Trăiești constant cu sentimentul de vină? Uite de ce trebuie să pui punct acum !

Trăiești constant cu sentimentul de vină? Uite de ce trebuie să pui punct acum !

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricare dintre noi putem avea perioade în care să fim copleșiți de sentimentul de vină, însă mamele ajung mai des într-o asemenea situație. Astfel, în cazul lor, este vorba despre senzația sau despre grija ce țin de faptul că ar trebui să facă mai mult sau că nu sunt mame suficient de bune. Pe termen lung, aceste gânduri au consecințe negative asupra sănătății mentale și emoționale. Parcurgând articolul de mai jos poți descoperi nu numai care sunt cele mai frecvente cauze pentru sentimentul de vinovăție în rândul mamelor, ci și care sunt soluțiile menite să te ajute să îți redobândești starea de bine și să te bucuri din plin de clipele petrecute cu copilul tău. 

De ce apare sentimentul de vină în cazul mamelor?

Există numeroase motive pentru care poți ajunge să te confrunți cu sentimentul de vină odată ce devii mamă. Astfel, de cele mai multe ori, acest sentiment neplăcut poate fi generat de:

  • O depresie postpartum: dacă sentimentele de vinovăție îți domină viața și ești mereu îngrijorată și în stare de alertă, ia în calcul că poate fi vorba despre o depresie postnatală. Ca să primești un diagnostic corect, adresează-te medicului tău, care te poate îndruma către un psiholog și/sau un psihiatru;
  • Problemele care intervin în perioada de alăptare;
  • Tendința de a te compara cu ceilalți;
  • Criticile pe care le auzi adesea din partea unor membri ai familiei tale;
  • Faptul că nu reușești să îți menții întotdeauna calmul în preajma copilului tău;
  • Faptul că nu lucrezi și ai impresia că îți privezi copilul de anumite lucruri;
  • Faptul că ai un program încărcat la serviciu și de aceea nu reușești să stai suficient cu copilul;
  • Faptul că îți lași copilul să petreacă mult timp expunându-se la ecrane;
  • Faptul că ai momente în care ceri ajutorul celor din jur. 

mama care isi tine bebelusul in brate in timp ce lucreaza pe laptop

Efectele sentimentului de vinovăție

Pentru a înțelege mai bine de ce este cazul să te străduiești să pui cât mai repede punct sentimentului de vină, ține seama și de consecințele negative ale acestuia. Fără să îți dai seama, când te simți mereu vinovată nu îți faci rău doar ție, ci și celor dragi. 

Ca să conștientizezi faptul că sentimentele tale de vinovăție au devenit periculoase, trebuie să sesizezi oricare dintre următoarele manifestări:

  • Te lupți cu depresia sau cu anxietatea: în aceste condiții, te simți tot mai rău și nu știi de ce. Spre exemplu, te simți mereu obosită, ești nervoasă, nu mai comunici la fel de mult cu cei din jur, vrei să te izolezi, îți faci griji din orice etc;
  • Ai gânduri negative legate de propria persoană: de pildă, poți ajunge să-ți spui că ești o mamă rea sau „Dacă mă întorc la serviciu, înseamnă că nu sunt o mamă bună, că îmi abandonez copilul”;
  • Stima ta de sine a scăzut semnificativ;
  • Nu mai ai încredere în deciziile pe care le iei;
  • Nu te mai odihnești bine;
  • Încerci să faci mereu mai mult decât poți: din dorința de a scăpa de sentimentele de vinovăție, poți fi tentată să-ți încarci programul cu noi activități, cu noi sarcini pe care vrei să le îndeplinești. Deși simți că nu mai reziști, ții neapărat să le faci pe toate. Procedând așa, ești mai expusă riscului de sindrom burn-out;
  • Îți petreci prea mult timp și consumi prea multă energie concentrându-te asupra Social Media: de pildă, dacă te simți vinovată că nu stai destul cu copilul, începi să postezi diverse poze și videoclipuri ca să arăți că ești „o mamă bună”, că ești preocupată să-i faci de lucru micuțului tău;
  • Cheltuiești excesiv pentru a compensa anumite lucruri: în situația în care știi că nu petreci mult timp cu copilul, vrei să compensezi momentele în care nu ești în preajma lui. De exemplu, îi faci foarte multe cadouri pentru a încerca să te simți mai puțin vinovată și ca să îi dovedești că îl iubești. 

femeie cu parul cret si blugi stand jos pe o pernuta si tinandu-si fata in mâini

Ce poți face pentru a alunga sentimentele de vinovăție

Să ai grijă de tine este esențial pentru a putea să te ocupi așa cum îți dorești și de copilul tău. Prin urmare, ca să diminuezi riscul de a fi afectată profund de sentimentele de vinovăție, străduiește-te să pui în aplicare și sfaturile de mai jos: 

