Ce este „divorțul” somnului și când devine periculos pentru căsnicia ta

Ce este „divorțul” somnului și când devine periculos pentru căsnicia ta

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre provocările cu care se pot confrunta partenerii unui cuplu este și aceasta: când unul dintre ei, din diverse motive, nu îi permite celuilalt să se bucure de un somn odihnitor. Fie că este vorba despre o afecțiune de care suferă, fie că este vorba despre anumite rutine, acestea pot interfera serios cu odihna din timpul nopții. Dacă partenerii sunt dispuși, pot ajunge la un compromis: „divorțul” somnului. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos poți descoperi la ce se referă acest „divorț”, care sunt beneficiile și dezavantajele sale pentru relația de cuplu. 

De ce se ajunge la „divorțul” somnului

„Divorțul” somnului se referă la decizia partenerilor unui cuplu de a dormi separat, fie în aceeași cameră, fie în dormitoare separate. Printre motivele care conduc la o asemenea alegere se regăsesc:

  • Programul de somn al partenerilor diferă: spre exemplu, unul dintre ei preferă să se culce devreme, iar celălalt preferă să se culce târziu;
  • Unul dintre parteneri vrea să doarmă cu o sursă de lumină, iar celălalt preferă întunericul complet;
  • Sforăitul frecvent și intens;
  • Sindromul picioarelor neliniștite: când simți neapărat nevoia să-ți miști picioarele din pricina unor senzații neplăcute, care îți provoacă mult disconfort. Spre exemplu, este vorba de senzația de zvâcnire, de furnicături, de pulsare, de mâncărime etc;
  • Sindromul de apnee în somn: stoparea fluxului respirator timp de cel puțin 10 secunde, de mai multe ori pe parcursul somnului;
  • Faptul că unul dintre parteneri se trezește mai devreme decât celălalt și are nevoie de o alarmă;
  • Preferințe diferite în privința temperaturii din dormitor: unul dintre parteneri se simte bine la căldură, iar celălalt se simte în largul său când este mai răcoare.  

femeie care nu poate dormi din pricina sforaitului partenerului ei

Ca să îți dai seama dacă tu sau partenerul tău vă aflați în ipostaza de a solicita instituirea „divorțului” somnului, raportează-te și la prezența semnelor menționate mai jos:

  • Stările accentuate de anxietate din preajma orei de culcare;
  • Unul dintre voi vrea să aibă mereu la îndemână dopuri de urechi;
  • Vă plângeți tot timpul că în dormitor este prea cald sau prea frig;
  • Unul dintre voi ține să aibă acces la diverse metode pentru a putea adormi mai repede: pastile de somn, spray-uri nazale etc;
  • Unul dintre voi alege să adoarmă mereu cu televizorul deschis ori cu alt zgomot de fond: pentru a nu mai auzi sforăitul celuilalt.  

Beneficiile „divorțului” somnului

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: pentru a avea parte de un somn de calitate, este ideal să dormim singuri. Astfel, când te afli în cea de-a doua fază a somnului, care nu este încă foarte profund, ești receptivă la stimulii din mediul în care dormi. Fie că ai lângă tine un partener care sforăie puternic sau care își mișcă tot timpul picioarele și te lovește, fie că acesta ține televizorul deschis toată noaptea sau își deschide telefonul/tableta, aceste demersuri te împiedică să ajungi să dormi profund. În aceste condiții, nu ai parte de somnul cu adevărat odihnitor, care să îți refacă forțele și să te ajute să-ți menții tinerețea. 

femeie tanara care zambeste in somn

De asemenea, dacă tu și partenerul tău hotărâți că este cazul să recurgeți la „divorțul” somnului, gândiți-vă și la acest lucru: odihnindu-vă mai bine, puteți avea parte de un libidou mai bun. De altfel, somnul este benefic și pentru că favorizează reechilibrarea hormonilor care țin de gestionarea stresului și a apetitului sexual. În plus, memoria, dispoziția și nivelul de energie sunt influențate și ele de somnul suficient sau insuficient, având un impact mai mare decât crezi și asupra dorinței de a te implica în activități sexuale. 

Nu în ultimul rând, „divorțul” somnului poate întări relația dintre parteneri. Dormind separat, fiecare dintre voi poate aprecia mai mult prezența celuilalt. În aceste condiții, o să vă simțiți lipsa reciproc, iar a doua zi vă veți strădui să petreceți mai mult timp împreună, ceea ce este oricând binevenit. 

