Dacă ai impresia că nu știi unde zboară timpul și parcă mai ieri împodobeai bradul, iar acum trebuie să o faci din nou, să știi că nu ești singurul.
Recent, un studiu din Marea Britanie arată că peste 70% dintre adulți au senzația că sărbătorile de iarnă se apropie din ce în ce mai repede.
Unul dintre motivele pentru care se întâmplă asta este că pe măsură ce înaintăm în vârstă, avem senzația generală că timpul se comprimă. Explicația ar fi că pentru un copil de 10 ani, care nu a trăit încă foarte mult, un an reprezintă o porțiune mai mare din viața lui; pe când un adult de 45 de ani care a trăit considerabil mai mult, un an nu mai înseamnă atât de mult timp, pentru că reprezintă o porțiune mult mai mică din viața lui.
Un alt motiv pentru care percepția noastră asupra timpului se modifică, este că ne bazăm foarte mult pe memoria de lungă surată/amintiri pentru a estima cât de mult a durat un anumit eveniment sau o anumită perioadă din viața noastră. Deci, percepția asupra perioadei de timp care a trecut de la Crăciunul trecut și cel prezent, este influențată (și) de câte/ce fel de amintiri am creat în acest timp. Dacă nu am creat atât de multe amintiri noi, avem impresia că timpul s-a scurs mult mai repede.
Pe măsură ce mai adăugăm câte un an în viața noastră, suntem mai predispuși în a trăi mai rutinier și în același timp mai puțin predispuși la a încerca lucruri noi. Așa că timpul trece din ce în ce mai repede.
De asemenea, copiii sunt mult mai încântați de sărbătorile de iarnă decât sunt adulții. Așa că petrec mult timp gândindu-se la ziua când în sfârșit va veni Crăciunul. Această anticipare plină de entuziasm creează senzația că mai este o eternitate până la Crăciun. Pe când, în cazul adulților, până și anticiparea sărbătorilor are o rutină bine stabilită (spre exemplu, stabilirea cadourilor, vizitele la rude și așa mai departe). În același timp, această rutină dinaintea zilelor festive conține foarte multe task-uri pe care trebuie să le îndeplinim. Și probabil știți că atunci când suntem ocupați, nici nu simțim cum trece timpul.
În afara celor menționate, poate Crăciunul chiar vine mai repede. Spre exemplu, decorațiunile de sărbători există pe rafturile magazinelor din luna octombrie. Tot atunci, apar discuții despre împodobirea bradului și despre cadouri. Așa că, într-un fel, intrăm în spiritul Crăciunului cu aproximativ 2 luni înainte.
Oricum, indiferent de cât de repede trece timpul, este important să ne bucurăm cât de mult putem și să avem un Crăciun așa cum simțim noi să îl avem.
Surse foto: https://unsplash.com https://www.pexels.com
Surse articol: https://theconversation.com/why-we-feel-like-christmas-comes-around-more-quickly-each-year-194575