Bucuria de a fi mamă vine însoțită de multe responsabilități. Iar acestea creează stres și dezechilibre emoționale, pe care adesea mamele le ignoră. Obișnuite să se treacă în planul al doilea, multe femei se consideră mulțumite atunci când copiii și soțul se simt bine. Dar sentimentele lor continuă să se manifeste subteran și pot să conducă pe termen lung la tulburări mai grave, precum depresie de lungă durată, anxietate generalizată și probleme în relația de atașament cu copilul.
Senzația de a fi copleșită afectează sănătatea emoțională a mamei
Studii recente au demonstrat că responsabilitățile multiple pe care o mamă le are îi pot afecta sever sănătatea mentală. Sentimentul de a fi supraîncărcate pe care îl au multe femei nu este ușor de gestionat. Chiar dacă este trecut cu vederea, el poate conduce la stări depresive ce pun în pericol echilibrul emoțional al mamei și al întregii familii. Deși soții se implică mai mult astăzi în gospodărie și în supravegherea copiilor, numeroase aspecte ale vieții de familie rămân în continuare în grija aproape exclusivă a mamei. Cercetătorii de la Arizona State University și Oklahoma State University au arătat că această "muncă invizibilă" este conectată cu sentimentele mamelor că sunt depășite și cu o senzație de vid pe care multe femei o trăiesc în viața de zi cu zi. Studiul a urmărit 393 de femei, cu copii sub 18 ani, iar concluziile au fost alarmante. Nouă din zece femei au declarat că sunt singurele responsabile de organizarea programului familiei, în vreme ce două treimi dintre persoanele participante au spus că sunt exclusiv responsabile și de alte arii ale vieții familiale, precum stabilirea rutinelor, respectarea regulilor și majoritatea treburilor casnice. Multe dintre mame au indicat că trebuie să asigure bunăstarea fizică și emoțională a copilului, că sunt singurele care cunosc profesorii și clasele în care învață copiii și se ocupă de aspectele legate de școală. "Cercetările noastre au demonstrat că mamele sunt primele care răspund la starea de stres a copiilor și sunt atente la nevoile lor emoționale.", a arătat prof. Suniya Luthar, una dintre cercetătoarele implicate în studiu. Ea a mai adăugat: "Cu certitudine necesitatea de a jongla permanent între multiple sarcini afectează sănătatea mentală a mamei." Din păcate, multe femei își asumă stresul și sentimentele negative ca pe ceva de la sine înțeles, trecându-le sub tăcere. Majoritatea maschează temerile și panica, schimbările copleșitoare de dispoziție, simptomele de depresie, senzația de gol și insatisfacție. Dar acest lucru este în detrimentul lor, pentru că emoțiile acumulate pot conduce la stări mult mai grave, care nu se mai rezolvă fără suport psihologic sau medical. De aceea, este necesar ca mamele să ceară ajutor atunci când se simt depășite, să nu considere că dezechilibrul pe care îl simt și starea de rău trebuie trăite în singurătate. Mai mult decât atât, nu este cazul ca ele să își ascundă sentimentele, să aibă senzația că fac ceva greșit sau să se simtă vinovate, să se zbată permanent pentru a răspunde presiunilor vieții de familie. Partenerul, rudele apropiate, prietenii constituie rețeaua de suport la care o mamă trebuie să apeleze și căreia îi poate împărtăși sentimentele sale.Simptome frecvente ale afectării emoționale a mamelor
Baby blues și depresia postpartum
Proaspetele mame experimentează adesea stări negative, care pot varia ca intensitate de la o stare de sensibilitate crescută, iritabilitate și schimbări de dispoziție, până la manifestări mai severe, precum depresia si chiar psihoza postpartum. În prima săptămână după naștere, 80% dintre mame prezintă așa-numitul baby blues. Este o perioadă foarte delicată, în care mama izbucnește ușor în plâns, are senzația că nu va face față maternității, se simte vulnerabilă și anxioasă. Majoritatea acestor stări sunt determinate de schimbările hormonale și, în mod normal, trec de la sine în câteva zile. Dacă astfel de stare persistă și se agravează, apărând sentimente de eșec, de vid și inutilitate, vinovăție și rușine, lipsă de speranță, este posibil să se instaleze depresia post-partum. În acest caz, mama simte că nu are nici o satisfacție, chiar pierde conexiunea cu copilul, este adesea furioasă și resentimentală, nu manifestă nici un interes pentru activitățile care îi făceau plăcere înainte, se simte demotivată și lipsită de energie. Pot să apară tulburări de natură fizică, insomnie sau somn în exces, tulburări alimentare, senzație de epuizare. Unele dintre aceste simptome sunt normale atunci când copilul este foarte mic, dar dacă se prelungesc și sunt foarte pronunțate este posibil să se fi declanșat depresia. Tulburarea emoțională este atât de mare, încât mama poate prezenta anxietate generalizată și gândul de a evada sau de a se sinucide.