Identifică sursele sentimentului de culpabilitate

Reușind în acest demers, poți „deschide” ochii mai bine asupra aspectelor din viața ta care au nevoie de mai multă atenție. Spre exemplu, sentimentul de vinovăție poate fi legat de numeroasele presiuni pe care le pui singură asupra ta, de teamă că nu vrei să ajungi să fii ca unul dintre părinții tăi, că vrei să te asiguri că îi dai copilului o educație aleasă etc. În același timp, sursele acestui sentiment provin din exterior. Cu cât realizezi mai repede despre ce este vorba, cu atât poți să vezi ce are prioritate și să te concentrezi asupra valorilor în care crezi, în calitate de părinte.

mama ce isi supravegheaza bebelusul in timp ce acesta se joaca pe jos

Conștientizează gândurile iraționale

Fără să îți dai seama, o parte dintre gândurile pe care le ai în perioadele în care ești dominată de sentimentul de vină nu sunt tocmai raționale. De aceea, acordă-ți un răgaz și analizează-le în profunzime, ca să poți să pui anumite limite și să le alungi treptat din viața ta. 

Renunță la o parte dintre așteptările tale

Deși nu este întotdeauna la îndemână să faci așa ceva, amintește-ți că este pentru binele copilului și al tău. Ca să îți fie mai ușor, întocmește o listă în care să realizezi o ierarhie a lucrurilor care contează cu adevărat pentru tine, ca mamă. Lucrând mai mult la ea, o să constați, spre surprinderea ta, că sunt suficiente lucruri la care poți renunța pentru a-ți îmbunătăți viața. 

Gândește-te și la ceea ce ești în afara statutului tău de mamă

De multe ori, ajungi să te percepi doar din perspectiva faptului că ești mamă și trebuie să ai permanent grijă de copilul tău. Ori de câte ori ai ocazia, gândește-te și la hobby-urile tale, la ceea ce te bucură și te ajută să te relaxezi. Nu ezita să ceri și sprijinul celor apropiați pentru ca, din când în când, să te poți implica și în alte activități ca să-ți poți „reîncărca bateriile”. 

Cere ajutorul

Una dintre problemele pe care le au mamele dominate de sentimentul de vină este că nu reușesc să comunice suficient și să spună ce le frământă, ce le-ar ajuta. Amintește-ți că nimeni nu îți poate citi gândurile și, pentru a putea beneficia de ajutor, trebuie să-ți exprimi nevoile. Pentru a vedea o îmbunătățire în viața ta, este indicat să recunoști că ai nevoie de sprijin atât în fața apropiaților tăi, cât și la locul de muncă.  

Fii mai îngăduitoare cu tine însăți

Este esențial să reușești să-ți îndeplinești acest scop pentru a scăpa tot mai mult de sentimentele de vinovăție. Ca să-ți fie mai simplu, inspiră-te și din sfaturile venite de la alte mame, disponibile pe o rețea de socializare și regăsite în materialul pus la dispoziție de „pregnantchicken.com”:

  • „Nu vreau să mă laș copleșită de sentimentul de vină. Fac lucrurile pe care le consider necesare pentru a deveni cea mai bună versiune a mea. Nu trebuie să renunți la ceea ce ești odată ce devii părinte, trebuie să ai grijă de tine din toate punctele de vedere”- Katherine T.;
  • „Ești prea ocupată ca să îți pese de ceea ce spun ceilalți despre tine sau despre stilul tău de parenting...”- Felicia;
  • „Sunt cea mai bună mamă care pot fi în situația X...- Jessica B;
  • „Nu suntem un proiect de pe Pinterest, suntem o familie”- Amber R.;
  • „Copiii mei nu vor fi mai fericiți dacă eu mă voi epuiza încercând să realizez sandvișuri perfecte sau obiecte handmade ca ale Marthei Stewart. Scopul meu este să am un copil sănătos și fericit”-Melissa D.;
  • „Totul este doar o fază! Nopțile nedormite, epuizarea nesfârșită, mizeria, tantrumurile, toate toanele unui copil mic se vor termina! Gândește-te mereu la asta întrucât, chiar dacă nu toate aceste lucruri se ameliorează rapid, tu vei învăța să le gestionezi tot mai bine”- Cassidy B.;
  • „Concentrează-te să fii prezentă, nu perfectă. Fiecare copil este un dar și încearcă să fii cea mai bună versiune a ta în diverse situații. Nu lăsa realitatea creată de Social Media să te determine să petreci mai puțin timp cu copiii tăi...oricum, totul trece atât repede!”- Elizabeth S.

mama vesela distrandu-se in timp ce s-a suit langa baietelul ei pe tricicleta

Fii recunoscătoare pentru ceea ce ai

Alocându-ți cât mai des timp să îți exprimi recunoștința pentru ceea ce ai, poți realiza că ai numeroase motive pentru care să te simți împlinită. De pildă, înainte de culcare, gândește-te la 2-3 lucruri, ce țin de copilul tău, care te-au făcut să zâmbești și să fii mulțumită. Concentrează-te asupra lor, asupra prezentului și încearcă să te relaxezi. 

