„Soacră, soacră, poamă acră”, zicala românescă trebuie să provină de undeva. Este imposibil ca toate soacrele să fie rele, la fel cum este de neconceput ca toate soacrele să fie bune. Dar ce faci atunci când soacra devine a treia roată de la căruță, când renunță la viața ei pentru a trăi viața prin cuplul și familia pe care și-o formează copilul său?
Ce faci când ai o soacră dominatoare, critică, exigentă? Ce faci când mama partenerului tău va depune toate eforturile să se asigure că rămâne în centru atenției, chiar dacă ați încercat să stabiliți limite sănătoase pentru a evita conflictele și a vă vedea de familia voastră?
Menținându-ți stima de sine, o relație puternică cu partenerul tău, poți găsi modalități de a depăși frustrarea pe care relația cu o soacră dominatoare le poate da. Dacă este tipul de om care tânjește după control și dominație, va dori să este în centrul atenției în fiecare situație și va încerca să domine viața propriului copil, chiar și atunci când își croiește propriul drum în viață.
Motivele care stau în spatele acestui comportament al soacrelor sunt multiple. Deși o astfel de femeie poate părea greu de stăpânit, există mai multe explicații posibile pentru comportamentele ei obsesive. Spre exemplu, este posibil să fi crescut într-un mediu haotic sau traumatizant, să fi fost controlată la rândul ei, să fie narcisistă sau să aibă nevoie de admirație constantă.
Semne că trăiești cu o soacră dominatoare
Nurorile de obicei observă din prima dacă soacra este sau nu dominatoare și dacă îi va pune bețe în roate în relația cu partenerul de cuplu. S-ar putea să observi că soacra te ignoră în mod constant, mai ales atunci când încerci să impui limite sănătoase în casa ta.
Adesea va veni neinvitată, își va împărtăși opiniile, te va judeca pretinzând că ea știe cel mai bine, te va mustra. Să vedem vare sunt cele șapte semne ale unei soacre dominatoare:
1. Este mereu în preajma familiei tale
O astfel de soacră poate apărea neanunțată, se poate invita sau autoinvita la diferite întâlniri și activități de familie. Astfel va avea mai multe oportunități de a te critica și de a-și afirma superioritatea. Adesea va motiva că vine la astfel de întâlniri pentru că îi pasă de familia ta.
Ghid de „supraviețuire” cu o soacră de coșmar
2. Nu respectă limitele impuse
Nu numai că o astfel de soacră vine neanunțată, ci este atât de îndrăzneață încât ignoră complet indiciile verbale pe care i le dai că este momentul să plece. Îți va refuza cererea într-un mod mai subtil sau nu și te va face să te simți vinovată.
Uneori o astfel de femeie îți poate spiona emailul, telefonul atunci când nu ești în preajmă, va servi cina nepoților înainte ca tu să ajungi acasă sau va invita diferite persoane la tine acasă ca și cum ar fi locuința ei.
3. Te judecă
O soacră dominatoare îți va judeca fiecare mișcare și va profita de fiecare ocazie pentru a te critica. Își va da ochii peste cap, va ofta adânc, va comenta felul în care arată casa ta, ce job ai sau modul în care îți crești copiii.
4. Insistă întotdeauna că are dreptate
O soacră dominatoare va crede că are mereu dreptate și nora ar trebui să o asculte orbește fără a pune întrebări.
5. Te presează să faci ce vrea ea
O astfel de femeie își va afirma puterea, punând presiune asupra fiului și familiei voastre nou formată precum și asupra nepoților să facă așa cum cere ea în diferite contexte, la sărbători, la cine în familie, etc.
6. „Fac asta pentru că îmi pasă”
Pentru a-și justifica comportamentul dominator și arogant, soacra poate motiva că acționează într-un anumit fel pentru că îi pasă de familia copilului ei.
7. Vrea să fie în centrul atenției
Soacra se va strădui întotdeauna să fie membrul favorit al familiei, cea pe care o iubește băiețelul ei cel mai mult, bunica preferată de copiii tăi, astfel încât prezența ei în casa ta să fie dorită în mod constant.
Efectele unei soacre dominatoare
Interacțiunea cu o soacră dominatoare poate fi obositoare, stresantă, iritantă. Ea poate contribui la apariția dificultăților în relația de cuplu sau în relația cu copiii și o scădere a stimei de sine. Comportamentului soacrei față de noră ar putea avea ca efecte:
1. Perfecționismul
Atunci când ești constant criticată de o soacră dominatoare poți dezvolta o tendință perfecționistă. Din păcate, soacra nu îți va recunoaște eforturile, chiar dacă ai întrecut orice așteptări pe care le-a menționat anterior.
2. Stimă de sine scăzută
Dacă soacra ta te critică în mod constant, atunci stima de sine scade și îți vei pune la îndoială abilitățile de mamă, parteneră sau părinte. Uneori se poate instala și depresia și îți vei pierde interesul pentru hobby-urile pe care le iubeai înainte de apariția soacrei în viața ta.
