Obișnuia să facă cumpărături online în timpul somnului din pricina unor tulburări de somn
Kelly Knipes (din Essex, Marea Britanie) este mama a trei copii. Întrucât suferea de o tulburare de somn, făcea cumpărături online când dormea. Spre exemplu, cumpăra dulciuri pentru copii, borcane cu fursecuri, recipiente pentru sare și piper, jucării, cărți, borcane cu vopsea, dar și diferite obiecte casnice. Astfel, la un moment dat a cumpărat două frigidere și o masă. În plus, într-o noapte a comandat online un întreg teren de baschet pentru copii, pe care cheltuise aprox. 100 de lire. Potrivit „Daily Mail”, a povestit că: „Am cumpărat un teren de baschet de pe Ebay, iar când comanda a sosit a doua zi, pur și simplu am refuzat-o. Nu dădeam detalii despre cardul meu când făceam cumpărături online întrucât toate informațiile erau salvate pe telefon, pe care era suficient să-l ating.”
Kelly a explicat că în copilărie mergea în somn. Ulterior, după nașterea primului ei copil, în anul 2006, a aflat că se confrunta cu apnee în somn, adică oprirea fluxului respirației pentru cel puțin 10 secunde, de cel puțin 5 ori raportat la o oră de somn.
Din cauza obiceiului de a face cumpărături în somn, avea o datorie de cca. 3000 de lire, în ciuda faptului că reușise să returneze o bună parte din obiectele comandate.
A vorbit despre problemele create de tulburările de somn
În afară de faptul că făcea cumpărături online în timpul nopții, Kelly a avut și alte probleme generate de tulburările de somn. De pildă, în perioada în care era însărcinată, a luat o supradoză de medicamente pentru diabet deoarece visase că vorbise cu medicii și că refuza să-și continue tratamentul. În acel context, s-a apucat, în somn, să ia mai multe pastile decât ar fi trebuit.
De asemenea, pentru că făcuse cheltuieli mari pe cumpărăturile online și renunțase la serviciu după nașterea celor doi copii mai mici, ajunsese să aibă datorii și să împrumute bani, așa cum reiese și din informațiile oferite de sursa citată: „Eram foarte supărată pe mine însămi, mai ales pentru că renunțasem la serviciu ca să mă ocup de copii și nu aveam prea mulți bani. Aveam nevoie să le asigur hrana copiilor mei și ajunsesem să cheltuim bani pe care nu îi aveam. Începusem să mă împrumut”.
Totodată, pleca noaptea din casă, iar a doua zi găsea ușa și/sau ferestrele deschise. Pentru a evita diverse consecințe nedorite, ușile, ferestrele și chiar sertarele cu medicamente erau blocate. În plus, telefonul ei nu mai stătea în dormitor: „Nu mai aveam acces la telefon, iar sertarul cu medicamente a fost închis cu lacătul. Blocam ușa din față și uneori așezam și un scaun în fața ei ca să fim siguri că nu ieșeam afară din casă. Soțul meu îmi lua de fiecare dată telefonul din dormitor. Cu toate acestea, tot îmi găseam telefonul și ajungeam la ușa din spate.”
Starea lui Kelly s-a agravat după ce s-a căsătorit și i-a născut pe Joey și Carson, care aveau probleme grave de sănătate. Mama simțea că era într-o situație disperată, în condițiile în care nu știa ce făcea noaptea, se trezea foarte obosită și nu se putea ocupa așa cum ar fi trebuit de copiii ei. Stând de vorbă cu sursa citată anterior, a venit și cu aceste detalii: „Era groaznic, în condițiile în care nu știam ce făceam pe timpul nopții. Zi de zi eram epuizată. Nu puteam să mă ocup de copii, eram aproape mereu la spital întrucât nu reușeam să dorm noaptea. Orice părinte își scoate copilul afară, însă ieșitul din casă al copiilor mei era mersul la spital. Nu mă simțeam capabilă să fiu mamă și soție...”
A urmat un tratament pentru apneea în somn
Inițial, Kelly s-a adresat medicului de familie pentru a fi ajutată, însă de fiecare dată i se spunea că stresul era de vină pentru tulburările ei de somn. Până la urmă, ca să primească sprijin, le-a scris unor specialiști în tulburări de somn. Unul dintre ei, medicul Johnson Samuel, conducătorul „Centrului pentru tulburări de somn” din cadrul Spitalului Basildon, s-a oferit să o ajute. Acesta a diagnosticat-o cu parasomnie și cu apnee în somn. Ca tratament, i-a recomandat utilizarea unui dispozitiv special pentru tratarea apneei în somn, numit CPAP, dotat cu mască de oxigen. În plus, mama a fost inclusă într-un studiu desfășurat la Spitalul Royal Brompton.
Într-un interviu pentru „Mirror”, medicul Johnson Samuel a declarat că: „Mă bucur să văd că pacienți precum Kelly pot beneficia de tratamentul pentru somn. Este extraordinar cum Spitalul Basildon poate îmbunătăți viața a numeroase familii”.
La rândul ei, Kelly a ținut să precizeze că viața ei s-a schimbat radical de când folosește CPAP în timpul somnului. Nu numai că se poate odihni, dar a renunțat și la obiceiul de a face cumpărături în somn. Pentru „Daily Mail”, a venit cu următoarele precizări: „Încă de când am primit dispozitivul CPAP am început să mă simt, după mult timp, odihnită și plină de energie. Pur și simplu mi-a redat viața. În plus, nu mai am comportamente anormale în somn, am renunțat să mai fac cumpărături online noaptea, nu mai am dureri de cap și nu mai sunt deprimată.”
Ce este paralizia în somn, la ce vârstă poate surveni și cum o poți ameliora
Surse foto: facebook.com/kellyknipes/, capturi youtube.com
Surse articol: dailymail.co.uk, mirror.co.uk, sfatulmedicului.ro, thesun.co.uk