Tulburări de atașament
Multe mame se așteaptă ca, după naștere, să apară o legătură imediată cu copilul, dar în anumite cazuri acest lucru nu se întâmplă. La unele femei, poate dura zile sau săptămâni până ce simt conexiunea cu bebelușul, ceea ce poate conduce la sentimente de vină și dezamăgire. Este necesar ca proaspetele mămici să știe că nu se nasc mame, ci devin astfel. În consecință, nu trebuie să se simtă vinovate dacă nu percep imediat acea conexiune despre care se vorbește în cărți și nici dacă nu dețin încă abilitățile de îngrijire primară ale bebelușului.
Anxietate
Este normal să fii puțin îngrijorată, ca proaspătă mămică, dar această stare nu trebuie să devină permanentă și exagerată. Frica excesivă conduce la pierderea încrederii în sine și consolidarea sentimentelor de incompetență ca părinte, provoacă un stres continuu și te împiedică să te bucuri de copil. Între 8-10% dintre mame experimentează niveluri clinice ale anxietății, după naștere, de multe ori asociate cu depresie. Starea de anxietate poate deveni obsesivă, poate interfera cu sarcinile zilnice și cu îngrijirea copilului. Unele mame ajung să aibă atacuri de panică, să se simtă permanent neliniștite, tensionate și să nu se poată odihni. Atât sănătatea fizică, cât și cea psihică au de suferit din cauza acestei anxietăți generalizate.
Cum să-ți protejezi sănătatea emoțională
1. Cere ajutorul . Cel mai bun mod pentru a preveni situațiile de criză este să cauți suport, să-ți construiești o rețea de suport formată din rude și prieteni care te pot susține cănd maternitatea devine prea dificilă. Nu refuza ajutorul, dacă poți să-ți iei o perioadă de relaxare, în care să ai grijă de tine.
2. Ai grijă de tine. Uită clișeele pe care le-ai învățat că trebuie să sacrifici totul pentru familie și copil. Sănătatea și liniștea ta contează, ba chiar sunt cele mai importante pentru că totul depinde de ele. Încearcă să vezi totul din alt unghi: vrei ca familia ta să fie fericită, copiii să fie sănătoși? Învață să te pui pe primul plan, ca să-ți împlinești visele.
3. Mergi la terapie. Caută suport specializat. Stres, depresie, anxietate, ai tendința să le ignori pe toate, așteptând să treacă de la sine. Ei bine, câteodată nu trec. Psihoterapia este foarte utilă și îți dă un timp numai pentru tine și pentru emoțiile tale. Cineva te ascultă cu atenție, te învață strategii să faci față mai ușor provocărilor, te ajută să-ți găsești calea în perioadele tulburate. Grupurile de suport sunt, de asemenea, adecvate. Când vei întâlni mămici care se confruntă cu aceleași probleme ca și tine, nu vei mai fi tentată să treci totul cu vederea sau să te prezinți într-o lumină cât mai favorabilă. Vei putea spune că nu te simți bine, că maternitatea poate fi uneori o povară și că ai nevoie de ajutor. Te vei împăca cu ideea că nu ești "mama perfectă", ci doar o mamă care își iubește copiii și familia, dar are grijă și de propria persoană.
4. Ia-ți un timp numai pentru tine. Chiar dacă momentele alături de copii pot fi minunate, uneori ai nevoie să petreci o perioadă singură. Să fii departe de casă, de soț și de copii, de toate obligațiile, măcar pentru o oră, înseamnă o gură de energie. Te poate ajuta să-ți înțelegi mai bine sentimentele, să vezi unde ai nevoie să faci schimbări. Te întărește și te ajută să reziști mai ușor în agitația vieții de familie.
5. Nu te sfii să spui ce gândești legat de maternitate. Unul dintre cele mai bune mijloace de a-ți menține sănătatea mintală este onestitatea, față de tine și față de ceilalți. Realitatea este că orice lucru are și partea sa "întunecată". A fi mamă este minunat, dar poate să te aducă și pe culmile disperării. Câteodată poți gândi că te-ai săturat să fii mamă și că nu simți sentimente prea duioase față de copilul tău care face o criză nejustificată de furie. Maternitatea îți aduce momente copleșitoare, atât pozitive cât și negative. Important este să-ți cauți doza ta de fericire sau, cel puțin, de echilibru. Vei vedea că frâmânările tale sunt împărtășite de foarte multe mame și nu te vei mai simți singură.
Surse: https://www.independent.co.uk; https://healthywa.wa.gov.au; https://www.scarymommy.com; https://psychcentral.com