În credința populară, relația cu soacra este descrisă ca fiind toxică, iar soacrele sunt portretizate în deosebi în relația cu nurorile ca fiind într-o permanentă competiție pentru inima băiatului sau a copiilor. A avea o soacră toxică poate fi obositor, poate provoca neplăceri în dinamica familiei, discuții fără sfârșit și, o dată ce apar copiii, relația cu soacra devine din ce în ce mai agitată și mai greu de evitat.
Uneori soacrele au un comportament pasiv agresiv care lasă nurorile dezorientate, descoperind câteva zile sau chiar săptămâni mai târziu ce a vrut să spună femeia care ar trebui să le fie o aliată, și nu un dușman. Cum știi că soacra ta este cu adevărat toxică pentru bunăstarea emoțională a familiei tale și care sunt semnele de care trebuie să ții cont? Un terapeut ne răspunde tuturor întrebărilor.
Stegulețe roșii și semnale de avertizare la fiecare pas încă de la începutul relației
Comportamentul pasiv agresiv
Încă de la începutul relației cu fiul soacrei, există „stegulețe roșii”, semnale de avertizare la care nora trebuie să fie foarte atentă, conform psihologului cognitiv-comportamental Terry Bacow. Conform acesteia, comportamentul pasiv-agresiv este o mare problemă. Spre exemplu, soacra poate face comentarii pentru a indica că faptul că simte că are dreptate în legătură cu ceva, iar nora greșește.
Dacă femeia face comentarii în fața altor membri ai familiei, adică soțul sau copiii nurorii, umilindu-o, atunci acesta este un comportament toxic. Un exemplu de astfel comportament pornește de la o banală afirmație: „când l-am crescut pe fiul meu, eu nu l-am lăsat niciodată să facă acest lucru...”
Se amestecă în deciziile nurorii și fiului ei
Un alt comportament toxic al soacrelor este faptul că se implică adesea în relația copiilor lor mai mult decât este cazul. Atunci când se amestecă în problemele private ale familiei, fie ele personale sau legate de familie, este un mare semnal de alarmă pentru noră.
„Soacra toxică s-ar putea implica în deciziile de familie sau în deciziile de creștere a copiilor. Un exemplu ar fi întreruperea unei decizii parentale pe care le iei împreună cu soțul tău, pentru a prelua conducerea sau pentru a-ți comunica dezaprobarea cu privire la felul în care gestionați situația. Atunci când soacra intervine și este mai dură decât tine sau soțul tău cu nepoții, atunci ea devine un model toxic și judecă în tăcere abordările parentale ale nurorii ei”, susține specialista.
10 lucruri pe care soacra ta le gândește, dar nu le spune
Reacții emoționale exagerate, dramatizare excesivă…
Totodată, un alt semnal de alarmă că soacra este toxică este reprezentat de reacțiile emoționale ale acesteia, care nu sunt proporționale cu situația în cauză. De cele mai multe ori, soacra reacționează exagerat, are o explozie de furie sau de nemulțumire, determinând o luptă permanentă pentru putere în familie.
Soacra, de regulă, speră în mod conștient sau subconștient să manipuleze fiul și nora în favoarea sa. Comportamentele manipulatoare sau de control cum ar fi apariția neanunțată a soacrei în momente nepotrivite și ignorarea cerințelor nurorii și ale fiului reprezintă un alt semnal de alarmă pentru întreaga familie.
Semne subtile ale toxicității soacrelor
Uneori soacrele acționează pe plan subtil, iar specialista Bacow aduce în discuție faptul că unele complimente îndoielnice sau remarci aparent dulci sub formă de sfaturi nesolicitate, exprimarea îngrijorării pot reprezenta semne subtile ale unei soacre toxice. Încălcarea subtilă a limitelor cum ar fi transmiterea de mesaje text de dezaprobare sau prin care soacrele judecă alegerea nurorilor sau fiilor este un exemplu de comportament toxic.
De asemenea, adesea soacrele se oferă să preia conducerea în familie când ajutorul ei nu îi este necesar, ceea ce reprezintă clar un semnal de alarmă. Mai sunt și acele soacre care își bârfesc nurorile și copiii în fața altor persoane necunoscute, pur și simplu atunci când merg la salonul de coafură sau la întâlnirile de familie. Aceste comentarii răutăcioase care ajung de cele mai multe ori la urechile nurorilor și fiiilor, nu sunt deloc benefice relației dintre soacră și familia nou formată.
În ceea ce privește bunăstarea familiei, comportamentul soacrei poate avea un impact major pentru că aceasta poate pune presiune asupra unei căsnicii sau unei relații, lucru care poate determina apariția tensiunilor, conflictelor în familie, mai ales dacă soțul își apără cu fermitate mama.
Cum faci față unei soacre toxice?
În cazul în care îți iubești foarte mult soțul, dar ai o soacră toxică și nu permiți nimănui să-ți distrugă relația și nici să se implice în deciziile tale de a-ți crește copiii, trebuie să ții cont de sfaturile specialiștilor. Așadar, dacă nu ai parte de o relație sănătoasă și stabilă cu soacra, te poți înțelege cu ea fără a o elimina complet din viața familiei și a copiilor.
„O strategie minunată este să te distanțezi de soacră și să reduci contactul cu ea pentru a-ți proteja sănătatea mentală. Spre exemplu, puteți interacționa numai în timpul unei mese sau la o scurtă vizită. De asemenea, poți stabili limite clare în mod decent și onorabil. Poți spune, spre exemplu: „apreciez oferta ta de a avea grijă de copilul meu, dar ne descurcăm” sau „Îți mulțumesc că ai încercat să mă ajuți cu nepotul tău, dar nu mă simt prea confortabil cu asta”, susține Bacow.
Ghid de „supraviețuire” cu o soacră de coșmar
De asemenea, și fiul soacrei în cauză ar trebui să gestioneze situația în mod corect și corespunzător. Conform specialistei, „este important să comunici cu soțul și să încerci să ajungi pe aceeași lungime de undă referitor la problemele cauzate de soacră și la modul în care o să le puteți gestiona. Poți vorbi cu soțul și îi poți cere să discute cu mama lui dacă tu, în calitate de noră nu reușești acest lucru”, concluzionează specialista.
Aceasta atrage atenția că de cele mai multe ori, soacra nu poate fi „reparată”, ci este foarte probabil să aibă probleme înrădăcinate în relațiile de familie proprii, care nu au legătură cu nora și care provin din copilărie, educație sau chiar din relația cu propria soacră.
Dacă nu te simți confortabil în relația ta, cu soacra nu te teme. Sunt milioane de femei în situația ta și nu trebuie să te simți vinovată cu ceva, dar stabilind limite clare și având soțul de partea ta, cu siguranță vei reuși să faci față cu brio situațiilor!
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: scarymommy.com