Concentrează-te asupra copilului tău și ascultă-ți intuiția

De multe ori poți ajunge să fii dominată de sentimentele de vinovăție din pricina a ceea ce auzi de la cei din preajma ta. În loc să te concentrezi asupra părerilor celorlalți, mai bine bine vezi ce simte și ce îți spune copilul tău. În plus, pe măsură ce acesta crește, feedback-ul venit din partea lui și intuiția ta te pot motiva să fii cu schimbări care să fie benefice pentru amândoi. 

Surse foto:

Surse articol: betterup.com, choosingtherapy.com, healthline.com, mindfulreturn.com, pregnantchicken.com, psychcentral.com, thrivehere.com

Articolul urmator
Ai fost „oaia neagră” a familiei? Uite cum îți afectează viața acest lucru
Ai fost „oaia neagră” a familiei? Uite cum îți afectează viața acest lucru

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Trăiesc cu un sentiment constant de vină. Am o fetiță de 2 ani, job full time și fac naveta pentru a-mi îngriji tatăl bolnav de cancer”
    „Trăiesc cu un sentiment constant de vină. Am o fetiță de 2 ani, job full time și fac naveta pentru a-mi îngriji tatăl bolnav de cancer”

    Pusă între ciocan și nicovală, nevoită să se împartă între responsabilitatea de copil și cea de mamă, între iubirea părintească și grija pentru părinte, o...

    Îți amintești de băiețelul subnutrit din Nigeria salvat de o asistentă socială? Uite cum arată și ce face acum
    Îți amintești de băiețelul subnutrit din Nigeria salvat de o asistentă socială? Uite cum arată și ce face acum

    Anja Ringgren Lovén, o asistentă socială daneză, a salvat în urmă cu 4 ani un băiețel nigerian, abandonat de părinții săi întrucât era considerat vrăjitor....

    Soacra mea îmi lovește constant copilul și nu înțelege că trebuie să se oprească
    Soacra mea îmi lovește constant copilul și nu înțelege că trebuie să se oprească

    O mamă de peste hotare este nemulțumită de strategia de parenting pe care soacra sa o aplică copilului ei. Femeia îi lovește copilul atunci când „nu e cuminte”...

    Momentul în care mi-am dat seama că trebuie să pun punct căsniciei mele
    Momentul în care mi-am dat seama că trebuie să pun punct căsniciei mele

    Soțul meu este un om bun, muncitor, loial, așa că nu vreau sub nicio formă să îl descriu ca pe un personaj negativ. Cu toate acestea, nu pot să nu mă gândesc la ceva ce...

    Ce înveți, ca părinte, când ai un copil bolnav constant
    Ce înveți, ca părinte, când ai un copil bolnav constant

    Întotdeauna este greu pentru o mamă să-și vadă copilul bolnav sau suferind în vreun fel. Dar ce se întâmplă când cel mic e bolnav tot timpul? Ne spune mama...

    M-am îngrășat 45 kg în sarcină, deși am avut diabet gestational și vomitam constant
    M-am îngrășat 45 kg în sarcină, deși am avut diabet gestational și vomitam constant

    Toate cele trei sarcini ale acestei mame au fost toxice, însă ultima a fost cea mai dificilă. Femeia povestește că deși s-a simțit rău și a vomat continuu, s-a îngrășat...

    Efectele parentingului dur: trăiești în permanență într-o bulă a negativității
    Efectele parentingului dur: trăiești în permanență într-o bulă a negativității

    Așa cum știți, printre stilurile de parenting se numără și cel dur, sau sever. În acest caz, părintele folosește pedeapsa ca mijloc de educație, însă așa cum s-a...

    Trebuie să-i dai copilului o veste rea? Uite cum procedezi
    Trebuie să-i dai copilului o veste rea? Uite cum procedezi

    Veștile care „pică greu” adulților despre evenimente nefericite în familie sau în lume sunt cu atât mai greu de transmis copiilor! Iată cum să abordezi...

    © 2024 Qbebe