De ce poate fi dăunător „divorțul” somnului

În ciuda avantajelor pe care le poate aduce, „divorțul” somnului poate avea și impact negativ asupra relației de cuplu și asupra sănătății unuia dintre parteneri. Iată de ce:

Diminuează intimitatea

Psihoterapeuții vin cu acest avertisment: pentru numeroase cupluri, momentul în care ajung în pat ca să se pregătească de culcare sunt cele în care se conectează erotic. Aceste momente sunt marcate, de exemplu, de atingeri pline de afecțiune, de îmbrățișări, de ținutul de mână sau de discuții. În același timp, când partenerii de cuplu dorm împreună și recurg la anumite gesturi de afecțiune, se stimulează secretarea oxitocinei, un hormon care ajută la crearea legăturii dintre mamă și bebeluș, dar și a celei dintre parteneri. Totodată, oxitocina ajută la întărirea relației și întrucât contribuie la crearea încrederii. 

Ascunde problemele din relația de cuplu

Dacă ești nerăbdătoare să ajungi la „divorțul” somnului pentru că știi că așa vei petrece mai puțin timp alături de partenerul tău, înseamnă că ești în fața unui semnal de alarmă. Fie că vrei „să fugi” de acesta, fie că ai impresia că dormitul separat îți oferă oportunitatea de a avea mai mult timp pentru tine, oricare dintre aceste motive arată că în relația voastră există o problemă. Pentru a încerca să îndreptați lucrurile, nu vă grăbiți să recurgeți la „divorțul” somnului, ci purtați mai întâi o discuție și adresați-vă unui psihoterapeut sau unui consilier marital. 

Ascunde o problemă de sănătate a unuia dintre parteneri

Când unul dintre parteneri nu se poate odihni din cauza unei probleme de sănătate a celuilalt, odată ce se practică „divorțul” somnului lucrurile sunt numai în avantajul unuia dintre ei. Spre exemplu, sforăitul, insomnia, sindromul picioarelor neliniștite sau sindromul de apnee în somn nu trebuie „mascate” prin dormitul separat, ci trebuie tratate corespunzător.

Potrivit unui studiu realizat în anul 2008 de „American Academy of Sleep Medicine”, pacienții cu sindrom de apnee în somn sunt mai dornici să utilizeze aparatul CPAP, care introduce aer în căile nazale cu presiune pozitivă (la același nivel, atât în cadrul inspirației, cât și al expirației), când dorm alături de partenerii lor, nu singuri. În același timp, în situația în care pacienții cu sindrom de apnee în somn întrerup tratamentul odată ce dorm singuri, vor fi cu 60% mai dispuși să revină la el când dorm iar împreună cu partenerii de cuplu. 

Cum să procedezi pentru ca „divorțul” somnului să funcționeze

Deși nu este simplu să discuți cu partenerul tău despre cum ar fi să dormiți separat, există câteva „trucuri” prin care amândoi vă puteți convinge de avantajele „divorțului” somnului, bucurându-vă în continuare de o relație strânsă și frumoasă. În acest scop, urmați și sfaturile de mai jos:

Discutați despre posibilitatea unui „divorț” al somnului

De pildă, poți începe prin a-i spune partenerului tău cât de mult îl apreciezi și îl iubești, explicându-i apoi de ce nu dormi bine. Străduiește-te să nu-l învinuiești, să nu utilizezi prea des cuvântul „tu”, ci spune-i foarte clar: „Nu ne odihnim deloc bine pentru că avem fiecare stiluri diferite de a dormi/probleme de sănătate care interferează cu somnul nostru”. Când partenerii nu se învinuiesc între ei, nu lasă loc tensiunilor, ci dialogului.

Următorul pas este să sugerezi necesitatea unei schimbări: „Mă întreb dacă ai vrea să încercăm să facem ceva nou, care ne-ar putea aduce avantaje amândurora. Am abordat acest subiect întrucât îmi pasă foarte mult de tine, de relația noastră și de calitatea somnului nostru.”

Esențial este să reușiți să ajungeți împreună la o concluzie și să luați decizia pe care o considerați cea mai potrivită.