10 lucruri pe care soacra ta le gândește, dar nu le spune
3. Probleme în relația de cuplu
O soacră dominatoare poate afecta și relația cu partenerul. Chiar dacă el poate să nu împărtășească același păreri cu mama lui sau despre mama lui ca și tine, se va ajunge la tensiuni în familie. Uneori soțul va simți că ești prea dură cu părintele său și îi va apăra comportamentul.
4. Anxietate
Dacă va trebui să interacționezi mereu cu soacra ta, vei simți stres și anxietate. Este posibil să ai dificultăți de concentrare, neliniște, iritabilitate și probleme cu somnul.
5. Copiii tăi vor observa conflictele
În cazul în care ai copii, aceștia vor înțelege problemele dintre tine și soacra ta, lucru care va influența foarte mult stabilitatea relațiilor, atât cu tine, cât și cu bunica lor.
6. Izolarea
Uneori este de preferat să te izolezi decât să interacționezi cu o soacră autoritară. Vei căuta să eviți interacțiunile cu ea, dar din păcate izolarea poate complica și mai mult relația cu partenerul și alți membri ai familiei se pot înstrăina de tine.
9 sfaturi pentru a face față relației cu o soacră autoritară
Există modalități sănătoase de a stabili limite clare în relația cu soacra. De asemenea, există strategii personale pe care le poți folosi pentru a face față prezenței ei. Este nevoie de empatie, respect de sine și exersarea acceptării comportamentului ei pentru a face față unei relații cu astfel de femeie.
1. Stabilește limite clare
Trebuie să stabilești limite sănătoase cu o soacră autoritară, astfel încât să recâștigi un sentiment de control asupra situației tale atât în familie, cât și în relația cu ea. Spune clar lucrurilor pe nume, așteptările tale de la ea, fă-i un program de vizită.
2. Ia în considerare motivele care stau în spatele comportamentului ei
Pentru a te înțelege cu o astfel de soacră, trebuie să înțelegi raționamentul din spatele comportamentului ei. Astfel vei reuși să empatizezi cu ea. Deși poate nu vrei să faci acest lucru, trebuie să accepți faptul că soacra ta este o ființă umană. Astfel te vei descurca în relația cu o femeie cu o fire dramatică și dominatoare. Nu uita că și ea se confruntă cu zile neplăcute și are propriile probleme.
3. Evit-o ori de câte ori este posibil
Atunci când este posibil, evită-ți soacră. Spre exemplu, dacă vine acasă la tine neanunțată te poți scuza pentru că ai cumpărături de făcut sau trebuie să participi la o activitate. Menține distanța și redu timpul petrecut împreună.
O soacră toxică îți poate pune în pericol căsnicia? Ce spun experții
4. Păstrează-ți respectul de sine
Ai putea fi tentată să îi răspunzi cu aceeași monedă atunci când soacra îți vorbește urât. Cu toate acestea, este mult mai sănătos să practici comportamente care să-ți mențină un nivel crescut al stimei de sine.
Nu o insulta, nu-i răspunde urât, nu o certa, evită orice conflict cu ea. De asemenea, evită să vorbești copiilor negativ despre ea, precum și partenerului.
5. Încearcă să o accepți
Știu că pare dificil și ai prefera ca soacra ta să își schimbe complet comportamentul și atitudinea față de tine și familia ta, dar asta nu este întotdeauna o realitate a fiecărei situații. Ai putea mai degrabă să încerci să-i accepți comportamentul negativ în loc să i-l aprobi și să nu cedezi criticilor, ci mai degrabă să depui efort pentru a renunța la resentimente și ranchiună.
6. Nu mai încerca să-i faci mereu pe plac
Nu mai încerca să satisfaci așteptările soacrei tale, să depui eforturi ori de câte ori îți spune ceva. Concentrează-te pe nevoile tale și ale familiei tale și acordă mai multă atenție copiilor și partenerului decât soacrei.
7. Comunică cu partenerul tău
A avea o comunicare deschisă și sinceră cu partenerul tău este foarte util, mai ales când ai de a face cu o soacră autoritară. Asigură-te că și el este de acord cu limitele pe care le impui soacrei și că te sprijină în ceea ce privește dorința de a elimina influența mamei sale din viața voastră.
8. Învață cum să îi prezici comportamentul soacrei
Dar după ce o cunoști destul de bine, poți începe să prezici comportamentul soacrei tale, lucru care te va ajuta să câștigi sentimentul de control în situații în care te-ai putea simți lipsită de putere. Identifică factorii care declanșează un anumit comportament al soacrei, fii hipervigilentă și mereu în gardă.
9. Încurajează comportamentele pozitive
Nu vei schimba niciodată comportamentul soacrei, dar poți face ceva pentru a atenua tensiunea dintre voi. Laud-o, mulțumește-i atunci când îți este de ajutor în vreun fel, spune-i că ai înțeles criticele sale subtile, dar nu vrei să te cerți cu ea și încurajează-i comportamentele pozitive.
A trăi cu o soacră dominatoare poate fi o provocare din mai multe motive. Cu toate acestea, există modalități de a interacționa cu ea în moduri sănătoase de a face față criticilor și de a stabili limite sănătoase față de relația ta cu fiul ei.
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: choosingtherapy.com