Întrucât se teme de efectele fumului la mâna a treia, s-a gândit la ce o să-i spună soacrei sale
O viitoare mamă a apelat la o cunoscută revistă online din SUA pentru a primi un sfat. Astfel, vrea să știe cum ar fi bine să procedeze cu soacra ei fumătoare după nașterea copilului. Întrucât s-a informat despre fumul la mâna a treia, consideră că bebelușul ar fi în pericol în preajma soacrei sale. De aceea, s-a gândit deja la ce ar vrea să o roage pe aceasta, dar se teme să nu o rănească. Conform rubricii „Care and Feeding” de pe site-ul „slate.com”, a dezvăluit următoarele:
„Mă pregătesc să devin mamă. Când bebelușul se va naște, soacra mea o să vină în vizită să-l vadă. Ea este fumătoare înrăită. Înainte nu eram îngrijorată de faptul că va fuma în preajma copilului, însă după ce m-am documentat despre fumul la mâna a treia, îmi fac griji pentru momentele în care l-ar lua în brațe după ce va fuma. Atât eu, cât și soțul meu, am hotărât că după ce soacra mea o să fumeze, va trebui să facă duș și să-și schimbe hainele înainte să ia în brațe copilul.
Nu ne dorim să se simtă alungată, nu intenționăm să o rănim, dar este evident că fumul la mâna a treia poate avea efecte nocive. Cum să o facem în continuare să simtă că este binevenită și să-i transmitem că ne bucurăm să o avem în preajmă dar, totodată, cum să stabilim câteva limite? De asemenea, cât de mult ar trebui să insistăm asupra respectării regulilor privind fumatul? Cum să procedăm când o să mergem și noi în vizită la socrii mei?”
Viitoarea mamă a fost sfătuită cum să procedeze cu soacra ei după nașterea copilului
Cea care se pregătește să devină mamă a fost sfătuită să stabilească anumite limite în privința soacrei sale fumătoare, dar să se străduiască, totodată, să-i reamintească mereu acesteia că prezența sa în preajma bebelușului este apreciată. Iată ce sfat a primit din partea revistei online menționate:
„Știu că nu intenționezi să-ți faci soacra să se simtă alungată, dar mă folosesc de ceea ce ai scris ca să-ți reamintesc faptul că ai dreptate să ceri anumite lucruri; cum va reacționa ea solicitărilor tale este problema ei, nu a ta.
Când o să te viziteze, cred că poți impune reguli stricte. Însă când mergi tu în vizită la socrii, este cazul să cedezi tu. Aceștia nu au cum să înlăture toate reziduurile de fum de țigară, de nicotină, ce au rămas în casa lor. De aceea, poți să alegi să stai la hotel.
Este important ca soacra ta să știe că este binevenită în casa ta și că ții la ea, că este parte din familie, așa că asigură-te că îi dai explicații cât mai clare pe acest subiect. Nu este exclus ca faptul că se simte rănită să interfereze cu capacitatea ei de a auzi tot ceea ce îi spui, dar asta e. O să gestioneze până la urmă această situație. Cu puțin noroc, poate o să înceapă să analizeze mai mult relația ei cu fumatul și chiar o să ajungă să renunțe la ceva care o împiedică să-și petreacă timpul în preajma nepotului ei.”
Ce sfaturi a primit viitoarea mamă pe rețelele de socializare
După ce postarea ei a ajuns să fie cunoscută, numeroase persoane au ținut să-i transmită mamei că exagerează în privința fumului la mâna a treia. De asemenea, aceasta a fost îndemnată și să ceară sfatul unui medic pentru a ști exact ce are de făcut după nașterea copilului. Exemple de comentarii pe această temă se regăsesc și pe site-ul „cafemom.com”:
- „Să insiști asupra necesității de a face duș și de a-și schimba hainele mi se pare o atitudine extremă, dură și care dovedește prezența obsesiilor”;
- „Sunt total împotriva fumatului, dar cu toate acestea cred că o asemenea cerere, de a face duș și de schimbare a hainelor, este puțin exagerată pentru cineva care nu vine tot timpul în vizită la tine în casă”;
- „Dacă intenția ta este să nu o mai lași pe soacra ta să-ți vadă copilul, atunci mergi înainte cu solicitările tale”;
- „Nu îmi dau seama exact dacă planul tău este să se poarte alte haine și să se facă duș după fiecare țigară. Bunicii o să-i fie rușine și o să fie nefericită, nu va fi deloc un start bun în relația cu nepotul ei. Dacă nu ai încredere în informațiile găsite pe internet, discută cu un medic pediatru ca să afli care sunt de fapt riscurile aduse de fumul la mâna a treia și după aceea să vezi care este cea mai bună soluție”.
Potrivit „Mayo Clinic”, fumul la mâna a treia include poluanții rămași în spațiile interioare după ce se fumează. Printre ei se regăsesc, alături de nicotină, diverse substanțe cancerigene (formaldehida de exemplu). Astfel de chimicale se acumulează în covoare, în lenjeria de pat, în perdele, în îmbrăcăminte, în mobilă. În același timp, se acumulează și în particulele de pe pereți, de pe podele etc. Pot persista într-un spațiu interior mai multe luni după ce se renunță la fumat.
Atât copiii, cât și adulții, vin în contact cu substanțele toxice când ating obiecte contaminate sau când inhalează aerul din încăperile în care se fumează/s-a fumat. Copiii mici sunt mai expuși să vină în contact cu toxinele în perioadele în care se târăsc sau în care obișnuiesc să bage în gură diverse lucruri.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: cafemom.com, mayoclinic.org, slate.com