Bucurați-vă de momente împreună înainte să dormiți separat

Încercați să vă faceți cât mai mult timp pentru a sta împreună pe parcursul zilei și seara, înainte de culcare. De exemplu, uitați-vă la televizor în timp ce vă bucurați de atingeri tandre, îmbrățișați-vă cât mai mult, gătiți împreună, dansați etc. 

Nu greșiți nici dacă stabiliți următoarea regulă: să stați unul lângă celălalt în pat pentru câteva minute, până când merge fiecare la culcare. Chiar și 15-30 de minute de implicare în activități precum ascultatul muzicii, vizionarea serialului preferat, răsfoitul unui album sau o discuție agreabilă vă ajută să vă conectați unul cu celălalt. 

parteneri de cuplu in halate albe stand unul langa altul si avand un moment de tandrete in pat

Exprimați-vă recunoștința

Odată ce stabiliți că este cazul să recurgeți la „divorțul” somnului, nu uitați să-i amintiți celuilalt de ce îl apreciați. Spre exemplu, ați putea utiliza replici precum: „Mă bucur atât de mult pentru că putem face astfel de lucruri împreună. Acesta este doar unul dintre numeroasele motive pentru care m-am îndrăgostit de tine”, „Apreciez că m-ai ascultat și că ai înțeles de ce îmi este atât de greu să adorm” etc.

„Suntem căsătoriți, dar dormim în camere separate. Ne place să ni le decorăm diferit”

Surse foto: Image by Drazen Zigic on Freepik, pexels.com

Surse articol: cnbc.com, eurekalert.org, goop.com, healthline.com, sleepcenterinfo.com, somnolog.ro, today.com

Articolul urmator
Fiica soțului meu din căsnicia anterioară a murit la vârsta de 4 ani. Simt că a murit si căsnicia noastră odată cu ea...
Fiica soțului meu din căsnicia anterioară a murit la vârsta de 4 ani. Simt că a murit si căsnicia noastră odată cu ea...

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cea mai amuzantă conversație între Adela Popescu și Radu Vâlcan: căsnicia este aceeași peste tot
    Cea mai amuzantă conversație între Adela Popescu și Radu Vâlcan: căsnicia este aceeași peste tot

    Adela Popescu și Radu Vâlcan formează, de departe, unu dintre cele mai îndrăgite cupluri din showbiz. Sunt împreună de mai bine de 11 ani, căsătoriți de 6 și au...

    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?
    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?

    Igiena somnului se referă la o serie de practici și obiceiuri care sunt necesare pentru a avea un somn de calitate și pentru a menține o stare de vigilență optimă pe parcursul zilei....

    Cât de afectată este fiica Oanei Roman de divorțul părinților: „E mică, a trecut prin multe traume”
    Cât de afectată este fiica Oanei Roman de divorțul părinților: „E mică, a trecut prin multe traume”

    Oana Roman și Marius Elisei s-au căsătorit în anul 2014, în același an în care a venit pe lume fiica lor, Isabela. Inițial, cei doi au divorțat în anul 2021,...

    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului
    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului

    În general, persoanele care se trezesc în timpul nopții din cauza unor tulburări de somn își părăsesc patul și încep să umble prin casă. Cu toate acestea, nu...

    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?
    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?

    Printre cele mai mari îngrijorări care țin de expunerea copiilor la părul de pisică se regăsește și aceasta: că părul poate ajunge la nivelul unor organe, precum stomacul și...

    De ce „trebuie” este un cuvânt periculos pentru proaspetele mămici?
    De ce „trebuie” este un cuvânt periculos pentru proaspetele mămici?

    Cuvântul „trebuie” este necesar în anumite momente, însă proaspetele mămici îl aud mult prea des și de cele mai multe ori, nu au cu adevărat nevoie de...

    Ce facem când preadolescentul devine foarte răutăcios?
    Ce facem când preadolescentul devine foarte răutăcios?

    Nu mai e nici copil mic, dar nu e, încă, nici adolescent. E o vârstă ușor incertă - aflată în intervalul 7-11 ani - și e posibil să nu știi cum să te comporți cu...

    Eu și soțul meu am luat o pauză de un an de la căsnicia noastră
    Eu și soțul meu am luat o pauză de un an de la căsnicia noastră

    Un an sabatic este acel an pe care, de obicei studenții îl iau ca o pauză de la studii. Ca să se bucure de viață, să descopere ce vor de la ea, de la ei, de la cei din jurul lor....

    © 2024 Qbebe