Visele de noapte și mai ales visele urâte sau coșmarurile sunt specifice copiilor începând cu vârste destul de înaintate. De cele mai multe ori, copilul se trezește în plâns, spune „Mami am avut un coșmar”, descrie sau nu lucrurile pe care le-a văzut în vis și după ce se liniștește se culcă la loc. Cum știm că un bebeluș a avut un coșmar sau mai bine zis, este posibil acest lucru?
Coșmarurile la bebeluși reprezintă un subiect de dezbatere în rândul părinților, cercetătorilor și experților în probleme de somn ale copiilor. Practic, cercetările arată că în primele luni de viață, bebelusii nu au coșmaruri în adevăratul sens, așa cum copiii mai mari le experimentează.
Dezvoltarea cognitivă și neuronală necesită un proces mult mai complex în timpul somnului și visului, incluzând crearea scenariilor înspăimântătoare, iar în primele etape ale vieții bebelușului, acest lucru nu este posibil. Desigur că bebeii pot da semne de disconfort sau stres în timpul somnului, dar în niciun caz acestea nu sunt reacții la un coșmar.
Pot visa bebelușii urât?
Alanna McGinn, expert în problemele somnului susține că bebelușii nu au coșmaruri, lucrul susținut de cercetarea efectuată de Consiliul Pediatric al Problemelor de somn. Mulți părinți se întreabă dacă micuțul lor nu cumva are un coșmar atunci când se trezesc în plâns în mijlocul nopții sau în timpul somnului.
Conform cercetărilor, „cei mici nu au vise urâte”, susține doamna doctor Lisa Meltzer, psiholog infantil licențiat. Un alt psiholog ce reprezintă Clinica Cleveland, pe nume Catrina Litzenburg menționează că până la vârsta de patru ani, copiii nu au frici în timpul nopții pentru că nu știu că există lucruri pe care s-ar putea teme în întuneric.
Cum îmi dau seama că bebelușul meu visează urât?
Conform cercetătorilor, copiii care visează urât de regulă plâng, se trezesc în miezul nopții, au mai multe treziri peste noapte, dar acestea pot fi semne de suprasolicitare, de epuizare sau de incapacitatea de a adormi din nou după ce se trezesc.
Îndeosebi copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 luni nu au coșmaruri, ci se trezesc noaptea din cauza foamei, a nevoii de alinare, a unui scutec murdar sau ud, iar lista problemelor poate continua.
La ce vârstă încep copiii să aibă coșmaruri și de ce se trezesc brusc din somn?
Experții sugerează faptul că în jurul vârstei de 2 ani, dar mai cu precădere în perioada preșcolară, copiii încep să aibă temeri și să viseze urât, dezvoltând o imaginație mult mai bogată.
Am putea spune că micuții au un coșmar dacă se trezesc brusc într-un plâns incontrolabil, dar de cele mai multe ori copiii se trezesc fiind confuzi, findu-le foame, având nevoie de prezența mamei, de suzetă sau de orice alt lucru care le poate aduce alinare.
Ce faci cand copilul tau are cosmaruri?
Să trezesc copilul din coșmar sau nu?
Atunci când copilul plânge în timpul somnului cu ochii închiși și nu răspunde insistențelor părintelui, nu este necesar ca adultul să-l trezească. Cu siguranță nu de puține ori am experimentat coșmarul, nu numai în cazul nostru, ci și în cazul copiilor noștri.
Chiar dacă visele urâte nu apar la vârste fragede, acestea începând cu vârsta de 3-4 ani, vârstă la care putem vorbi de coșmaruri destul de explicite pe care copiii le pot detalia dacă își amintesc a doua zi și care își au rădăcinile în ceea ce văd, în desenele animate, în situațiile de viață și nu în ultimul rând, în imaginația lor bogată.
Surse foto: unsplash.com pexels.com
Surse articol: todaysparent.com