existe confuzii din partea celor mici. Chiar dacă adulții nu știu răspunsul la o întrebare, îl vor căuta și le vor oferi explicații pertinente imediat ce le vor avea.

Cum sa vorbesti cu copilul tau despre moarte

Vorbiți cu copilul într-un limbaj adecvat vârstei acestuia

mama tata si copilul stand pe canapea

„Părinții sunt primii profesori pe care îi au copiii”, susține Tammy Lewis Wilborn, un celebru consilier și supervizor al serviciilor clinicii Wilborn din New Orleans.

„Rolul părinților este acela de a discuta problemele care îi afectează pe copii în măsura în care aceștia înțeleg. Se vor evita detaliile traumatizante și se va folosi un limbaj adecvat vârstei”, declară specialista.

„Cu alte cuvinte, se vor evita cuvinte precum catastrofă, deces, violență, îngrozitor, supremație. Părinții vor folosi mai degrabă cuvinte precum rănit, a pierit, conflict, afectat iar lista poate continua. Părinții care au copii mici pot să le prezinte aceste fapte ca pe o poveste, asociindu-le chiar cu desene animate”, continuă ea.

Validați sentimentele copiilor

Este normal că am cei mici să se simtă înspăimântați de veștile negative. Este și mai normal ca reacția micuților să fie pe măsura importanței evenimentelor. Părinții ar trebui să își încurajeze copiii să vorbească despre sentimentele pe care le au referitoare la situațiile negative și contextele conflictelor din ziua de astăzi.

În fond, dacă adulții le arată că sunt dispuși să discute despre subiecte delicate, atunci și copiii le vor lua exemplu și își vor expune sentimentele ca o carte deschisă.

Părinții ar putea să le răspundă cu fraze precum „te cred pentru că și eu sunt foarte supărat acum. Îmi fac griji pentru oamenii care devin victimele conflictului și empatizez cu ei”. Se recomandă evitarea cuvintelor precum „înspăimântat, înfricoșat, oribil”, chiar dacă acesta este acelea sunt sentimentele pe care le manifestați față de unele evenimente.

Asigurați-vă copilul că este în deplină siguranță

După ce copiii își expun emoțiile, trăirile și părerile vis-a-vis de conflictele din lume este foarte important ca adulții să aducă completări și să corecteze orice fel de informații eronate pe care le-au auzit.

Cel mai important rol al adulților este să arate copiilor că sunt în siguranță și protejați. Este foarte important ca adulții să aducă în discuție faptul că evenimentele au loc într-o comunitate relativ mică de oameni, comparativ cu populația întregii lumi și că restul popoarelor trăiesc în pace și în siguranță.

Fiți optimiști

Pentru adulții care sunt puși în dificultatea de a vorbi despre lucruri negative cu copiii, Wilborn le sugerează: „explicați-le copiilor că există mult mai multe metode pentru a-și exprima nemulțumirea și mânia, care nu implică rănirea altora sau distrugerea proprietăților. Învățați copiii că violența nu este răspunsul tuturor problemelor!

Cei care aveți copii mai mari, este momentul ideal să le oferiți o lecție de istorie pe care cu siguranță nu o vor uita, după ce vă documentați foarte bine. Nu în ultimul rând, fiți optimiști! Nu le sugerați copiilor nici măcar o clipă ideea că ar putea păți ceva rău, ci tratați totul cu multă pozitivitate!”, concluzionează ea.

Pe cât de delicate sunt unele vești pe care părinții trebuie să le explice copiilor, pe atât de important este implicarea adulților în care cei mici au deplină încredere. Numai discutând cu copiii noștri putem să îi liniștim și să îi asigurăm că, deși există multă violență în lume, aceasta are loc doar în comunități restrânse, restul popoarelor fiind extrem de pașnice.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: huffpost.com

Articolul urmator
Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama
Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    Cel mai faimos polițist din România va deveni tătic pentru prima oară. Cum a dat marea veste
    Cel mai faimos polițist din România va deveni tătic pentru prima oară. Cum a dat marea veste

    A devenit celebru acum mai bine de 5 ani, când a încercat să dezvăluie detalii despre ceea ce se întâmplă în Poliția Română. Între timp, a...

    Fiul meu de 13 ani mi-a spus că sunt o mamă rea. Și are dreptate! Mi-am pierdut răbdarea
    Fiul meu de 13 ani mi-a spus că sunt o mamă rea. Și are dreptate! Mi-am pierdut răbdarea

    Ce mamă ar vrea să audă de la copilul ei că este o mamă rea? O femeie de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit, cum a izbucnit în lacrimi în momentul...

    Îți amintești de băiețelul subnutrit din Nigeria salvat de o asistentă socială? Uite cum arată și ce face acum
    Îți amintești de băiețelul subnutrit din Nigeria salvat de o asistentă socială? Uite cum arată și ce face acum

    Anja Ringgren Lovén, o asistentă socială daneză, a salvat în urmă cu 4 ani un băiețel nigerian, abandonat de părinții săi întrucât era considerat vrăjitor....

    Trăiești constant cu sentimentul de vină? Uite de ce trebuie să pui punct acum !
    Trăiești constant cu sentimentul de vină? Uite de ce trebuie să pui punct acum !

    Oricare dintre noi putem avea perioade în care să fim copleșiți de sentimentul de vină, însă mamele ajung mai des într-o asemenea situație. Astfel, în cazul...

    Cel mic nu vrea să împartă nimic niciodată? Uite de ce și ce trebuie să faci
    Cel mic nu vrea să împartă nimic niciodată? Uite de ce și ce trebuie să faci

    Din primele luni de viață, când copilul abia învață să articuleze cuvintele și să meargă în picioare, acesta își dezvoltă un simț al proprietății foarte...

    Nu te certa degeaba cu partenerul, ceartă-te constructiv. Uite cum
    Nu te certa degeaba cu partenerul, ceartă-te constructiv. Uite cum

    Certurile în cuplu sunt normale și necesare pentru dezvoltarea relației dintre cei doi. Însă e important să diferențiem între o ceartă care aduce doar conflict și...

    Tu știi cum arată copiii Shakirei și ai lui Gerard Piqué? Uite ce mari sunt!
    Tu știi cum arată copiii Shakirei și ai lui Gerard Piqué? Uite ce mari sunt!

    Shakira și Gerard Piqué au ținut primele pagini ale tabloidelor săptămâni întregi, după ce au anunțat că se despart. Cei doi au hotărât să pună capăt...

    © 2024 Qbebe